Söndagsglädje v. 48 Första advent

Lite adventsfönster

Eftersom jag lyckats förstöra mina stora fina adventsljusstakar har jag löst det med två enar i krukor i år istället. Lite tråkigt med att det inte är ljus men jag ska se vad jag kan göra åt det. Det är ljus i de vita stjärnorna på gardinstången men det lyser väldigt svagt.


Foto Fjällräven                                                                           Vardagsrummet

I billyrummet är det koner som gäller. Lyckade hitta några efter mycket letande. Dom lyser jättefint när det mörknat ute. Ska dit med någon blomma till, kanske en julstjärna eller något annat juligt.Foto Fjällräven                                                                                   Billyfonster

I köksfönstret har jag hängt upp en stor röd stjärna som jag köpte på Åhlens. Ska se om dom har lampupphängning till den för nu är det en liten ljusslinga som ligger innuti och jag vet faktiskt inte hur varmt det blir med den, vore ju jobbigt om huset brann ner så här i juletid och julefrid.


Foto Fjällräven                                                                                   Köksfönster

I det andra köksfönstret skaffade vi en, öhhh...vad kan det heta?? Ljusslingegardin?? Ja det är en sån där med flera slingor som hänger ner från gardinstången med massor med lysande stjärnor. Syns lite dåligt på bilden eftersom det är ljust ute.


Foto Fjällräven                                                                     Andra köksfönstret

Sovrummet och gästrummet är inte klart. Jag var upp en sväng på vinden och skulle ta fram en jullåda.

Oiiiiiiiiihhhhhhh, MAMMA, DET ÄR FLUGOR!!!! KOM OCH TA BORT DOM!!!

På locket , INNUTI, var det en svärm med flugor.

Jag visste att det skulle straffa sig att inte dammsuga vinden MINST en gång i veckan. M kommer bli så där lagom nöjd när jag måste skicka upp honom för att gå igenom ALLA jullådor (tror det är 4 st flyttlådor). Inte bara titta i lådan utan gå igenom alla saker så det inte är någon fluga i pyntet. Lutar åt att det blir en granfri jul i år *suck*

Kram på er alla, hoppas ni får en trevlig advent.


Filtkurs

Igår var jag på kurs på Syssla (Panduros återförsäljare i Östersund). Jag har länge tänkt gå en av deras kurser men det har aldrig blivit av men nu hade jag äntligen bokat en dag i hur man lär sig torrtova, filta.
Det var JÄTTEKUL. Vi var sju personer i olika åldrar. Två mammor hade sina döttrar med, den ena 10 år och den andra 14-15 år. Några av oss hade aldrig provat på och nån hade provat nån gång och sen var det en dam som var jätteduktig. Alltså kan man sitta i grupp och lära sig från grunden även om man har en del kunskap.


Foto Fjällräven                                                                                 Filtning pågår

Jag räknade ut att denna dag kostade mig ungefär 800 kr. Men då får man räkna med att drygt 300 kr är verktyg som jag kommer att kunna använda många gånger. Plus att jag har massor med ull kvar till att göra mängder av mer pyssel av.


Foto Fjällräven                                                                             Ull och verktyg

Det finns fin-, medium- och grovnålar. Kommer faktiskt inte ihåg vad "fröken" sa om när man använder de olika nålarna, bara att medium är den man använder mest. Handtagen är bra för att slippa hålla i nålen, det blir inte så krampaktigt när det är större yta att hålla i  plus att man kan sätta fast fem nålar i ett stort handtag,  istället för att hacka upp och ner med en nål är det fem nålar som hackar (filtar) samtidigt.


Foto Fjällräven                                                                        Nålar och handtag

För många år sedan köpte jag okardad ull på en marknad, bara för att jag tyckte det var fint. Jag hade ingen aning om vad jag skulle kunna göra med den. Har för mig att jag la den i en fin skål när M bodde i Mo och inte hade så mycket blommor eller annat pynt i fönstren *ler*
Nu har jag i allafall lånat kardor av moster Birgitta (M's moster) och igår lärde fröken Eva mig att karda. Det var inte svårt men det är ganska ansträngande och dammit (!)
"Korvarna" med ull är okardad och sen när man kardat en stund blir det så mjukt och fluffigt att man bara vill gosa med ullen *mys mys*


Foto Fjällräven                                                                  Kardad & okardad ull

Här kommer en del av vad mina kurskamrater gjorde. Först ska ni få se vad damen, som hade erfarenhet av detta sen tidigare, gjorde.
Kolla in den lilla "klumpen" som pilen pekar på.


