Ull i förändring

Om man går en kurs i tovning kan man lära sig massor av roliga saker som man kan göra av ull. Det finns en hel del böcker som förklara hur man gör men det är ändå lite knepigt att begripa om man aldrig provat på att tova förut. Därför är en kurs att rekommendera.
Vill man prova på först kan man gå dags- eller helgkurser innan man anmäler sig till en kvällskurs.
Det roligaste med tovningskurser är att det är så olika nivåer på kunnandet bland deltagarna. Det finns dom som gått flera terminer och dom som aldrig har tagit i en bit ull.
Det svåra är att bestämma asig för vad man vill göra, det finns ju oändliga saker att skapa av den där lilla ullhögen man har framför sig.

Fåglar skulle vara kul att lära sig göra, gärna en skata. Men har man inte planerat innan vad det ska vara för sort så får det bli som det blir. En mås av okänd modell =DMan börjar med en piprensare och viker den på mitten, lindar näbbfärgad ull runt den och arbetar tills det sitter fast ordentligt. Sen gör man en boll och viker den delen av piprensaren som inte har ull på sig runt bollen och sen fäster man ännu mer ull runt bollen och tovar tills huvudet på fågeln är lagom stort.
Nu gör man en avlång bit som ska bli kropp och fäster den i huvudet med mer ull så de två delarna sitter samman.
När man känner att kroppen är klar sätter man dit vingar och stjärtfjädrar.Man lägger ut ull, så långa som vingarna ska vara + krympmån, och lägger även dit sjärtpartiet sen lägger man dit fågeln och lägger ett lager till med ull där vingarna och stjärten är och tovar ihop de båda lagren och även runt fågeln.
man gnuggar och gnuggar och rullar och rullar och tillslut har vingarna blivit färdiga och när det är klart klipper man formen på vingarna.Smartast är att lägga in ståltråd i vingarna innan men tovar ihop dem så det går att forma vingarna i den position man vill ha när den är färdig.
Sen är det bara att sätta fast ögon och vill man kan man torrtova detaljer i "fjäderdräkten"

Bollar är lätta att göra, bara att välja färg och sen rulla i handen tills de blivit hårda. Olika färglager blir effektfullt när man skär upp kulan.


Trollhättan

Förra helgen var jag i Trollhättan på snabbvisit.
Kim fyllde 22 år och förra året missade jag hans födelsedag (inte glömde den men jag var inte närvarande på kalaset) och det vill jag inte göra igen. Jag tog tåget från Östersund kl 6 på torsdags morgon och landade i Grästorp vid fyratiden där far hämtade mig.
På kvällen var det kalas och det var trevligt att träffa Kims farmor, plastmamma och småsyskon igen. Det sker så sällan nu när man inte bor på orten. Mycket skratt och flams som vanligt *ler*
Kim håvade in en massa födelsedagspengar och fina blommor (helt klart lönsamt att fylla 22 =D)
Tyvärr kom inte kameran fram förrän det var dags för gästerna att gå hem.


Foto Fjällräven                                            En 22-årig GojeFoto Fjällräven                                 Elin Desiree och Tiina

Sov som en klubbad säl och vaknade pigg som en lärka på fredag morgon. När Millan slutade jobbet åkte vi, Millan far och jag till Uddevalla. Jag hade spanat in garn på Grunnebo Garn så vi for dit för att fylla på mitt garnlager.
Ja må säga att det var en besvikelse, det var precis samma pris som i vilken annan affär som helst.  Men jag fyndade lite iallafall. Köpte två kilo ryagarn som jag hoppas går att maskintova. Det är ju ull så det borde gå och gör det inte det får jag väl hitta på något annat *ler*


Foto Fjällräven                                       Drygt två kilo garn

Efter garnbutiken blev det Panduros tur. Jag köpte lite band och några fina papper men eftersom vi har Panduro i Östersund så känndes det lite onödigt att släpa hem grejer på tåget.

Lördag kl 11 var det dags för den sedvanliga fikastunden på Odenfiket. Alltid lika trevligt att vara med. Bortsett från familjen så är det det enda jag saknar nu när jag bor här i Trångsviken.
På eftermiddagen var Gabriella och jag hos Millan. Det är mycket som man måste bli uppdaterad om, man missar ju så mycket när man inte träffas varje vecka.

Söndag: IKEA-dag. Har man över 50 mil (tor) till Ikea så får man passa på när man är i Trollhättan att fara dit. Nackdelen är ju att man inte kan handla några större saker men det är kul att bara trava runt och titta lite. Köpte mig ett istråg i form av hjärtan, tänkte gjuta betong i den och ett paket med kort/kuvert = 18 kr *storhandling*

På måndag var det dags att fara hem igen och far körde mig till Grästorp där jag tog bussen till Skövde för att sen åka tåg till Stockholm. När jag kom till Stockholm hade jag två timmar på mig till nästa tåg kom och då passade jag på att gå till Gamla Stan. Det var strålande solsken men isande kallt. Fast det var skönt att gå i rask takt i kylan när man suttit flera timmar på en dammig och varm buss och sen ett tåg.


Foto Fjällräven

Jag hittade en liten affär som sålde mängder med fina saker. Såg ett underbart vackert skrin som man skulle ha servetter i (typ Cleenex). Den var så fin och jag ville bara fundera en liten stund innan jag köpte den och tog en sväng runt gatorna. När jag sen bestämt mig för att gå tillbaka till den lilla affären som låg på en lite tvärgata så hittade jag inte *snyft*
Ska försöka hitta gatan på en karta och sen leta upp vad affären heter. Jag har ju en vän som bor i Stockholm varje helg, kanske han vet?

