Pollytårta

 

Häromsistens när Gabriella, Linda och jag besökte Bagaren och Kocken i Göteborg så köpte jag en mindre springform, 18 cm diameter. Den har jag nu invigt :-)
Startade med att göra fyllningar i torsdagskväll eftersom de ska kallna helt ock hållet innan de går att använda.
 
 
Fyllning 1:
100 g zootabletter
3 dl grädde
 
Värm grädden, får absolut inte koka, låt godiset smälta helt.
Låt kallna minst 5-6 timmar.
 
 
 
 
 
Fyllning 2:
240 g center med mintsmak
3 dl grädde
 
Värm grädden, får absolut inte koka, låt godiset smälta helt.
Låt kallna minst 5-6 timmar.
 
 
 
Bakade en chokladkaka (i fredags) som jag hittade här http://blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder/2014/08/20/saftig-chokladtartbotten/
 

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
 
Koka upp kakao, mjölk och 1 dl socker, ställ sen åt sidan och låt det svalna helt.
Vispa smöret och 1 dl socker poröst, vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i en smord form (15 cm) men jag hade en form som var 18 cm och det gick bra.
 
 
Gräddas i ugnen i 175 grader ca 40-45 minuter.
 
 
Trodde väl också att kakan skulle höjas en bit till med tanke på bakplåtspappret :-)
Det blev lite av en alptopp eftersom kakan sprack.
 
 
Men det är lätt att skära bort :-)
 
 
Vispa zoogrädden och centergrädden till fluff.
 
 
Måste erkänna att jag använde för mycket zootabletter, hade räckt med 60-70 g istället för 100 g som jag använde. Det blev lite väl gummiaktigt med allt gelatin som är i godiset. Fast jag ville ju att det skulle smaka MYCKET zoo, men det kanske det gör även med mindre mängd.
 
Dela kakan i tre delar, med facit i hand så borde jag delat den på 4, det blev för tjocka bottnar (även om jag gillar tjocka, tunga bottnar så blev det lite väl tjockt)
 
 
Jag valde att lägga fluffet i spritspåsar, lättare att fördela på bottnarna då.
Centerfluffet fick även täcka tårtan.
 
 
Jag spacklade tårtan med ett lager centerfluff på fredag och sen på lördag, innan toppingen, spacklade jag tårtan en gång till med centerfluffet.
 
 
Som topping använde jag pollygodis i olika smaker, citron, choklad och jordgubbe (tror jag att de rosa är)
 
 
 
Som sagt, jag borde delat kakan i 4 delar och än en gång åt vi tårtan innan den fått stå framme en stund för att inte vara så kylskåpskall. Den var väldigt mättsam, vi var fyra som åt och drygt halva tårtan blev kvar så det blir visst tårta även i dag :-)
 
 
Den blev lite sliskig vilket i och för sig många tårtor är. Det är kul att prova på, jag gillar att baka och tänker prova dessa fyllningar men en annan botten. Tror att jag ska prova lite moussefyllningar till den här kakan......hjärnan går på högvarv inför nästa tårtbak :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0