Foto Fjällräven                                                                                  En bit klump


Foto Fjällräven                                                           Ett ansikte börjar ta form


Foto Fjällräven                                                                        En blivande tomte

Visst är det fantastiskt vad man kan göra. Från en klump som mest liknade en gråsten så växer en liten gubbe fram. Han ska få luva och skägg också och det skulle varit så kul att få se hur han blev när han var helt färdig.
Jag tycker han liknar Hasse Alfredsson *ler*Det vita fluffiga som hon har framför sig är från deras hund,  en bichon frise som dom klipper med jämna mellanrum
.

Foto Fjällräven                                                                                     En bit hund


Foto Fjällräven                                  Katt hund delfin snögubbe hjärtan mm

Hennes dotter som är tio år gjorde dessa figurer och den vita hunden är gjord av hundhåret.

Foto Fjällräven Dessa djur och hjärtan är gjord av enmamma med dotter från Dvärsätt


Foto Fjällräven                                     Någon gjorde armband hjärta och löv


Foto Fjällräven                                        Fröken Eva hade med sig och visade

Själv gjorde jag kulor att hänga i fönstret.


Foto Fjällräven                                                                                               Kulor

Det var jättekul och jag ska genast göra fler saker. Helt klart ska jag gå fler kurser. Synd att jag inte tog reda på vad alla deltagarna hette.

Tjingeling alla mäniskobarnFrån mor & far

Hejsan mamma & pappa, titta vilken fin bukett jag fick av er.


Foto Fjällräven Blomsterbudet kom med denna fina bukett från mor & far

Tack igen, längtar tills vi ses om 23 dagar.


mera födelsedag

Oj oj oj, vad jag har blivit uppvaktad idag. Vilka fina blommor och fina kort jag fått, fina presenter och uppmärksamhet i massor.

Jag fick ett jättefint armband av M med den mest sötaste lilla skivspelare.  Tack going!


Foto Fjällräven                                                    Armband från min älskade MFoto Fjällräven                                                                                 Skivspelare

Jag älskar blommor och önskade att man hade färska snittblommor varje vecka.
Foto Fjällräven                                                                  Amaryllis med tilltugg

En jätterolig sak jag har att se fram emot är att växtfärga garn till sommaren. En heldagskurs med M's moster, det ska bli jättekul =)

Tusen tack alla som gjorde min dag till en minnesvärd dag. Jag är enormt rörd över att alla kom ihåg mig.

Kramar till er alla


Hipp hipp

hurra, det är min födelseda´

Telefonen har gått varm, sms ramlar in, mailboxen svämmar över, grattisbild i tidningen och massor med grattiskort i brevlådan....herrejösses! Jag vill nog fylla år varje dag *flinar enormt*


Foto Fjällräven                                               Grattis grattis grattis *ler stort*

Inte trodde jag att alla skulle komma ihåg en sån här dag nu när jag inte längre bor i Trollhättan och kan påminna alla jag möter *blink*
Jag blev så glad när jag öppnade alla kuvert och det ena fina kortet efter det andra ramlade ut. Jag började gråta av glädje och släktlängtan när jag öppnade moster Ingers kort och det började spela "Ja må du leva"
Men frågan är vad dom förväntar sig när jag kommer ner till jul. På de flesta korten står det något om att de ser fram emot festen, röjarpartajet.....vojne vojne.....pappa, du får fylla på baren =)

TUSEN MILJONERS TACKKRAMAR TILL ER ALLA!!!

Syrran är som vanligt observant. Har den senaste tiden spelat tv-spel. Jag är inte typen som tycker om sånna spel men Super Mario på Nintendons tid och nu det extremt roliga spelet Ice Age 2. Den lille söte ekorren som samlar nötter hela filmen är huvudrollsinnehavaren i spelet och man ska samla ihop olika nötter för att ta sig vidare.

