Sommarvärme

Ännu en sommarvarm dag. Det blir till att fortsätta i trädgården. Ska se till att riset som är kvar på gräsmattan efter träd- och buskfällningen läggs på släpkärra för att köras till tippen i morgon. Jag ska också fortsätta rensa i rabatten vid väggen. Där ska vi bygga en sålåda, en stor, b 2,5m x dj 0,7m x h 0,5m. Virke till den ska vi köpa i morgon och sen blir det till att köpa matjord i stora lass.

368162-358
Foto Fjällräven                                                     Platsen där sålådan ska stå.

Eftersom lådan inte är lika lång som väggen så har jag funderat på om jag ska plantera något som kan klättra på väggen.
När vi köper matjord ska vi även köpa till gräsmattan, den är under all kritik. Egentligen skulle hela gräsmattan sås om, det är stora ytor som inte har gräs alls (efter grävningen när bergvärmen drogs in, för ca 6 år sedan) och där som det inte grävdes växer nästan bara mossa eftersom trädgården är FULL AV STORA TRÄD OCH BUSKAR...Ahhhhh!!!!!!
Nåja, nu har vi ju faktiskt fått fälla två stora träd, kanske vi kan övertala hyresvärden att få ta bort iallafall en av de stora tallarna.

Ytterligare ett projekt som ska göras är trägolv till balkongen. Förra sommaren renoverades balkongen, nytt staket och målning av bottendelen. I samma veva gjordes också ett nytt trägolv, typ som en stor trall som går att lyftas på vid städning och dyl. Så långt är ju allt bra men vad vi inte förstår är att hyresvärden bara gjorde till halva golvet? Kanske han inte hann färdigt innan vintern kom? Men när jag frågade i lördags om vi kunde bygga resten själva så sa han, -Jaha, ni vill ha över hela!
???? Vill man inte alltid ha golv över hela balkongen?

alkonggolv
Foto Fjällräven                                                      Trägolv på halva balkongen

Plåtgolvet på balkongen är ju så fult också så man vill ju gärna döja det, plus att det är kallt att gå på plåt. Men det ska väl inte vara några större problem att skruva ihop trallen till resten av golvet.
Kom också på att jag bett svärfar göra nya fästen till balkongbordet. Vi vill inte gärna skruva fast det och de gamla häng.....ja vad det nu kan heta...häng-över-kankten-krokar(?) passar inte på det nya staketet.

Nä, jag har nog inte tid att sitta här och uggla framför datorn, jag måste ju ut och arbeta lite.
Så fort vi forslat bort allt ris och dyl ska jag försöka visa skillnaden på före och efter trädfällning.


Men jag måste bara visa vad som satte sig på väggen brevid datorn just nu.

image361
Foto Fjällräven                                                                                          Är det en mygga???

Jösses, den är ju som en liten harkrank....Fy satan.....
Så där, nu har den flyttat in i dammsugaren, hoppas han inte är dammallergiker *ler*

Tjingeling allihop!!


Färdiga krukor

Nu har mina betongkrukor brunnit färdigt och det har även flyttat in lite blommor i dom. Jag var lite ivrig med att se resultatet och lyfte ur den ena krukan ur formen innan den torkat och när jag skulle sätta tillbaka den i formen så lossnade en bit ur krukans kant , så går det när man inte kan vänta.
Dom blev även väldigt porösa, skulle säkert smulas sönder om jag tappade dem. Vet inte om det var för att jag hade för mycket vatten i blandingen eller om det kan ha varit för kallt när de skulle torka? Ska göra ett par till och nu är det ju både varmare och jag ska ta mindre vatten, får se om de blir bättre.

Årets krukor
Foto Fjällräven                                                                               Betongkrukor

Den runda kruka gjorde vi förra sommaren och den är väldigt kompakt i betongen, väger hur mycket som helst. Då visste vi inte heller att man skulle olja in formarna så vi slet i flera dagar med att få loss innerformen.
Vilket som så är det jättekul att gjuta och jag ska försöka mig på lite annat också. Vill gärna göra markplattor men jag vet inte vart jag skulle lägga dom. Måste klura lite på de.Ordning och reda

Äntligen har jag skaffat en liten arkivback. Syster och jag var inne i en pysselaffär i Vänersborg, där såg vi ett arkivställ som affärsinnehavaren hade designark i. Smart tänkte syster och jag. Vi kollade upp lite vad det fanns att välja mellan och det finns en hel del, om man har obegränsat med pengar vill säga. Det går heller inte att skaffa arkivställ som är infällda i en hurts eftersom pappersarken är 30x30 cm. Men efter lite letande har jag nu hittat en liten smidig arkivback. Köpte den på Kontoret i Östersund där den var 50 kr billigare än Bokia (Trollhättan), jag betalde 198 kr, sen tillkommer naturligtvis arkivmapparna.

