presenter och julklappar

Oj oj oj, vad många paket jag har öppnat den sista veckan *ler jättestort* Jag älskar paket.


Julpynt från mor & far, Laila, Bitten & Lars, Lasse & Brita



Halsband och ett glashjärta som lyser av Anette och Marianne



Ittalaglas (4 st) och koppar med fat "Kurbits" (2 st) från mor & far, bakform och bull- och muffinsformar från Lilian, Gabriella & Ulrika med familj. Vi gjorde brulepuddingen i katedralformen på juldagen, det blev väldigt fint. Ska baka en kaka snart och bjuda hit min svägerska och hennes familj.



Örhängen från Kim & Helena



Två underbara sjalar från Kim & Helena


 
Svepask med lock från Urban och Miriam. Det är min morbror Urban som har gjort den. Det är så fantastiskt fint gjort så jag kan inte i ord beskriva hur mjuk och len den är. Hur man än vänder och vrider, känner och letar kan man inte känna en endaste skarv. De små bruna prickarna är träplugg, inga spik här inte. Tack snälla ni för den fina asken, jag älskar den.

   
Klicka för större bilder



Stereo med cd/mp3, kasett och radio från Millan och Jimmie. Röd och fin, precis som jag vill ha det =)



Min älskade sambo sprang naturligtvis tillbaka till pysselaffären och köpte quickutz-tången som jag stod och sucktade över. Du är för underbar *puss*
Här ska det stansas alfabet (som följde med tången). Syster Yster tog med sig papper på juldagen och passade på att stansa lite innan tången reste hem med mig.

Två nya berlocker, A & M, till mitt armband från Mats

Jag fick också massor med pengar och presentkort.

Tusen tack för alla födelsedagspresenter och julklappar!




Sen sist

Nu har det gått ett tag sen det sista inlägget och därför tänkte jag summera veckan i Trollhättan.
Vi reste med tåg och när vi kom till Stockholm mötte min svägerska upp oss på stationen med två av sina barn. Vi hade bestämt att vi skulle luncha ihop lite och passa på att ses en liten stund. Barnen har varit sjuka och var väl det fortfarande men ändå såpass friska att det var okej att träffa oss.


Foto Fjällräven                                                         Två av tre, Frida (tv) & Lova

Pappa hämtade oss i Vänersborg (så slapp vi byta ytterligare tåg) och sen blev det kramkalas, lite kvällsfika och sen var det nanedags.

Lördagen startades på Odenfiket med den sedvanliga lördagsfikan som pågått sen pappas fastrar startade den treditionen nång gång i mitten på förra seklet. Den här lördagen var vi inte så många, mor, far, Millan, Bassen, Kim och jag.
När vi fikade passade Millan på att visa sin fina sydväst som hon sytt själv (det kan man inte tro *ler*) och använder när hon kör sin cross och det regnar ute.


Foto Fjällräven                                                                              Så söt så söt =)

Och när vi ändå visar huvudbonader så är det väl lika bra att visa vad Kim köpte på Ikea sist.


Foto Fjällräven                                                                   Min lilla blomsterpojke

Ni förstår ju att jag längtar efter familjen när jag är så långt ifrån dom. Dom ger ju liksom ett starkt intryck =)

På lördagkväll var det dags att ha kalas. Pappa fyllde år och jag passade på att fira min 40-årsdag. Det var jättekul och alla var goa och glada. Mamma hade som vanligt bakat och stått i. Jag kan inte begripa hur hon hinner, hon jobbar ju hela dagarna?! Pappa hade inventerat baren och sett till att den var välfylld så alla var nöjda och glada.

Tusen miljoner tack mamma och pappa för ett jätteroligt kalas.

På söndagen passade Mats och jag på att baka tunnbröd och på eftermiddagen åkte vi hem till Millan och Jimmie.

Syster yster fyllde år i Noveber och vi gratulerade henne först nu.


Foto Fjällräven                                                              Tennhalsband till Millan

Hon fick också tre stora julkulor som Mats och jag gjorde. Glömde ta kort på dom men här är bildbevis på att Mats också filtade för fulla muggar. Det bor en lite hobbypysslare i varje person =)


Foto Fjällräven                                                                          Mats filtar julkulor

Millan och jag åkte hem till vår faster som har flyttat till en ny lägenhet, hon hade bullat upp med sju sortes kakor och vi skrattade och flamsade som vanligt. Jag hade med mig en glaskula från Storsjöhyttan som inflyttningspresent. Jag älskar ju dessa kulor och jag tycker att det är en kul grej att ge något som kommer från mina hemtrakter. Roligast hade det ju varit om jag kunde ge något som representerade Trångsviken men det känns inte så kul att ge bort bröd, korv, mynthylsor från Minitube eller nikotinfri snus =)
Efter besöket hos faster startade vi vår shoppingtur, vi kom hem halv åtta på kvällen med nästan alla julklappar klara.

