Citronmaränkakor

 
 
 
Jag började med att förbereda lemon curd så den kunde svalna ett par timmar.
 
2 citroner, saft och zest
2 äggulor
1 ägg
180 g socker
100 g smör
 
tvätta citronerna och riv skalet fint, pressa saften ur båda citronerna
vispa äggulor, ägg, socker i en bunke (kastrull) i vattenbad, tillsätt citronskal och juice.
Vispa tills krämen tjocknar, ca 15 minuter, rör i smöret och vispa krämen glansig.
Låt citronkrämen bli kall innan den läggs på kakan.
 
 
 
 
blanda snabbt ihop mördegen
250 g rumsvarmt smör
90 g strösocker (1 dl)
2 äggulor
300 g vetemjöl (5 dl)
 
rulla ut 3 eller 4 långa "korvar"
tryck en ränna i mördegen där den kalla citronkrämen läggs
(här kan man välja vilken sylt eller smak man känner för)
 
 
vispa marängen, 2 äggvitor och 135 g (1½ dl) strösocker länge, det skall nästan gå att vända på bunken utan att det rinner ut.
 
 
Lägg marängen i spritspåse och spritsa ut marängsmeten på citronkrämen (går bra att dutta på med sked också :)
 
 
Gräddas långt ner i ugnen ca 20 minuter, skär i bitar innan den svalnat.
 
 
 
Mumsfillibabba :-)
 
All marängsmet gick inte åt på kakorna så det fick bli maränger till glassen när Herr Lundberg kommer på fika :-)
 
 
 
 
 
 

Bröd med dill och ost

idag har jag bakat bröd med dill och västerbottenost i som vi ska ha på lördag då det är kräftskiva här. Kan garantera att det är det godaste bröd jag bakat :)
 
receptet är taget från http://www.ica.se/recept/dill-och-ostbrod-712993/
 
 
5 dl ljummet vatten                                  
50 g jäst
2 tsk salt                                    
13 dl vetemjöl     (en mycket observant moster tyckte det räckte med 13 dl istället för liter :-)                          
2 dl finskuren dill
70 g smör rumsvarm
75-100 g västerbottenost   
  • Blanda vatten, smulad jäst, salt, vetemjöl och dinkelmjöl i en bunke. Arbeta ihop degen för hand, ca 10 minuter, eller i maskin, ca 5 minuter. Jäs under bakduk 40 minuter.
  • Blanda dill och smör.
  • Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag till en 1/2 cm tjock platta, ca 45 x 35 cm (för 2 bröd). Bred på dillsmöret. Strö över osten. Rulla ihop degen från långsidan. Tvinna rullen lite.
  • Dela degrullen i 2 bitar (för 2 bröd) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Klipp några jack i varje degrulle. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna på galler.
 
 
 
det bästa med detta bröd är att det är väldigt lätt att baka för nu har vi provsmakat mer än vad som kan tänkas räknas som ett litet bett i ena änden :-)
Tänkte faktiskt prova att dela degen och göra ett med dill och ost och ett med vitlök och ost, min kusin och svägerska blir nog väldigt nöjda då :-)
 
 
 

Slussdagen

Vi trotsade vädret, mor, far, Pia, Millan, Lisa och jag och begav oss till slussarna där det var hantverkare av alla de slag. Den bästa morbror Urban stod där med sina fantastiska svepaskar och knivar, som han vinner pris för varje gång han tävlar med dem, sade hon stolt :-)
 
 
en jättefin ambulans och två fantastiska brandbilar fanns också att beskåda, barn fick prova på att spruta vatten i kanalen med en brandslang, jättekul kan jag tänka mig :-)
 
 
som sagt var, det var lite regnigt och vi var rejält blöta även om vi hade paraplyer men det var redigt med besökare i alla fall, det är kul för utställare när det kommer besökare.
 
 
 
fick med mig lite informationsblad från utställarna och jag vill jättegärna fara ut på en matrallyresa, tänk vad mycket gott man kan hitta :-)
 
 
En kvinna vid namn Annika visade upp sina underbara keramikalster, hon gör de mest fantstiska skapelser och man blir bara jätteglad när man tittar på dem :-)
 
 
 
en fika lyckades vi få till i regnet, en parasoll, fem paraplyer och en regncape men satan i gatan vad blöta vi var ändå :-) det var rätt skönt att komma hem och byta alla blöta kläder till torra myskläder :-)
 
kram på er alla människobarn
 
 

RSS 2.0