Gammalt bôs *urk*

I går när jag var hos syster yster och skulle vispa ihop smeten till tårtbotten så upptäckte jag att det var något skräp som hamnade i ägg-och-sockerblandningen, petade bort det men strax därpå var det mer skräp. Insåg då att det satt gamla matrester i elvispen, där som man sticker in visparna. Tog hem elvispen till far och bad honom plocka isär den så man kunde rensa bort de där äckliga bôset.
 
 
 
 
När pappa fick isär elvispen så hittades inte bara en liten smula, det var smulor från ett helt bageri
 
 
 
Ja du syster yster, nu är äcklet mer eller mindre borta men det hjälper tyvärr inte dig för den går inte att få ihop igen så det blir till att köpa en ny =(
 
 
 

Ännu mera kakor till kakmonstret =)

Ja det är ju inte bara mammas fördelsedagskalas som närmar sig med stormsteg, påsken är ju också på intåg och det ska väl ätas en och annan kaka då med kan jag tänka mig. Vilken tur då att jag gillar det här med bakning, ännu mer tur är väl att vi alla i den här familjen gillar att äta kakor, synd bara att det är så onyttiga =)
 
 
 
Syltsnitt med drottningsylt och glasyr
250 g smör
1½ dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk hjorthonssalt,
Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget.
Tillsätt även mjölet som blandats med hjorthornssalt.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen i fyra delar och forma ca 40 cm långa längder.
Gör en fördjupning i längden och fyll den med fast sylt.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter på 175 grader (varmluft).
Blanda samman 2 dl florsocker med 1½-2 msk vatten och smta ut glasyren på den varma kakan.
Skär den på snedden i lagom breda bitar.
 
 
 
Dubbla havreflarn med chokladkräm ca 15 st
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk mjölk
2 msk sirap
1/4 tsk bakpulver
 
smörkräm
50 g smör
2-3 msk kakao
2-3 msk florsocker
 
Smält smör i en kastrull och rör sen ner alla ingredienserna till havreflarnen.
Klicka ut smeten på pappersklädd plåt, tänk på att de flyter ut jättemycket så det måste vara glest på plåten
Låt flarnen svala och bred sen på chokladkräm mellan två flarn.
 
I morse har det även tillverkats sockerpasta, har aldrig gjort det förut så det ska bli MYCKET intressant på fredag när tårtan skall färdigställas och den vita sockerpastan skall kavlas ut över tårtan. Mer om det kommer under helgen =)
Eller kanske det kommer en bild på en akutköpt tårta från Ritz =)
 
 
 
En annan sak som jag också gjort för första gången är cake pops, alltså kaka på pinne =)
Det var väldigt kul att göra men först när jag tillverkat 8 stycken så kom jag på hur man skulle göra och då gick det betydligt snabbare efter det.
 
 
enligt alla recept som man läser på nätet ska man ta ca 500 gram av en mjuk kaka av valfri sort och smula ner den i en bunke och blanda den med ca 150 g philadelphiaost eller något annat kletigt som man tycker om. Det stod också att man kunde köpa en färdig kaka om man inte hann baka en egen och det tog jag fasta på =) Jag köpte en drömrulltårta som jag smulade ner i en bunke.
 
 
smula ner var väl att ta i för den köpt drömrulltårta innehåller ungefär lika mycket mjuk kaka som klet och det blev alltså ganska mjuka bollar, fast helt okej faktiskt.
 
När jag rullat färdigt hela smeten så ställdes de in i frysen i ca 30 minuter
 
 

under tiden smälte jag chokladen som jag köpte i hobbyaffären, den är blå och mycket fastare än vanlig choklad så jag tillsatte även lite kokosfett (ca 200 g choklad och 20 g kokosfett)
 
 
doppa pinnen i lite choklad och stick in pinnen försiktigt i den kalla kakbollen
ställ sen in dem i frysen igen så stelnar chokladen snabbare.
 
 
doppa bollen i choklad och låt överflödig choklad rinna av
 
 

doppa kaka i strössel innan chokladen stelnat och ställ sen kakan i tex en frigolitplatta för att stelna.
 
 

några fick karamellströssel, eftersom det blåa strösslet tog slut =)
 
 
i morgon ska jag göra fler cake pops som då ska doppas i vit choklad och i mörk choklad, återkommer med bilder på dem :)
 
Natti natti alla människobarn, nu är det läggdags
 

Kakmonstret blir glad

för nu bakas det för fullt här =)
Mamma fyller år nästa helg och då blir det kalas och när det är kalas ska det finnas kakor av olika slag =)
Härom dagen bakade jag minicupcakes som sen ska få en chokladfrosting.
 