Pappersarkiv
Foto Fjällräven                                                                                     Arkivback

Eftersom man ruvar på en smärre förmögenhet när det gäller papper (kostar allt mellan 5 - 30 kr) så är det bra att man förvarar dom lättåtkomligt. Hade dom i en slags plastportfölj förut men då fick man hela tiden plocka i och ur arken därifrån, lätt att förstöra dom då.
Nackdelen med denna back är väl att den är låg, men jag har löst det med att jag ställer den på en stol när jag pysslar.
Skall även tillägga att man behöver starka nypor (eller en stark sambo) när backen skall sättas ihop. Det var lite bökigt.

Lyckad städdag

I går hade vi städdag i byn. Vi samlades vid bygdegården kl 10 och då passade jag på att fota alla. På bilden kan jag räkna 22 (23 med mig), Det tycker jag är ganska bra. Jag hade inte väntat mig en gigantisk uppslutning så jag är jättenöjd. Efter att bilden togs kom det några till så vi var nog upp emot 30 personer som hjälptes åt.
Vi hade ju också en himla tur med vädret, solen sken och det var skönt att inte slafsa runt i blöta diken när skräp skulle plockas upp. Allt som vi kunde bränna själva, ris och gamla bräder (dock ej tryckinpregnerat) eldade vi och resten sorterades för senare färd till den bemannade återvinningsstationen som bara är öppen på fredagar. Efter tre timmar var det kaffe, saft, korv och bröd och kakor. Det var mycket skratt och många roliga kommentarer.
Efter fikat begav sig många hem En del tyckte att det var dålig stil men jag tycker att det är bra att man är med så länge man orkar och kan. Bättre en timma än ingen alls. Mest imponerad är jag över en tant som tar sig fram sakta men säkert med rollator, hon travade på och med hjälp av en plocktång kunde hon fylla en stor kasse med skräp och hela korgen med flaskor och burkar. Hon hade till och med startat en halvtimma innan samlingen för hon visste med sig att hon inte kunde jobba i så snabb takt...Hallå eller, fattar ni vilken kvinna!!

Samling

Foto Fjällräven                                                   Samling utanför bygdegården
                            Se så många krattor det finns i byn *fniss*

Jag är glad att jag tackade ja till att sitta med i styrelsen för Byalaget. Hade jag inte varit med på det mötet är jag ganska säker på att jag inte skulle varit med på städdagen. Hade nog kunnat hitta på massor med bra ursäkter för att slippa det *latmasken* Men det var jättekul. Jag gjorde det jag kunde och orkade.
Hur som helst, vi fick inte bara en renare by, vi fick en jätterolig dag tillsammans. *klämkäckt*


Söndagsglädje v. 21

Igår var det strålande solsken. Eftersom jag bor i mitten av Sverige så har värmen precis kommit till oss. Efter att jag torkat av torkställningen så kunde jag hänga ut tvätten. Underbart.
Jag är inte den där sommartypen, tycker inte om när det blir för varmt. Bränner mig lätt, värmeutslagen kommer som ett brev på posten efter en dag i solen. Men just den här första värmen som kommer är underbar. Lagom varmt.


Tvätt på tork
Foto Fjällräven                                                                                   Tvätt på tork

Förutom att det luktar så gott av tvätt som torkat utomhus så är ju fördelen också att det går så fort, torrt på nolltid.Grattis alla mammor

Puss på dig min älskade mamma. Känns konstigt att inte vara hos dig idag.