Syster Yster har alltså gjort ett kort till mig med den lille ekorren på (kommer ju inte på vad han heter den lille rackaren). Undra om han har en nöt i paketet???Foto Fjällräven                    Grattiskort som Millan gjort

Nu väntar jag med spänning på att M ska komma hem från jobbet. Jag fick välja om jag ville bli uppvaktad på morgonen eller efter jobbet. Jag valde efter jobbet så nu är jag grymt nyfiken *flämt*

Ikväll blir det lite kalas med svärföräldrarna och grannarna.


Söndagsglädje v.47

Idag har vi haft julpyssel på bygdegården. Eva och jag var på plats redan kl 9 men vi konstaterade snabbt att det var lite väl tidigt en söndag. Första pysselgästen kom klockan tio och sen ramlade det in några till en timma senare. Sicka sömntutor *ler*
När syrran, kusinen, Kim, jag och våra respektive har haft julpyssel har vi startat runt åttatiden med frukost och sen pysslat hela dagen och avslutat på kvällen med middag. Det kallar jag pysseldag *fniss*
Det var inte rusning direkt men vi som var där hade mycket trevligt och faktiskt var det tre killar som var med.
En av killarna som var där med sin bonusdotter var jätteförtjust och hoppades verkligen att vi skulle ordna fler pysselträffar, typ påsk och halloween.
Vi hade ordnat med fika och det ställdes fram så fick var och en göra sin egen macka och ta bulle och pepparkaka. Vi ställde fram en skål där var och en fick lägga ett bidrag.


Foto Fjällräven                                  Pysseldag på Trångsvikens bygdegård

Räknade just ihop hur många vi varit idag och upptäckte att det var fler än jag trodde, 17 personer allt som allt. En del stannade bara för en liten prat- och fikastund och en del pysslade för glatta livet.

Jag är jättenöjd och jag hoppas verkligen att det blir fler pysseldagar.


Konstig vecka

Av någon underlig anledning har jag svårt för att skriva om sorgliga saker här på denna blogg. I verkliga livet har jag inga problem med det men det är som om jag inte vill släpp in tråkigheter, jag vill bara att det ska va kul här.

Förra fredagen dog min faster. Hon hade cancer och det fanns inget bot för henne. Det känns så overkligt. Sist jag träffade henne mådde hon bra och nu finns hon inte mer. Jag saknar henne jättemycket och det mest tragiska är att hennes son, min underbare kusin, har mist både sin mor och far på bara ett år.
I början på året gick min ingifte morbror bort och i somras somnade min mormor in. Härom dagen fick jag höra att min före detta granne också dött,  i cancer. Dessa underbara människor befann sig i en ålder mellan 67 och 96. Jag kan hålla med om att min mormor som skulle fyllt 96 år i september hade åldern inne för att gå vidare in i nästa rike men de övriga hade flera år kvar på den här sidan.

Natten till i söndags vaknade M och jag av att larmet gick ( M är deltidsbrandman) och han rusade iväg för att åka till en trafikolycka bara några hundra meter från vårt hem.
En bil hade kört av vägen och de tre ungdomarna som åkte i bilen dog. En tjej på 17 år och två killar som var 20 år. Så fruktansvärt tragiskt. Två bodde i byn och den tredje en mil härifrån. Man kan ju fråga sig vad som hände men hur mycket man än spekulerar i vad som hänt så kommer dom aldrig tillbaks. Hela byn har varit i chock eftersom alla hade någon relation till dessa tre och i onsdags var det en minnesgudstjänt på bygdegården. Flera hundra kom dit och det var så hemskt att se alla dessa ungdomar, vänner och familj som nu måste leva ett liv som för alltid kommer att vara ett före och ett efter den 16 november. Eftersom jag tror helt och hållet på ett liv efter detta så är jag säker på att de tre vännerna fortsätter vara vänner och följa varandra vart dom än har hamnat, dom kommer ta hand om varann. Det är människorna som är kvar här som kommer att ha det svårt. Men vi bor i en fantastisk by där alla stöttar varandra, ingen behöver gå ensam med sin sorg.

Mitt i all tragik har jag börjat jobba (arbetsträna) på servickontoret på Trångsviken bygdegård. Det har varit jättekul och jag hoppas verkligen att det ska fungera, har varit utanför arbetssystemet för länge  (ännu ett ämne som jag har svårt för att skriva och tala om, min sjukdom)

Nu har jag alltså brutit min oskrivna regel, att inte skriva om tråkigheter, jag hoppas jag inte behöver göra det igen.

