Söndagsglädje 30 augusti

Det var längesen jag hade en söndagsbild här
Tanken med söndagsbild var ju att jag tycker söndagar är så långsamma och tråkiga och därför vill muntra upp mig med en rolig sak.

Så dagens roliga sak måste ju vara att vi har köpt en ny tvättmaskin idag.

Vi har en tvättmaskin i källaren som är ganska ny men jag har problem med att gå i trappor, samtidigt som jag bara kan bära med en arm och då blir det Mats som får bära ner tvätten och bära upp den blöta för att hängas på tork här uppe. Vi bestämde därför att tvättmaskinen skulle få flytta in i badrummet men eftersom tvättmaskinen i källaren är en vanlig frontmatad bred sak så var den för stor för vårt badrum och nu har vi alltså varit och köpt (ja den kommer om ett par dar) en toppmatad.


Foto från UPOs hemsida              MINIMAX 6280D

Nu ska det bara dras lite rör och sen kan vi tvätta i tid och otid, utan att behöva släpa tvätten upp och ner för trappen *underbart*


Kram på er alla männsikobarn

Växtfärgning

Nu har jag kommit hem från Birgitta, Mats moster. Vi har färgat garn idag, vi startade kl 10 i förmiddags och kl halv fyra kom jag hem. Det där med att krappen börjat jäsa gjorde inget, jag var ju lite rädd att allt skulle vara förstört.


Foto Fjällräven Alla saker är på plats och det är dags att tända under kastrullerna

När vi hade burit fram alla våra saker så var det dags att koka krapp och lökskal i varsin kastrull. Birgitta kokade även daggkåpa eftersom hon även skulle färga till grönt garn.


                                                                   Lökskal och daggkåpa


                                                                       Krappen ska kokas

När färgämnena väl kokat upp skulle det koka i en timma. Då passade vi på att dricka kaffe hos mormor Agnes.


                    Mormor Agnes kom ut i färgdimman

När det kokat en timma var det dags att lägga i garnet som då först hade legat i blöt i så varmt vatten som kranen kan ge. Sen kyler man av färgvattnet så det inte blir för stor skillnad på vattenbaden, garnet skall inte chockas.


                                                               Här färgas det för fullt

När sen lökgarnet hade en tempratur på ca 90 grader och krappgarnet mellan 70-90 var det bara att passa så att tempraturen inte sjönk eller steg. Efter ytterligare en timma var det klart.

Då hade jag fått en underbar röd färg på garnet som legat i krappen och en gul färg på de som legat i löken. Det var lite skillnad på färgerna eftersom jag hade två vita härvor och två gråa härvor i krappbadet och en av varje i lökbadet. Störst skillnad blev det på det vita och det gråa som legat i löken, det gråa blev mer gulgrönt.
Birgittas daggkåpegarn fick en mörkt grön nyans och hon hade även blandat i järnvitreol i vattnet den sista kvarten.


                             Nu är det färdigfärgade, bara att skölja, tvätta och sen torka

Nu är det bara att ta reda på allt, skölja, tvätta och torka garnet. Sen kan jag sticka tomtar och kycklingar för fulla muggar =)
                                                Garn som ska sköljas och tvättas

Men det är ju ingen som säger att det måste göras idag, det finns ju en dag i morgon också. Fast i morgon måste vi hinna med att åka till Krokom för att se om vi hittar en tvättmaskin, jag måste baka till söndagspysselträffen som är i morgonkväll. Sen måste jag hämta lite mer garn som ligger kvar i sin kastrull hos Birgitta, tänkte att det kunde få ligga och dra i kastrullen medan det svalnade, alltid fastnar det väl lite mera färg. Ja, det är full rulle här som sagt *ler*

Nu ska jag försöka hysta ihop lite middag, det får bli något lättvindigt.