Morsdag
Fjällräven   (idèn är brutalt stulen av min syster)              Kort till M's mammaÖnskar alla mammor en underbar dag

7 år

368162-352
Bild: (.thebubbly.com/images/heart.jpg)

Jag älskar dig M så himla mycket. Puss på dig.
Ser fram emot minst 97 år till *ler*

Folksam

Igår var det en man från Folksam här och gick igenom försäkringar med M och mig. Som det är nu så har vi bilförsäkringen på Länsförsäkringar för det var billigast förra året när vi köpte bilen. Det var också skillnad på om M eller jag stod för försäkringen. Det var billigast för mig, därför står bilen på mig. Men när vi fick den nya fakturan från Länsförsäkringar för ytterligare ett år så höll vi på att ramla av stolen. Den var höjd med nästan 1000 spänn. Vi ringde och klagade lite och då sänkte dom den med några hundralappar. Vi kollade runt lite bland de olika bolagen och det visade sig att Mitsubishis (vi har en sån) egna försäkringsbolag var billigast. Jag ringde upp dom och pressade priset ytterligare med några hundra.
Så när försäkringsgubben från Folksam kom hit igår hade vi staplat upp de olika bolagen och priser, vi visade honom detta och frågade om han kunde matcha de? Nja, sa han och började räkna lite. Men hux flux med några samtal till kolegor och chefer så hade han sänkt deras pris med 460 kr....lätt som en plätt...*flinar stort*
Nu har vi alltså en försäkring som är 1598 kr billigare än Länsförsäkringar. Det lönar sig att kolla upp de olika bolagen och det lönar sig också att kolla upp vem som får den billigaste försäkringen, hon eller han. Så idag sålde jag bilen till M....dyrt....*ler stort*
Man ska även vara uppmärksam på att alla försäkringar inte är billigare på samma bolag. M's mc-fösäkring kostade dryga 3000 kr på Folksam men bara hälften på Länsförsäkringar.
Förr var man mer trogen sitt försäkringsbolag men nu är det en kamp för bolagen att behålla sina kunder.

Jag passade även på att teckna en försäkring till mig. Han ville även att vi skulle spara pengar för framtiden hos dom men jag är lite skeptiskt mot att spara pengar och sen inte kunna förfoga över dem som jag själv vill. Om dom får låna mina pengar ska jag inte behöva betala om jag behöver plocka ut pengar. Vi ska skaffa ett vanligt konto på bank där vi sparar för framtiden.Pussel

För några år sedan köpte jag en pusselmatta. Det är en filtmatta som man pusslar på och när man vill ha bordsytan fri så rullar man bara ihop filten och vips  kan man duka fram middag på bordet utan att förstöra pusslet.
Nu har jag äntligen börjat pussla. Det har liksom legat och mognat i några år...*fniss*
Känner att det är både för- och nackdelar med denna filtmatta. Utan matta är det ju lätt att flytta runt pusselbitar, nu får man liksom lyfta varje bit. Men fördelen är ju att man kan plocka undan det när man känner  för det. Ibland är det ju så att man inte pusslar färdigt och går det för lång tid så ledsnar man.

Pussel

Fot Fjällräven                                                            Bara några bitar kvar *ler*

pusselmatta
Foto Fjällräven                      Så här rullas filten ihop med pusslet på plats

När jag tog fram det här pusslet så upptäckte jag att det låg två pussel till i lådan, det är bara att hoppas på att det blir en regnig sommar *sa hon som inte är förtjust i svettiga somrar*

Födelsedagskort

M's systerdotter fyllde år för två veckor sen men då var hon bortrest och när hon kom hem och hade kalas var vi bortresta. Därför bjöd vi hem henne på middag idag och gratulerade henne. Jag gjorde ett kort till henne som jag blev riktigt nöjd med.

Camilla
Foto Fjällräven                                                                                        Framsida

camilla insidan
Insida med sedelficka

Kortet ser ut att ha olika färg med det beror på att bilden på framsidan är fotad och insidan är skannad.


Byalaget

Igår var grannen och jag på vårt första årsmöte med Byalaget. Där blev vi invalda i styrelsen.
Konstföreningen, Syföreningen och nu Byalaget. Gäller att ha med en fot lite här och var *ler*
Det är lätt att sitta hemma i stugan och klaga på allt möjligt men det finns ju faktiskt forum där man kan vara med och påverka.
Jag var lite osäker först om jag ville sitta med i styrelsen eftersom jag ofta åker till Trollhättan och även har begränsningar på vad jag kan hjälpa till med i byn. Men efter att ha sett förra årets verksamhetsberättelse så kännde både P (grannen) och jag att det nog inte skulle bli speciellt betungande. Två möten, däremellan telefonkontakt, brasa på valborg, lite lotter....ja, det var väl ungefär allt som hände förra året....*ler stort*
Vi bestämde i går att byn behöver städas upp. Skräp i diken och gammalt ris som ligger och skräpar. Det som göms i snö kommer ju som sagt fram vid tö. Så sant så sant.