 
 
Jag tror att det är första gången som jag bakat drömmar, har inget minne av något annan bak iallafall, rätt goda men förmodligen inte så spröda som de ska va :)
 
 
Mamma bakade den där fantastiskt goda hallankakan som är så där förädiskt god, svår att motstå, det hjälper inte ens att lägga den i frysen för den är ju lika god svinkall som rumsvarm =)
 
 
Mamma bakade även världens godaste vaniljbullar men jag glömde fota dem.
Idag tänkte jag baka någon mer småkaka, kan inte bestämma mig för vad bara, får leta i cyberrymden efter något smarrigt :)
 
Jag hoppas att ala kakaor går åt på mammas kalas, tänk på att jag bor här och jag är det största kakmonstret på denna jord och det är inte bra om jag har fri tillgång på dessa mumsiga godsaker =)

En ny favorit =)

Jag var ute en sväng i Östersund med några vänner en fredag i januari, vi käkade pizza och efter det blev det kaffe och likör. Jag har aldrig varit någon likördrickare men den här kvällen ville jag prova något nytt och det blev då en drambuie, mest för att det stod att den hade en ton av whiskey och det är ju ALLTID gott =)
Åhhh...jäklar vad gott det var =) När jag sen hade ett ärende på bolaget så inhandlades det en flaska drambuie och det var inga som helst problem att slurpa i sig hela flaskan, ja ja, Mats hjälpte väl till med några centiliter men merparten av innehållet landade nog i min mage =)
 
se så gullig en flaska Drambuie kan va =)
 
det jag insåg när flaskan nästan var tom var att det var ju massor av alkoholhalt i den där lille rackaren, 40 % det gick alltså att bli full på likör =)
Ja ja, jag kan nog tänka mig att införskaffa mig en så där lite gossig flaska igen, får nog göra det i morgon när jag är på stan. Kanske jag till och med har något att fira på fredag, ska på jobbintervju på fredagmorgon =)
 
Kram på er alla människobarn

Bättre sent än aldrig

Julen 2011 fick Kim en halsduk som jag stickat till honom men Heléna la beslag på den omedelbums då hon tyckte den var så mjuk och go. Ja lovade då att jag skulle sticka en egen halsduk till henne med garn av samma kvalitet men i rosa toner istället för gråsvart som Kims halsduk. Direkt när jag kom hem så började jag sticka på Helénas halsduk men sen kom det väl något annat projekt emellan så den blev liggandes. På hösten stickade jag klart den och när Mats och jag skulle träffa Kim och Heléna i Stockholm på min födelsedag så skulle halsduken lämnas till Heléna men eftersom jag har minne som en gråsäl så glömdes halsduken i Trångsviken och jag lovade skicka den så fort jag kom hem. När jag sen kom hem så insåg jag att den såg jättetråkig ut så jag repade upp den igen och när jag skulle åka tåg ner till Trollhättan vid jul så tänkte jag att det kunde vara ett bra tidsfördriv.
 


Nu blev ju inte julen som jag hade väntat mig och halsduken fick än en gång läggas i korgen för icke-färdiga-project.
Efter att jag flyttat ner till Trollhättan så bestämde jag att nu får den bannemej bli klar, så en vecka efter jag anlänt till Trollhättan blev den äntligen färdig och kunde lämnas till Heléna dryga året efter jag lovat henne en egen halsduk. Men men, bättre sent än aldrig =)
 
 
Hoppas den värmer gott min goa Heléna =)

Kolapaj mums =)

Hejsan hejsan allihop =) det var ett tag sen jag var här och bloggade men jag ska försöka bättra mig.
Jag hade en burk kondenserad mjölk och den borde ätas upp innan mars slut enligt bäst-före-datum så det var ju bara att hysta ihop en paj och bjuda familjen på mums =)
Först kokade jag den oöppnade burken med kondenserad mjölk på svag värme i ca 2½ h. Det är viktigt att se till att vattnet täcker burken hela tiden, annars kan den explodera.
Under tiden burken kokade så mixade jag 300 g digestivekex med 120 g smält smör, jag tryckte ut smulorna i en pajform (går jättebra med en springform också) gräddade pajskalet i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
 

När den kondenserade mjölken kokat i 2-3 timmar (ju längre den kokar ju hårdare blir kolasmeten) lät jag den svalna i kallt vatten ca 10 minuter (det är lättare att smeta ut kolan om den inte hunnit kallna helt och hållet).
 
 
så här krämigt mumsig blir mjölken efter ett par timmar på spisen *mumsfillibabba* =)
 
 
kolasmeten breds ut på den gräddade digestivebotten
 
 
tre bananer skärs i slantar
 
 
som läggs ut över kolasmeten
 
 
över kolasmeten och bananerna breds ett lager av vispad grädde sen är det bara att samla familjen och mumsa i er något av det godaste som kan ätas =
 
 
När pajen var klar så samlades vi, mamma, pappa, Bassen, Linda, Gabriella, Elisabeth och jag hemma hos Millan. Det sägs att pajen är ännu godare dagen efter men det vet vi inget om, endast några smulor fanns kvar på fatet när vi fikat klart =)
 
Receptet kommer här
1 burk kondenserad mjölk (endast den sötade funkar att göra till kolasmet)
300 g digestivekex
120 g smält smör
3 bananer
3 dl vispgrädde
 
gör så här:
småkoka den oöppnade burken med kondenserad mjölk i 2-3 h, låt den sen svalna i kallt vatten ca 10 minuter.
Mixa under tiden kex och det smälta smöret i en mixer (eller smula med fingrarna). Tryck ut smulorna i en pajform och grädda i ugn på 200 grader i 10 minuter.
Bred ut kolasmeten på pajskalet, skiva bananer och lägg dessa över kolasmeten, vispa grädden och bred ut den över bananerna.
Nästa gång jag gör denna paj ska jag nog smöra pajformen för det var lite svårt att få att få loss den ur formen, trodde inte att det skulle behövas med så mycket smör i själva pajen.
 
 
 

RSS 2.0