Kram på er alla människobarn


Det är mycket nu

Jag har alltid haft lite svårt för att bara göra en sak åt gången. Tittar jag på tv så handarbetar jag samtidigt, man kan stryka lite i reklampauserna eller varför inte hänga tvätt eller plocka ur diskmaskinen. Det är inte säkert att man kommer ihåg att man kollade på tv....men men vad gör det....tv-n har ju inte alltid funnits och man överlevde ju det också...
Ja ja, nu var det ju det där med att göra flera saker samtidigt.
Just nu hade jag varit glad om jag bara hade två saker att göra.

På söndag har min kollega och jag ordnat en träff, en söndagspysselträff som skall återkomma sista söndagen varje månad. Typ som syjunta men på den här träffen får man ta med vad man vill, sy, sticka, brodera, väva, tova, slöjda, scrapbooking......ja vad som helst. Vi ska vara på bygdegården så vi kan vara näst intill hur många som helst.
Jag har lovat fixa fika och därför måste jag baka lite. Jag vet att en av de som kanske kommer är mjölkallergiker så därför har jag baka mjölkfritt, en ananaskaka.


Foto Fjällräven                                                                               En trasig kaka

Den ena kakan ville tyvärr inte släppa från skärbrädan och blev lite trasslig, halva gick att rädda men sen fick Susanne och jag smaka lite *ler*
Bara att baka en till innan söndag *suck*
Ska försöka hysta ihop en torr kaka också, alltså en småkaka. Men hinner jag inte så är det ju inte långt till affären =)


I morgon ska jag lära mig växtfärga garn med Mats moster.
Innnan man färgar måste garnet betas, och det räcker inte med att mata den med lite hö, den ska badas i 90 gradigt vatten och alun i en timma!!
Jag kan säga att det tog betydligt längre tid än en timma när jag höll på igår, för först ska garnet bindas om och det ska doppas i ca 40 gradigt vatten först. Samtidigt löser man upp alun i vatten och därefter läggs det blöta garnet ner i kastrullen med alunvattnet och det skall sen hållas på en tempratur om 90 grader. Blir det för varm så får man sänka och för kallt skall tempraturern höjas, ett jäkla passande alltså. Började kl 17 och vid 22 var jag klar med 6 härvor (6 hg) garn.
Resten tog jag i morse.


                                                Garnet ska bindas om så det inte trasslar ihop.


                                                                                                             Garnet betas


                                                                         Det betade garnet hänger på tork

Jag ska färga med krapp som jag har köpt och det ska läggas i blöt innan det färgar garnet.


                                                                                          Krapp som ligger i blötTiden går ju som ni vet väldigt fort så därför är det bra att vara lite förberedd med julklappssockarna. Min svägerskas trillingar ville visst ha raggsockar i julklapp (tyckte mamma iallafall).


                                                                                                  JulklappsraggisarJag har fått en massa kaffebönor och härom dagen köpte vi en kaffekvarn och eftersom Mats oftast ligger och sover på morgonen när jag brygger kaffe är det bra om kaffet redan är malt + att det är lite söligt att mala. Man är ju lite halvlat på morgonen och då måste det gå undan, kaffetarmen skriker ju efter java.


                                                                                         Kaffebönor blir till pulver


Som om det inte var nog med detta så var det också dags för konstföreningen att skicka ut höstbrevet och eftersom jag är sekreterare där så är det min uppgift att dikta ihop brevet. Vi var några stycken som fixade utskicket, stämpla kuvert och skriva adressaten och sen lägga ner brev och inbetalningskort.


                                                                                                                      Höstbrev

I morgon fyller min svägerska år och jag har inte hunnit göra något grattiskort till henne *vojne vojne*
Det får bli ett köpt kort som skicks på måndag.

Nä, nu har jag inte tid att sitta här längre, måste ju läsa de där böckerna som jag lånade på biblioteket *pust stön och stonk*

Hoppas jag kan visa er några fina växtfärgade garnhärvor nån dag. Fast det är tveksamt, upptäkte just att krappen som skulle läggas i blöt har jäst. JAg kanske borde gjort krappvin istället *skål*

Kram på er alla goa människobarn

Jag visste det!