Så mitt första uppdrag i denna styrelse blev att skriva skyltar ang städdagen.


Städdag
Foto Fjällräven                                                                                          Städdag
                 (observera att man tar med egen kratta) *gapskrattar*

Om man inte är på bygdegården eller affären denna vecka så missar man ju att det är städdag på lördag så därför tog jag ett eget beslut i morse på att trycka upp lappar för att lägga i postboxar. Det kostade mig 45 kr (fick lite sponsring av Trångsviksbolaget/Posten) och vill inte byalaget betala det så är det inte hela världen.

Ska bli kul att se hur många som kommer på lördag.
Söndagsglädje v. 20

När jag var hemma i Trollhättan förra veckan berättade mamma att min morbror hade vunnit en tävling. Han gör fantastiska knivar och nu hade han vunnit en tävling innom det området. Han är också jätteduktig när det gäller att göra svepaskar. Jag fick ett fat när jag fyllde år och från början var jag väldigt rädd om det och vågade nästan inte röra det men nu avänder vi det varje dag.
Hur man än vänder och vrider på det så finns det inte en enda vass kant. Man känner inte heller de små träspikarna som håller ihop fatet. Jag kan för mitt liv inte begripa hur det går att göra så slätt och fint. Lika lent som en bäbisrumpa *ler*

Varje gång jag är på en marknad och de säljs svepaskar går jag fram och känner på dem men inga har varit så fina och välgjorda som min morbrors *sade hon stolt*


Svepask
Foto Fjällräven                                                        Svepask av ask och valnöt


Snö!

Hur roligt på en skala är detta då???

snöig mc
Foto Fjällräven

snöig bil
Foto Fjällräven

Idag känns det rätt bra att vi for hem redan i onsdags. Tanken var ju att vi skulle rest över Stockholm och sen Järvsö och åkt hem i dag. Det hade ju inte varit så lyckat med tanke på att snö och motorcykel inte passar så bra ihop.
Det får bli en innemysardag, kanske lite film och frukost i soffan *mys*Soppa & chokladmousse

Både M och jag tycker om pannkakor men jag tycker inte att det är middagsmat, snarare godis. Lika nyttigt som en kanelbulle. Men som sagt, vi tycker det är gott båda två. För att få lite mer matkännsla över middagen gjorde vi även en soppa.
Vi testade en ny soppa med rotfrukter och philadelphiaost.
Rackarns vad god den var.
Klart godkännd och helt säkert en soppa som kommer stå på middagsbordet fler gånger. Enkel var den också och det är ju alltid treligt.

soppa
Foto Fjällräven                                           Rotfruktssoppa a la Trångsviken

Rotfruktsoppa
7 morötter
3 potatisar
1 stor palsternacka
1 gul lök
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tärning grönsaksbuljong
5-7 dl vatten
2½ dl sojamatgrädde
100 g philadelphiaost laktosfri
2 msk rapsolja
1-2 tsk salt
2 krm peppar
(riven ost)

Skala och dela morötter, potatis och lök i små bitar. Fräs det i olja i en stor kastrull.
Tillsätt buljongtärning, vatten, gurkmeja och chilipulver.
Kokas i ca 15 min eller tills rotfrukterna är mjuka.
Mixa soppan i matberedare eller med mixer.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt sojagrädde, olja, philadelphiaost, salt och peppar.
Värm upp soppan utan att den kokar.
Servera soppan i djupa skålar och tillsätt gärna lite riven ost.

                           


Jag hittade ett recept i en tidning på en chokladmousse som verkade enkelt att göra. Det var så enkelt att jag inte läste receptet riktigt  *slarvmaja*
Jag tog mer än dubbelt så mycket sojamatgrädde än vad det stod i receptet men skam den som ger sig *ler*

Chokladmousse
Foto Fjällräven                                  Chokladmousse med hallon och grädde

Här är receptet som jag gjorde men det blev inte så lyckat. Ska prova ett annat sätt nästa gång.