När det var dags att åka med tåget till Östersund så var det NATURLIGTVIS inte rätt tåg som man bokade för tre månader sen. SATANS MÖGEL-SJ!!!
Fattades vagnar och många fick stå hela vägen till Gävle, vilket tog ett par timmar med olika stopp och förseningar. Jag är så less på att SJ aldrig kan hålla tiderna och aldrig ha rätt tåg/vagnar härifrån norr. Det är inte frågan OM det är försenat utan HUR LÄNGE. Denna gång var det bara 40 minuter sent men med tanke på att vagnarna måste vara gjorda för nån form av pendeltåg eller liknande så är det skitjobbigt att åka så länge som 5-6 timmar. Dom har också höjt förseningstiden till tre timmar för att tidsgarrantin ska träda in.
En positiv sak med Sj är iallafall en del av deras miljötänk.


Foto Fjällräven                                           Ekologiskt kaffe


Ja ja, nu är jag hemma och börjar så smått hämta mig efter resans strapatser. Jättekul att vara i Trollhättan men det är riktigt skönt att sova i sin egen säng *ler*

Kram på er alla människobarn


Söndagsglädje 15 februai

Jag är ju grymt förtjust i träd som jag har sagt här säkert hundra gånger och jag är också grymt förtjust i vinter. Är det för kallt så kan det ju vara lite jobbigt att andas men lagom kallt (typ 10 minus), lite solsken och massor med vit snö då är det underbart.

Från sovrumsfönstren kan det se ut så här.


Foto Fjällräven                                              Både träd, vinter och sol *njuter*Foto Fjällräven                   Affären, Storsjöodjuret, Storsjön & Oviksfjällen

Dessa bilder togs för två veckor sen men jag kan lova att det ser lika fint ut i dag (kanske inte fullt så blå himmel idag)

Kram på er alla människobarn


Grattis Kim

Idag fyller min älskade son 22 år. Tiden går så fort. Vart har alla åren tagit vägen?
20 år sedan du knackade sönder (med nappen) glasrutan  till systembolagets vinsnurra och larmet gick (och jag vägrade erkänna att jag var din mor), eller när du kröp under fröstället som sen vällte och alla fröpåsar (hundratals) for ut över golvet. 13 år sedan du sa att du skulle studera på högskolan i Trollhättan när du blev stor eftersom man fick kondom i nollningspåsen =D
Din högsta dröm var att få jobba på McDonalds, kassan på Direkt (Maxi ÖVerby), cirkus eller marinbiolog (i den ordningen) *ler*
Det har blivit många skratt under åren och jag är säker på att det kommer bli många många fler. Du är det absolut bästa som hänt mig och jag saknar dig vansinnigt mycket. Min högsta önskan är att vi bodde nära varandra.

Tusen miljoner kramar och pussar. Jag älskar dig min underbara son.


Foto Fjällräven                                                                       Grattiskort till Kim

Söndagsglädje 1 februari

Igår var vi i Tännforsen för att se konsert i deras Igloo. Det var Triakel som uppträdde och det hade varit jättekul att få se dessa. När vi kom fram visade de sig att det var förbokning som gällde, kunde man kanske ha räknat ut men inget som stod på Tännforsens hemsida. Vi blev tillsagda att gå ner till igloon och vänta tills konserten började för då kunde de se om det fanns platser kvar. Vi gick, iallafall jag, Mats halkade hela vägen ner =) till igloon och väntade i drygt en halvtimma på att klockan skulle bli sex. Det var 20 grader kallt så vi skuttade runt som harar för att hålla värmen.
Vi var inställda på att inte kunna se konserten eftersom jag är lite (läs mycket) klaustrofobisk, men hur som helst så fick vi komma in och det var ganska okej.
Jag var tvungen att koncentrera mig för att inte få panik och jag tor att det var bra att vi stått utanför i kylan först eftersom det var så skönt att komma in från 20 minus till ca 2 minusgrader.
Igloon var uppdelad i två olika rum och jag var bara inne i det första, själva konsertigloon var lite för mycket för mig så det var ståplats för vår del.
När det var dags för betalning så blev vi lite förvånade. På hemsidan står det 80 kr för Igloo men det var 200 kr/person och då bestämde vi oss för att avstå. Inte för att det var överpris utan mest för att jag inte vågade mig in i den rätta konserthallen och det kändes lite dyrt att betala 400 kr för oss två och sen kanske jag inte skulle kunna vara kvar hela tiden.
Men det gjorde inget att vi inte fick uppleva denna konsert eftersom vi var inställda på det, vi travade upp till restaurangen och fikade varm choklad med grädde (fantasktiskt gott, förmodligen riktig choklad i) sen for vi hem och vi konstaterade båda två att vi haft jättekul allafall.


                                                                     Bild lånad från www.tannforsen.com

                                                                      Bild lånad från www.tannforsen.com


Foto Fjällräven                                                          Tännforsen ofanför igloon

För alla er som inte varit vid Tännforsen så rekommenderas det, både sommar- och vintertid. Lite brant att ta sig ner till fallet så man bör väll kunna gå själv. Fast dom har ju en fyrhjuling så frågar man kanske man kan bli körd ner.

RSS 2.0