Från början när jag startade den här bloggen var det för att jag och syrran alltid skickade mejl och bilder till varandra om vad vi hade gjort. Hade jag handlat något fotade jag det och mejlade henne för att visa. Typ skor, kläder eller pyssel, vad som helst. När jag mejlat till henne vidarbefodrade hon det till mamma och pappa och övriga familjen där ner i söder. Vi är en ganska nyfiken familj, vi vill gärna veta vad den andre gör, så man inte missar något kul =)
Så en dag så säger Millan till mig att jag borde starta en blogg, då kunde jag berätta för hela familjen samtidigt vad jag sysselsatte mig med här uppe. Okej sa jag och skapade den här bloggen.
I början kunde jag blogga flera gånger om dagen, tog kort på allt och skrev minsta lilla grej jag gjort. Efter ett tag minskade det och nu när jag jobbar räcker tiden helt enkelt inte till.
Men fast jag vet att några i familjen läser min blogg och även några andra vänner runt omkring så är det ändå mest för Millan jag gör detta. Jag har svårt att tänka mig att nån annan egentligen är intresserad av vad jag gör här uppe, tror nog att de som läser mest gör det för att det är tillgängligt.

Så när Millan blev sjuk i våras och inte kunde läsa min blogg så känndes det ganska meningslöst att fortsätta blogga. Det var också otroligt jobbigt att överhuvud taget göra något som var roligt, tex pyssla, sy, handarbeta eller vad som helst för det kändes orättvist att jag skulle kunna göra det när Millan inte kunde. Eftersom jag då inte gjorde så mycket fanns det heller inget att blogga om. Så bloggandet har minskat både för att jag inte vet vad jag ska skriva om och att det går så långt mellan inläggen att det är svårt att ta tag i det.

Så i går när Mats nämnde något om bloggen så sa jag att jag ska nog sluta blogga, det är nog ingen som läser den längre.

Då sker ett under. Millan lämnar en kommentar där hon säger att det är roligt att jag bloggar igen. När jag läser det så börjar jag storgrina. Det är ju det jag har väntat på hela tiden, att få "höra" Millans kommentarer igen. Det betyder ju att en del saker kan bli som förr igen.
För fast den där JÄVLA hjärnblödningen naturligtvis har drabbat Millan hårdast, att det är hon som får lida mest så kan jag ärligt erkänna att jag tycker hemskt synd om mig själv också. Millan är min absolut bästa vän och nu när vi inte kan prata på samma sätt om allt, så som vi har gjort hela våra liv, så känner jag mig väldigt ensam.

När sen pappa lämnar en kommentar och där berättar att Millan har rört på sin högra arm, som hitills varit helt förlamad, då vet jag att allt kommer att ordna sig, det är inte en fråga OM det går utan NÄR det går.

Så nu känns det som på nytt igen, nu måste jag blogga för att kunna berätta för Millan vad jag gör.

Jag vill på inget sätt förringa er andra som läser och även lämnar kommentarar, jag blir jätteglad när jag ser att någon varit här och läst. Naturligtvis vill jag även berätta för er vad jag sysslar med här i Trångsviken och det känns jättebra när jag hör att ni vill veta vad jag gör. Men ni vet nog och förstår nog vad jag menar när jag förklarar hur jag känner och mår.

Men redan när MIllan vaknade upp efter hjärnblödningen visste jag att det bara fanns ett håll det kunde gå åt, framåt. Däremot trodde jag det skulle gå betydligt långsammare med hennes framsteg och det känndes jättejobbigt att inte veta hur lång tid allt skulle ta. Nu sker framstegen med en rasande fart och jag är övertygad om att vi kommer ha våra förtroliga samtal innom en inte allför lång tid.

Så Millan, passa på att vila dig för snart kommer vi ha våra timslånga skvallersamtal igen *ler*


Det här inlägget blev kanske mer privat och kanske man inte borde skriva så här i en blogg som vem som helst kan läsa. Men det är så här jag känner och upplever saker och ting just nu och det står jag för.