Chokladmousse
2½ dl sojamatgrädde
100 g mörk 70% (mjölkfri) choklad
1½ tsk hallonsylt
2½  gelatinark

Garnering
Vispad grädde och hallon

Värm matgrädden och tillsätt därefter chokladen som är hackad i mindre bitar.
Rör schokladgrädden slät.
Tillsätt hallonsylt och gelatin (som legat i blöt i kallt vatten 5 min)
Häll upp i portionsglas, ställ kallt i ett par timmar.
Servera med vispad grädde (laktosfri) och hallon

Det ursprungliga receptet som jag hittade i en tidning var följande:
1 dl sojamatgrädde
100 g choklad

Värm och smält sedan choklade i den varma grädde. Ställ kallt och servera med hallon.

Men eftersom jag inte läste receptet så använde ju jag mer matgrädde än vad som var meningen  vilket resulterade i att den inte stelnade. Jag hällde tillbaka chokladgrädden i kastrullen och tillsatte gelatin. Det funkade men jag tror att det hade räckt med 1-1½ gelatinark. Nu blev moussen lite gummigaktig. Nästa gång ska jag nog även tillsätta lite sött i form av socker, vaniljsocker eller honung för det blev väldigt stark smak av choklad. Jag provsmakade när den var varm och då smakade den lite sött men det försvann liksom när den stelnade.
Om man bortser från mina tabbar och gör rätt med en gång så var det en väldigt lättlagad efterrätt. Eftersom den är så smakrik (choklad) så räcker det med pyttesmå portioner vilket kan vara smart om man är många.


Hemresan

Från början var planerna att vi skulle åka till Kolmården på tisdag och sen vidare till Solna (där svägerskan bor med sina trillingar) med besök på Skansen på onsdag och vidare mot Järvsö på torsdag för att sen komma hem på fredag. Vi kom dock fram till att det var lika bra att fara raka vägen hem. En orsak var att larmlåset M fick i present av mig inte funkade som det skulle. Larmet startade i tid och otid vilket gjorde att mc-n fick stå i garaget istället och i Solna finns det inget garage och vi ville inte ha den ståendes olåst. När vi då började fundera på att resa raka vägen hem så kändes plötsligt Kolmården, Skansen, Solna, Järvsö som ganska jobbiga allternativ. Vi skickade kläder och barncykel (som jag lovat min svägerska att ta med till henne i Solna) med bussgods och for mot Mora på tisdag morgon/förmiddag. Det var ingen tryckande värme men överkomligt för M som åkte motorcykel.

I Mora hyrde vi ett rum i en liten stuga
.

Stuga i Mora
Foto Fjällräven                               Stuga med 4 rum och gemensamt allrum

Efter vi bäddat och fixat till det lite i stugan gick vi in till centrum och letade upp en pizzeria. Vi hittade en men tragiskt nog så glömde pizzabagaren att krydda pizzorna. Det var inget fel på dom men dom smakade ingenting. Efter pizzan gick vi till ica för att handla lite frukost. M fjantade runt och lastade i en massa varor som vi absolut inte skulle ha och jag skrattade så jag höll på att kissa ner mig. Vi var nog lite trötta båda två. Tur att ingen känner oss i Mora. *ler*

På onsdag åkte vi vidare mot Trångsviken. Det tog oss drygt 6 timmar att åka 34 mil. Normalt tar det max 4 timmar. Det var mellan 2 och 5 grader hela vägen och på vissa ställen snöade det till och med. Vi fick stanna flera gånger för att M skulle få värma sig i bilen. Han hade inte haft en tanke på att ta med vinterhansdskar. I Sveg letade vi upp en affär där dom fick plocka fram vinterkollektionen av arbetsvantar. Då gick det lite bättre men när vi väl var hemma fick M ställa sig i duschen och värma sig.


Fryser
Foto Fjällräven                                                                   M springer sig varm.