Då var det tisdag: Millan, far, Mats och jag åkte in till Vänersborg för att shoppa loss i hobbyaffären. Ja Mats och far var väl inte så intresserade av den affären men dom fick liksom hänga på ändå =)
Jag hade bestämt mig för att köpa en Quickutz-tång men sen när jag kom till affären tvekade jag, den kostar ju ändå 750 spänn. Däremot handlade jag massa andra bra grejer. En sak som är säker, det är en dyr hobby man har *suck*


Foto Fjällräven                                                                                            Pyssel

Nu har vi kommit fram till julafton och den är ju ett kapitel för sig. Det är en dag med mycket mat, många paket och naturligtvis en julklappslek. Det är otroligt att man kan sitta 9 vuxna personer med två paket var a´ 20 kr och "slåss" om dessa. Men satan vad kul vi hade. Pepparkaksdeg med tre godisklubbor och en glöggmugg fick jag. Millan fick glöggmuggen eftersom hon hade fått en likadan och pepparkaksdegen lämnade jag kvar hos mor och far. Klubborna fick trillingarna. Alla glada och nöjda =)

Jag ska fota mina julklappar och födelsedagspresenter så får ni se dem i nästa inlägg.

Juldagen var en lugn och fridfull dag. Vi tog det lugnt (förutom mamma som donade i köket) och på eftermiddagen kom Millan och Bassen (Jimmie låg hemma med feber) hem till mor och far igen på middag.

Fredag morgon körde mor och far oss till Göteborg där tåget mot Östersund avgick.
När vi kom till Stockholm mötte svägerskan upp med alla tre barnen, svärmor och svärfar oss och vi gick på Jensens Böffhus (perfekt för en vegetarian) för att käka middag.


Foto Fjällräven                  Två av mina älsklignsgossar, Sebastian & Mats

Resten av resan var en pina som varade i 6 timmar och 45 minuter. Vi hade bokat 1-klass men eftersom tågen till norrland alltid är de sämsta tågen så var det som att åka 2-klass. Men det var inte det värsta. Det satt två personer snett framför oss som pratade oavbrutet. Dom pratade högt och tydligt hela tiden och alla i vagnen kunde höra om deras sexliv med sina respektive partners varav hennes kille heter Magnus och hans var ett ex eftersom han nu var singel, deras jobb, deras utbildningar, deras planer för veckan i östersund som förövrigt skulle infinnas hos hennes pappa och hans nya fru och dessa bodde vid travbanan och i morgon (läs lördag) skulle de träffa hans mammas gamla gymnasievänner som också är jägare och har hela frysen full i älgkött och det skulle inte alls vara några problem för Frida (som hon hette) att få köpa med sig lite älgkött som sen hennes pappa kunde laga till något gott utav eftersom han var en väldigt duktig kock. Magnus, Fridas kille var tyvärr inte så rolig i sänghalmen, han hade svårt för att hitta på något nytt och det gick mest i gamla fotspår med missionären som favoritställning........
Ahhhhhhhh......!!!! Tjejen framför oss satt och höll för öronen ett tag men inte ens det förstod det babblande paret.
Vill ni veta mer om Frida och Jonas som hennes tågkamrat hette så är det bara att slå mig en signal så ska jag berätta i detalj hur deras liv är.
Jag fattar inte hur dom överlevde, dom hann ju inte ens andas???

Nu är vi i allafall hemma och det är mest myspys. I morgon måndag ska vi till Em i Dvärsätt och köpa en matta för pengar och presentkort jag fick i fördesledagspresent och julklapp.

Tjingeling alla människobarn

*suck*

Idag började våran kökskran spruta vatten. Jag har sett att det varit några märken på kranen men jag har trott att det bara varit själva kromet som har släppt. Kranen är ju från 1982 och kromet håller väl inte hur länge som helst, tänkte jag. Men inte trodde jag att den skulle rosta sönder. Är det inte rostfritt???
Hur som helst så ringde M våran hyresvärd och bad honom fixa detta. Hade de inte varit så att vi skulle med tåget i morgon så hade vi gjort det själva och sen vidarbefodrat räkningen.
Ja, vad tror ni M fick för svar.
-Kanske man kan kolla om det finns en reparationssats, sa hyresvärden.
-Nja sa M, kranen har ju faktiskt rostat sönder så det är nog inte så stor mening att laga den.
-Nä, kanske inte. Jag får kolla på den.