Storsjön runt

För snart två veckor sen åkte vi "Storsjön runt" på motorcykel. Det är något som ordnas varje år och man betalar en startavgift som sen skänkts till något bra ändamål. I år var det Johannas fond (tror jag det hette)

Vi åkte till travbanan i Östersund där samlingen var och redan när vi kom var det många cyklar där.


Foto Fjällräven                                         Samling vid travbanan i Östersund

Det är väldigt maffigt när hundratals cyklar samlas på ett ställe. Det mullrar skönt i magen *ler*

Vi gjorde flera stopp runt Storsjön och alla åker i sin egen takt och stannar olika länge på varje stopp så därför mattas karavanen ut ju längre man åker.


Foto Fjällräven

Det är en lagom tur att åka runt Storsjön, ca 20 mil med mer eller mindre bra vägar. Vi åkte hemmifrån halv nio på morgonen och var hemma igen halv tre på eftermiddagen.
Det hade varit väldigt skönt att bara ligga och slöa i soffan resten av dagen/kvällen för man bir väldigt trött av all frisk luft (och lite avgaser) men kvällen var vikt åt en konst- och dansupplevelse. Återkommer om den.

Kram på er alla människobarn.

Sundsvall

I lördags åkte vi till Sundsvall för att titta på dragracing. Planerna var att åka motorcykel men eftersom Mats var förkyld fick det bli bil. Helt okej det också när man kan låna svärföräldrarnas nya sköna honda =)

Det var jättekul att se alla snabba bilar, motorcyklar och skotrar. Jag tror att maxfarten som vi såg var 360 km/h, satan vad fort det gick *vill också prova*

Nedan följer några bilder. Det var svårt att fotografera, antingen gick det för fort eller så var det folk ivägen.


Foto Fjällräven                                                                                           Grrrrrrrr


Foto Fjällräven                                                                               I väntan på start


Foto Fjällräven


Foto Fjällräven                                                    Brandmän står redo ifall att...


Foto Fjällräven                  Parkeringen utanför. Vart kan vi ha ställt bilen???

Efter några timmar for vi vidare in till Sundsvall där vi bokat hotellrum.
Vi käkade middag, badade (jösses vad skönt, jag vill ha ett badkar hemma) och slappade för att sen gå till casinot tvärs över gatan.


Foto Fjällräven                                                    Casino Cosmopol i Sundsvall

Jag är inte så där värst mycket för varken roulett eller black jack, jag lyckas bara spela bort pengar snabbare än kvickt. Mats däremot verkar kunna det där med vart man ska satsa och när man ska stoppa. Han vann ihop resan till Sundsvall iallafall. Bilen, skotern och den nya mc-n fick vi dock avbeställa *ler*

På söndag åt vi mumsig hotellfrukost och sen åkte vi till Birsta för att göra några snabba svängar in på Ikea, Iittala outlet, och en frisersallong. 1 timma och 35 minuter senare satt vi i bilen och var på väg hem *suck*

Pappa, kan du inte komma hit så jag får känna på hur det är att shoppa på riktigt. Att få säga: ja ja, då vet jag att det finns här och vad det kostar. Att stå utanför affären när dom öppnar, fika flera gånger under dagen och sen inte åka hem förrän alla affärerna har stängt. Att gå runt i alla affärer utan att behöva handla, bara för att titta om det finns något nytt roligt som vi missade dagen innan *ler stort* Hur ska jag nånsin hitta en så bra shoppingkompis som du pappa?

När vi var i Sundsvall och gick runt på gatorna för att hitta en restaurang så gick vi förbi massor med söta betongdrakar. Dom var jättefina och det fanns massor av dem.


Foto Fjällräven                                                                           Drake i Sundsvall

Måste höra med grannen som kommer från Sundsvall vad dessa drakar betyder för staden.

Vi hade en jätteskön helg och jag hoppas vi gör om det snart igen, alltid roligt att vara ute på lite kul.

Kram på er alla människobarn.

RSS 2.0