Det är kul att resa bort men oj vad skönt det är att komma hem. Sova i sin egen säng är guld värt.
Men det var väl så där kul att vakna upp idag och se att det snöar ute. Inte så att det ligger drivor men ändå...*stön*


Laxbutiken

I söndags var vi (mamma, pappa, son, syster, bror, M och jag) på Laxbutiken i Ljungskile. Man bör vara laxfantast för att uppskatta det stället. Pappa och broder, som inte äter saker som kommer från vatten, åt kyckling och fläskfile. Jag måste erkänna att det inte var ett ställe för mig. Jag är inte förtjust i lax som inte är kokt, grillad eller på något sätt tillagad på spis eller ugn. Det var ju mest gravat och rimmat och allt vad det nu heter. Vi hade beställt buffe och då fick man ju plocka till sig av alla möjliga sorter men jag saknade grönsaker och sånt som man har till. Det fanns potatis men i övrigt var det lax.
-Nu ska vi se, lax och vad ska jag ta till laxen...hummm...jo men jag tar nog lite lax till laxen.... *öhhh*
Det hade nog varit bättre för min del om vi beställt mat från menyn. Då hade man kunnat välja på alla möjliga laxrätter. Nu var det ju så att vi betalade med vinstpengar från mammas, syster och mitt kenospelande och då spelar det inte så stor roll ifall maten var bra eller inte. Men hade jag åkt dit och betalat 245 kr ur egen ficka hade jag nog blivit besviken. Vi hade iallafall jättetrevligt och det som jag kunde äta var jättegott.

laxbutiken
Foto Fjällräven                                                               Laxbutiken i LjungskileSöndagsglädje v. 19

Det blir alltid lite knepigt med söndagsbild när jag är i Trollhättan. Mor och far har inte samma bildprogram och jag kan inte redigera bilder på deras dator. Därför får veckans söndagsbild bli en gammal bil.

glaskula
Foto Fjällräven Glaskula från Storsjöhyttan

Min granne har en glaskula som jag blev mycket förälskad i och bestämde att en sån ville jag också ha. Jag besökte Storsjöhyttan i Östersund och köpte en glaskula. Det har blivit några fler efter det och jag har även köpt och gett bort i present. Jag bara älskar dom. De är ungefär 10-12 cm i diameter, kostar ca 140 kr och finns i alla möjliga färger.

Längre än sist

Kan inte begripa hur det blivit? Det känns som vägen till Trollhättan blir längre för varje resa hit.
Drygt tio timmar *pust, stön och stånk*  Fast det känns som man reser i flera dygn. Men vad gör man inte för att få träffa  familjen. Det är lika kul varje gång. Just det där att dom redan står på gården när man kör in bilen. Kramar i massor. Jag älskar det  *flinar enormt*
Syster Yster och svåger kom strax efter oss och det var middag med massa god mat och mycket skratt och flams. Broder var på jobb så han kunde tyvärr inte vara med men resten av ligan var med, mamma, pappa, son, syster, svåger, jag och M.
Vi firade lite med att ge mor en blomma lite i förskott (mors dag) och M blev gratulerad för att han fyllde 40 häromsisten.

Idag var vi på stan och fikade (alltid fika på lördagförmiddag med släkt och vänner, de som har tid och lust kommer. Så har det varit sen vikingatiden, nästan)
Efter fikat gick syster yster och jag till två pysselaffärer. Sen fick vi ta en kopp kaffe till eftersom vi väntade på sonen som var och klippte sig (måste ju passa på att fika så många gånger som möjligt nu när jag har någon att fika med). Millvor tog en liten mugg appelsinjuice och som tur var så satt hon redan (i rullstolen) annars hade hon nog trillat när hon fick höra priset på juicen, 28 kronor,  för 2½ dl.

Efter middagen åkte vi (mamma, pappa, son, syster jag och M) till Slusscafet och åt glass *mums*

I morgon ska vi till Laxbutiken i Ljungskile där vi har bokat bord. Mamma, syster och jag spelar på keno varje vecka och nu bestämde vi att vi skulle ut och äta lite för vinstpengarna. Pappa, bror, son, svåger och M ska också med och som tur är serverar dom även ett par rätter med kött eftersom pappa och broder inte äter mat som levt i vatten.

Nu är det nanedags, det har varit en lång dag och kroppen känner av gårdagens resa alltför väl.

Natti natti!