Jag hoppas verkligen att husägaren inte riktigt förstod vad M menade så han inte på fullaste allvar tror att det ska gå att laga kranen.
Men som M sa, vi ska nog inte bli alltför förvånade om vi kommer hem och kranen är svetsad =)
Mer förvånande är det nog om vi kommer hem och det faktiskt sitter en fungerande kran där (mest troligt isåfall är att den är begagnad).


Foto Fjällräven                                                                                                                  Rost(fri) kran


Foto Fjällräven                                                                                                                      Köksfontän

Tjingeling alla människobarn


Silverkulan

Idag har jag fått ett handskrivet brev, inte bara handskrivet utan även skrivet med riktig reservoarpenna.


Foto Fjällräven                                           Brev från en vän


Det är min vän Alf som är så snäll och skickar mig en julhälsning och han har också målat en tavla till mig. Om du bara visste Alf vad lycklig jag blir.
Jag blev så glad och hade jag inte stått på jobbet så hade jag nog börjat grina av lycka



                                      Målad av Alf Ödlund i Trollhättan 2008     (15x11 cm)

Storyn bakom denna tavla är att jag alltid älskat månen, jag kan sitta och titta på månen i evigheter och känner ett inre lugn av den. I en av Tove Janssons böcker, Sent i November, från 1970 finns en teckning av Homsan som tittar på en silverkula. I den teckningen ser jag mig själv, som när jag tittar på månen. Detta berättade jag för Alf och då lovade han att måla en tavla till mig, och här är den.
Det är jag, rävhonan, som tittar på den lysande kulan och fjällen och skogen finns här, där jag bor.

Tack snälla, snälla du. Hoppas du får en underbar jul i Murjek. Hälsa hela familjen.





Från Tove Janssons "Sent i November"

Luciatårta

I lördags när det var Julstämning i Trångsviken kunde man vinna en luciatårta och här är en bild (det är tårtan som provbakades och som vi smakade på när vi hade möte om Julstämningen, men vinsttårtan såg likadan ut).

Foto Elin                                                                             Luciatårta testbakad


Hej!

Visst blir man glad när man går ut i morgonmörkret för att hämta tidningen och möts av ett HEJ!
Jag har ingen aning om vem som skrivit det men det gör inget. Efter en låååååång sömnfattig natt så var det precis vad jag behövde för att vakna till liv med ett litet leende =)



Foto Fjällräven                                                                                                                       Hej på dig!



Hej & tjingeling på er alla människobarn!

Julstämning i Trångsviken

Det har varit en jättekul dag. Massor med folk kom och mina tomtar har flyttat hemmifrån nästan allihop. Skönt för det var lite livat bland dom emellanåt =)
Det var många marknadsstånd, som sålde bla mjukbröd, grynost, limpor, lussebröd, julgodis, sockar, julpynt, lax och sill, hemstickat, loppisprylar mm. Skolan sålde sin underbara fudge, jag har köpt lite för att ta med ner till Trollhättan på jul så att familjen får smaka. Man kunde också köpa kolbulle och Stellet höll öppet och sålde fika.

Per på Ica bjöd alla på glögg och pepperkakor. Tack så mycket Per!

Det fanns tårtlotter där det var en luciatårta som förstapris och ytterligare en tårta som andrapris och chokladask som tredje- och fjärdepris. Svärmor vann en chokladask.

Vävstugeföreningen hade också lotteri och där kunde man vinna en jättefin pläd och fina löpare och brödkorgar med kakor i.

Det gick också att gissa antalet nötter i en glasburk och den som gissade närmast vann en skinka på nästan 4 kg. Svärfar vann den. Dom hade tur idag. Tror det är dom som tippar trav idag, hoppas turen sitter i =)

Mats fick räkna nötter och sen kontrollräkna för att se att det stämde. Jättekul tyckte han =) 275 st

Foto Fjällräven                                         Nötkontrollanten


Foto Fjällräven                                                                        
Kolbullar på gång


Foto Fjällräven                                            
Skolan säljer sin berömda fudge


Foto Fjällräven                                                                      
Luciatåg på ingång


Foto Fjällräven                                                         Ett litet
luciatåg från skolan

Dom var jätteduktiga och sjön flera fina sånger. De små barnen framför luciatåget lyssnade mycket andäktigt =)

Barn som ville kunde rida på en lite ponny som heter Igris (tror jag, om jag inte minns helt fel alltså) Han bor iallafall här i byn och nu fick han vara med och glädja både barn och vuxna.
Naturligtvis hade han både tomteluva och bjällror =)


Foto Fjällräven                                                                   Ponnyridning såklart

Synd bara att det var lite väl kallt för en sån här dag. Det var 11 minus när vi startade och innan dagen var slut hade termometern gått ner till 17 minusgrader *brrrrr*  Det blir extra kallt när man står still.