Natti nattiGrattis moster Lilian

I går fyllde min moster år, gjorde ett kort och la i några lotter och skickade det till henne. Tyvärr ingen vinst men hon blev väldigt glad.


Foto Fjällräven                                                                   Kort till Moster Lilian


Foto Fjällräven                                                       Insidan med plats för lotter

Hoppas du hade en fin fördelsedag igår och ett roligt kalas idag.

Kram på dig.

Grattis Millan

Ett fyrfaldigt leve på födelsedagen
Hipp hipp
Hurra!
Hurra!
Hurra!
Hurra!

Idag fyller min storasyster år. Det är första gången jag inte är med när hon fyller år *snyft*

Jag har iallafall skickat ett grattiskort till henne och jag ringde förut och sjöng. Förmodligen de mest ljuvligaste toner hon hört på mycket mycket länge (eller inte, fniss).


                                                                                               Grattiskort till Millan

                                                                                        Insidan av grattiskortet

Det syns knappt här men ringarna är svagt rosafärgade.

Hoppas du får en jättefin dag och ett mumsigt kalas på lördag. Presenten kommer när vi ses till jul.

B

Det feniciska ordet beth kan ursprungligen härstamma från den egyptiska hieroglyfen för ett hus. den feniciska symbolen beth är också en primitiv teckning av ett hus, i två våningar eller som planritning över två rum. Huset är ju också fundamentalt för männinskan. Namnet går igen i Bethel (Guds hus) och Bethlemhem (brödernas hus).
        Cirka 500 f Kr övertog och omformade grekerna bokstaven till två trianglar med den ena placerad ovanför den andra och kallade den beta.
        Först romarna utvecklade vår nuvarande variant. De ersatte de spetsiga, vinklade delarna med mjukt rundade bågar och ändrade namnet till B.
        Via uncialskriften (200-600 e Kr) utvecklades bokstävenrna gradvis till gemena och gemena kursiva versioner.(bild och text från boken "Alfabet - tolkat av Leif Zetterling)

Mera Fars dag

Min pappa har världens minsta kudde. En liten prydnadskudde på typ 30 x 30 cm, inte många örngott som passar ett sånt litet frimärke. Passade på att göra ett litet örngott till honom i farsdagpresent.


Foto Fjällräven                                                                                  Örngott till far

Pappas favoritgodis är trippelnöten som finns i Aladinaskarna, tragiskt nog brukar det inte vara fler än två i en ask och då kan det ju till och med hända att någon annan norpar dessa. Så nu när det är fars dag så fick han en egen ask med hemgjorda trippelnötter. Bara till dig pappa *ler*


Foto Fjällräven                                                                                  Trippelnötter


Foto Fjällräven                                                                     Ask till trippelnötterM's far fick ett kort med lotter och en blomma.


                                                                                                        Kort till svärfar


Söndagsglädje v. 45

Idag är det Fars dag och jag längtar jättemycket efter min pappa. Ibland är det lite jobbigt att bo långt från nära och kära.Det här är min pappa, bilden är från ett vykort från 70-talet någon gång när han spelade i bandet "Lill-Magnus" Han var trummis och sångare och min stora idol.

Jag älskar dig pappa, ha en bra dag.A

Bokstaven A

Det första tecknet i alfabetet har förmodligen sitt ursprung i den feiciska ordet alef, som betyder oxe och som representerar något som har den största betydelsen för människan - födan.
Bilden illustrerar oxens ansikte med horn och ett utdraget vågrätt sträck som symboliserar oket. Alef skulle också kunna vara besläktat med egyptiernas Apis, den heliga tjuren.
         Omkring 700 f Kr vände grekerna på tecknet och ändrade namnet till alfa. Ca 500 år senare och i olika etapper förfinade romarna tecknet med åtskilliga detaljer och kallade det för A. Det officiella och normgivande tecknet höggs in i sten på en förlaga uppmålad med bredpensel, som med olika ansättsvilnkel gav tecknet varierande streck- och stapelbredder.
         Sedan Kristi födelse har tecknet A i stort sett haft samma utseende.
         Via unicalskriften (200-600 e Kr) utvecklades bokstäverna gradvis till gemena och gemena kursiva versioner.