Symöte

I kväll är det dags för syjuntan att träffas. Jag visste inte riktigt vad jag skulle hitta på men så kom jag på att jag vill ha servetter med kräftmotiv. Hittade en gammal linneduk  som aldrig används så den klipptes till 12 servetter. Sparade bården i mitten, den kan man ju ha som löpare. Jag ritade en kräfta som jag sen överförde till servetterna.
En är färdig så nu är det bara 11 kvar (pust, jag som inte gillar att göra samma sak omigen)

duk
Foto Fjällräven                                                                 Duk som kliptes i bitar

Kräftservett
Foto Fjällräven                                                     
Färdig servett, bara 11 kvar

Det är ju inte ofta vi har kräftkalas men nån gång kanske det blir. Inte så farligt om de blir liggandes heller. Alla "ingredienser" fanns ju redan hemma.
Nu måste jag sätta fart, får ju inte komma för sent till symötet *ler*


Betongkrukor

Jag köpte små hinkar (som barn har i sandlådan). Tänkte att det kunde vara en bra storlek att göra krukor i.
Hittade en burk i skafferiet som var bra som innerdel.
Ner i källaren för att plocka fram finbetong och skålar som jag kunde blanda bruket i. Denna gång var jag noga med att smörja hink och innerform med matolja, för att det ska gå lättare när man ska ha ur betongkrukan. Sist vi gjorde krukor höll vi på i flera dagar med att hacka bort innerkrukan som hade bränt fast.

Blanda bruk
Foto Fjällräven                                        Blanda vatten och finbetong, rör om

Jag läste att en bra blandning var 2 liter betong och 5 dl vatten. Jag använde nog lite mer vatten. Du ska kunna krama ihop en boll och sen skaka lite på handen och bollen ska då "rinna" ut.

Det är bra att förbereda lite innan man blandar bruket. Om det är krukor man gör så är det en fördel om det är ett hål i botten på den färdiga betongkrukan (för att vatten inte ska bli stående i krukan).
Lägg en bit kork eller liknande i botten på gjutformen, fyll på med lite betong och sätt sen ner innerformen. Häll försiktigt ner bruket mellan hink och innerform. Se till att det inte kommer bruk mellan korken och innerformen. Under tiden du fyller på betong ska man slå hinken lite försiktigt mot underlaget för att slå bort luftbubblor i betongen.

368162-332
Foto M                                            Fyll  på betong mellan hink och innerform

368162-333
Foto M                    Centrera innerfomen när  du fyllt färdigt med betong

För att  innerformen inte ska pressas upp är det bra att tejpa fast den och sen lägga något tungt över.
Om det är varmt ute kan man täcka med en plastpåse för att det inte ska brinna (torka) för fort.
 
368162-334
Foto Fjällräven                                                                 Nu ska det bara torka

Den gula hinken fick en avklippt petflaska som innerform och den var ju betydligt högre än hinken så det fick bli tejp för att den inte skulle pressas upp av betongen.

Eftersom det har varit ganska kallt här så hade inte betongen brunnit färädigt efter 2 dygn, men den var hård nog för att ta bort innerformarna. Det gick smidigt eftersom jag hade smörjt med olja.

Nu väntar jag bara på att det ska bli färdigt så jag kan plantera något.
Bild på färdiga krukor kommer snenare.


Promenad hos gammelmormor

I måndags var jag hos min svägerska som är här och hälsar på. Hon har trillingar som är 3½ år och dom är jättegoa. Fast det ska erkännas att man blir trött. Man har ju blivit bekväm på äldre dar *ler*
Vi tog en promenad till barnas gammelmormor. Där blev det saft och bulle. Smaskens tyckte alla tre. Efter fikat gick vi ut för att leka lite och sen gick vi upp för den stora backen som är bakom huset. Jösses vilken utsikt.

Utsikt från Norrmans

Foto Fjällräven                                                                       Utsikten från Trång

Sen var det dags att knata hem igen och alla barnen somnade i vagnen.

Igår åkte vi till stan, svägerska, barnen och jag. Gunga utanför Domus och åka hiss och rulltrappa ner till Clas Ohlson var väldigt kul tyckte dom. Litre roar barnen *ler*
Efter vi handlat färdigt skulle vi äta pizza på Athena (vid Stortorget i Östersund) men dom ville nog inte ha gäster som hade barn med sig. Vi blev mycket bryskt och otrevligt uppmanade att ställa vagnarna i en trappuppgång utanför pizzerian. Fattar dom hur mycket saker som ligger i en vagn? Vi hade ju handlat. Vi hann inte ens förklar att vi skulle kunna fälla ihop vagnarna och ställa dom i en litet utrymme brevid bordet som vi såg skulle funkat. Vi vände och gick till MacDonalds istället. Helt klart har Athena tappat en kund. Fruktansvärt otrevliga och det det är synd för så har jag inte upplevt dom förut.
På MacDonalds åts det hamburgare och pommes frites. Vi blev också bjudna på bananmilkshake vilket snabbt tappades på golvet. Väldigt kladdigt och mysigt *flinar* Men det var kul för barnen tyckte verkligen det var roligt att äta ute.
På väg hem somnade två av tre.