Men personalen på Stellet kunde mysa inne i värmen *fuskigt*


Foto Fjällräven                                            
Varmt och mysigt inne på Stellet

Jag hoppas det blir Julstämning i Trångsviken även nästa år för det var jättetrevligt.



Tjingeling alla människobarn





På väg

När jag for till stan igår kunde jag inte låta bli att fotografera lite. Ja, jag vet att man inte ska ta kort samtidigt som man kör bil men jag kunde inte motså. Det var så otroligt vackert, det var liksom ett blått skimmer över hela naturen.


Foto Fjällräven


Lätt för skidåkarna att ta sig över E14 på denna fina bro.

Foto Fjällräven                                                                                   Skidöverfart



Foto Fjällräven


Foto Fjällräven                                                              Bakom mig västerut

Framför mig var naturen i ett blått skimmer men när jag tittade i backspegeln var det ljust.
Solen sken förmodligen i Trångsviken =)

Väl framme i Östersund så fick kameran stanna i väskan, svårt att fota med tummvantar och det var liksom inte läge att ta av dem när det var 17 minusgrader *brrr...hutter*


C

är i det feneciska alfabetet symbol för kamelen, gimel, med sin långa sluttande hals. Tecknet anspelar på kamelen som den tidens transportsystem.
          I den grekiska versionen har den böjda linjen rätats ut och namnet ändrats till gamma. Romarna gav sedan bostaven dess nuvarande rundade form och det hårda uttalet K.
          Via uncialskriften (200-600 e Kr) utvecklades bokstävenra gradvis till gemena och gemena kursiva versioner.




(bild & text från boken "Alfabet - tolkat av Leif Zetterling)

Söndagsglädje v. 49

Idag är det andra advent, bara 17 dagar kvar till julafton. Går tiden verkligen i samma takt nuförtiden jämfört med när man var yngre??? Tror det går snabbare nu =)

Nästa lördag är det lucia och då ska vi ha "Julstämning i Trångsviken" Det ska bjudas på glögg och pepparkaka. Man kan köpa hembakat, hantverk, loppisprylar och annat som hör julen till. Ponnyridning och kolbulleförsäljning, tårt- & skinklotteri kommer också att finnas. Allt avslutas med skolans luciatåg (hoppas vi)
M och jag var ute och plockade lite granris i fredags så vi kan dekorera lite på julstämningen och det var strålande väder, kallt men friskt.


Foto Mats                                                                                Spark med granris


Foto Fjällräven                             Mot sågen från Magasinet i Trångsviken


Foto Fjällräven                                                                         
Ångbåtsbryggan


Foto Fjällräven                                                                          
Tåget rusar förbi

Det är synd att inte tågen stannar  i Trångsviken, hade varit ett smidigt och miljövänligt sätt att ta sig till stan.

Tur att man var ute och fick sig en sparktur och massor med frisk luft i fredags för idag blir det en innedag. Det är 20 minusgrader ute och då stannar jag gärna innomhus och pysslar med sånt som måste bli färdigt innan jul.

Nu är det frukostdags.
Kram på er alla människobarn

Tiden springer iväg

Herre jösses vad tiden går fort så här i juletid. Jag har konstaterat att jag inte kommer att hinna allt som jag hade planerat. Men det gör inget, det kommer fler jular och det som inte hinns med i år kommer förmodligen att bli färdigt till nästa. Man ska inte stressa så mycket att det blir jobbigt.
Jag älskar julen och skulle önska att det var jul betydligt längre tid än några futtiga veckor på ett helt år. Kanske man skulle ta å bli en sån där knäppkärring som plockar fram advetntsstaken redan i september *heheh*

Jag har gjort en lista på det som MÅSTE hinnas med innan vi åker ner till Trollhättan för att fira födelsedagar och jul. Måste bli färdig med trillingarnas dockor. Det är bara några smådetaljer som ska fixas men det gäller ändå att avsätta tid till just detta. Håller också på med rim till julklapparna. Jag hoppas att jag iallafall kan komma på ett rim till varje person. Det är ju så himla kul när man kommer igång och rimmar hej vilt med både nödrim och fula ord *fniss*
Jag har fortfarande några julklappar kvar att köpa och några av dem är jag inte ens säker på vad jag ska hitta på.
Funderade också på när jag skulle baka tunnbröd men jag tror nog att jag väntar med det tills jag kommer till Trollhättan. Kim var ju fantastiskt duktig på det där med tunnbrödsbak förra året när vi bakade så då borde han ju få vara med i år också, vill ju inte ta den glädjen från honom =)
(undra om det går att få Kim, Mats och Jimmie att baka medans Millan, Helena och jag julshoppar) *fnissar lite försiktigt*

Nä, nu är det nanedags. Måste ju vara pigg i morgon så jag hinner beta av min lista.

Natti natti och kram på er alla människobarn.



RSS 2.0