(från boken Alfabet - tolkat av Leif Zetterling)

Bild från www.kekemtz..com


Söndagsglädje v. 44

Det är söndag, klockan är halv åtta på morgonen,  M har gått till jobbet och jag sitter framför symaskinen i allt-i-allo-rummet (syrum, strykrum, hängatvättrum, gästrum mm) Har sytt färdigt ett par byxor till ytterligare en docka och nu är det dags att sy en klänning/blus.

Solen börjar lysa bort i öster och det ser ut att bli en fin dag.
 

Foto Fjällräven             Ett par blivande byxor till dockanFoto Fjällräven                                                                           Min lilla syhörna

Det är så fridfullt att sitta vid symaskinen, man kan titta ut och se när grannarna börjar vakna till liv och de första hundrastarna går förbi. En underbar start på dagen helt enkelt.Foto Fjällräven       Utsikt från fönstret vid symaskinen

Det blev flera söndagsglädjebilder idag men jag känner att det är "En glädjens dag idag" sade hon med Kerstin N's broccoliätande överbettsmin (internt så det bara skriker om det)

Ute i friska luften

I dag har M och jag varit ute i naturen och lufsat omkring. Vi åkte mot Åre. Först for vi upp till det nya hotellet, Cooperhill. Det är inte färdigt än och när det är klart lär det kosta mer än vad våra plånböcker kan klara av. Det var väldigt fint där men fy vad många hus. Inte är det gratis att köpa hus där och jag kan inte förstå hur man kan betala hur mycket som helst för att få en stuga som har grannar runt om, både på höjden och på tvären.

Foto Fjällräven                                                                       Vy från Björnriket

När vi hade kollat in alla flotta hus stannade vi till vid Åre chokladfabrik och inhandlade lite smaskens. Naturligtvis provsmakade vi av alla sorter först *mums*

Foto Fjällräven                                                                       Åre chokladfabrik

Vi åkte vidare mot Ullodalen, där hade vi bestämt oss för att lägga ut filt och sovsäckar, mysa med kaffe och smörgås. Tråkigt nog försvann solen bakom de låga molnen, men mysigt hade vi iallafall.Foto Fjällräven                                                                 
Smaskens att äta ute

Lite kallt blev det när solen försvann men vi hade ju sovsäckar med oss


Foto Fjällräven                                                       
Som sagt, lite kallt var det.


Jag har tagit över hundra bilder idag och många knäpptes genom bilrutan.


Foto Fjällräven 

Om man dricker kaffe och äter smörgås ute måste man lätta på trycket utomhus också *ler*


Foto Fjällräven                                                                     Nöden har ingen lag

När man kört igenom Åre mot Duved kör man över denna bro med detta konstverk.
Snyggt? Nä. Kreativt? Ja.


Foto Fjällräven                                                                                    Under bron
 
På samma plats som jag fotade bromålningen kunde jag ta en annan bild, bara jag vred mig 45 grader.
Jag måste säga att det nog är den mest fantastiska vy jag någonsin sett, i verkligheten.


Foto Fjällräven                                                          
Liten stuga vid Åre utfart

Jag tycker att det är så vansinnigt vackert, tänk att få bo vid denna underbara plats (vet inte om jag kan säga samma sak när solen inte ligger på och det förmodligen är som en gravkammare)


Vi stannade till på Ica i Åre och inhandlade lite middagsmat och nya frukostskålar (som jag spanade in i somras när jag var i Åre med mor, far, bror och son).

Som vanligt är Åre under om- och eller tillbyggnad. Byggställningar på nästintill alla hus. *suck, pust och stön*


Foto Fjällräven                                                                                      Bygge i Åre

men säga vad man vill om Åre, byggen eller inte, glada typer finns det där iallafall.


Foto Fjällräven                                                                          En glad GB-gubbe

Vi har haft en underbar dag ute i naturen, soligt med lagom tempratur, bara några minus. Skönt att bara vara ute, bara rå om varandra, mysa, äta gott och se allt fint som finns runt omkring oss.

Fast det är rätt skönt att komma hem också.


Foto Fjällräven                                                                              Hem ljuva hem

Undra vart nästa dagstur går?  Berättar så fort jag vet.

Kram på er alla människobarn, natti natti.


RSS 2.0