Vi bestämde ialla fall att till sommaren när dom kommer hit igen ska det ordnas barnvakt och vi ska ta oss en heldag på stan. Shopping och fika i mängder *jippie*

Kvällen avslutades i Bläckåsen där det var möte för konstföreningen.


Äntligen!

M har bott här i drygt 3 år. Jag i dryga ett år. Igår fick vi upp sänglampor.
Hur svårt kunde det vara? Inte svårt alls. Det var nog mest att tummen fastnat på ett mycket mörkt ställe.

Jag köpte lampor på Ikea till våra bokhyllor men använde bara 3 av 5. Såg i en tidning härom sisten att nån hade använt likadana lampor som sänglampor. Bra tänkte jag och bestämde att så skulle vi också göra.
Borra borra, skruva skruva och simsalabim, där satt dom.

Sänglampor

Foto Fjällräven                                                              Tavelhylla med lampor

Vi skruvade upp tavelhyllan och satte sen lamporna i den. Vi blev mycket nöjda. Jag löste korsord i sängen (som jag alltid gör) och det lyste utmärkt *ler*


Vatten???

Nja, snarare äckelpäckel.

I flera veckor (iaf drygt en vecka) har vattnet sett konstigt ut hos oss. Först trodde jag det var inbillning men sen ringde svärfar och frågade om vi också hade rost i vattnet. Nu har jag hört att det beror på smältvattnet, inte rost. Vattennivån i Storsjön är visst väldigt låg och då blir det smältvatten som kommer i våra kranar. Vi kan koka mat och säkert dricka vattnet också men det smakar gammalt. Därför dricker vi nu köpevatten.

368162-330
Foto Fjällräven                                                    Äckelvatten

Någon hade sagt att hon själv inte skulle tvätta vittvätt så länge vattnet var så här och det kan jag förstå. Jag kokade ägg i går och skalen såg ut som om jag färgat dem med gul lök eller te.

Jag hoppas att det inte ska dröja allt för länge innan vattnet blir som det brukar. Men det är lite kostigt att det inte går att rena vattnet mer. I Mattmar, som ligger 1 mil bort,  där är vattnet rent. Tar inte dom också vatten från Storsjön? Hummm, jag måste nog forska i detta.

Ja ja, naturen är fantastisk och vi ska nog överleva det här också.

Tjingeling!


Längtar

Ibland längtar jag riktigt riktigt mycket efter min familj i Trollhättan och då måste det erkännas att sonen står högst upp på listan. Jag saknar dom hela tiden men det brukar gå rätt bra bara jag får prata med dom på telefon och läsa sonens underbra blogg (där jag antagligen får reda på mer än vad en mamma bör veta *ler*)
Men ibland blir längtar extra kännbar. Jag gjorde några kort som jag skickade till dom.


Kim
Fjällräven
Det är inte lätt att se fräck ut när man färgar håret. 
Men du är väldigt snygg i grönt, det matchar dina tatueringar *fniss*

Skratta
Fjällräven
Så här roligt har jag när jag är i Trollhättan. Det skrattas och flamsas hela tiden. Som tur är, är det bara 5 dagar kvar tills jag träffar er igen.

Kramar på er alla

Söndagsglädje v. 18

Våren är kommen även hos oss och för att hjälpa den lite på traven köpte jag några blommor som för mig betyder sommar och skolavslutning, marguriter och pelargoner.

Vårfönster
Foto Fjällräven                                Marguriter och pelargoner i köksfönstret

Under de år som K gick i skolan hade vi skolavslutningskaffe hemma hos oss. När jag och mina syskon gick i skolan var det kaffe hos mamma. Man kan väl säga att vi hade examenskaffe från -73 till -06, 33 år. (jösses!)
Inte konstigt att man saknar att ha skolabarn.
Kanske man skulle skapa en liten tradition här uppe. Min svägerska har ju fortfarande några skolbarn *ler*
Vilket som så är marguriter förknippade med skolavslutning för mig och skolavslutning är = sommar.
Det får bli veckans söndagsbild.

Kram på er alla.


RSS 2.0