Äntligen lite solsken

och regnet håller sig uppe i rymden, eller var de nu håller hus =)

Jag sådde ju en massa frön tidigare i våras och de har stått här och väntat på att få komma ut. Jag förstår nu att jag sådde lite för tidigt, bor man nära nordpolen så är det ju inte sommar förrän lååååångt senare än vad jag är van vid. Men nu har blommorna och ärtorna kommit ner i trädgårdsjorden.


Foto Fjällräven
Några "Sinnia" som är dubbelt så höga än vad som står på fröpåsen. De skulle säkert vara lite kraftifgare också....men men, man lär så länge man lever =)





Min julros som jag planterade förra sommaren stoltserar med en fin klocka, det är flera små på väg upp ur den kalla jorden. Jag är jätteglad att den överlevt, det såg dystert ut för några veckor sen.
Ska man plocka in julroser innan vintern kommer eller hur gör man? Någon som vet?





Här hoppas jag på paprikor, röda och gula. De gula fröna kommer från Kims paprikaplanta som han hade här för några år sendan. De rödas frön har jag tagit från en paprika som jag köpt på affären, återstår att se om de växer till sig lite mer.





Sockerärtor som blivit väldigt blekta i nederkant, men jag chansade och satte ut dem iallafall. Det kan ju lyckas, man ska aldrig säga aldrig. Längst fram är det några fler paprikaplantor.





I den stora tvättgrytan planterade jag några perenna violer, där står också krusbärsbusken. Den trodde jag också var död men nu har det börjat grönska på den. Håller tummarna för att de ska bli några bär. Bakom krusbärsbusken står några ynkliga smultronplantor.





Några penséer för att få in lite färg i trädgården.





Jag satte några av Sinniorna i järngrytan, tillsammans med en viol och en pensé.

Så här ser sinnior ut på nära håll.



De är jättefina men små, jag tror att de ska vara betydligt större.






Helt plötsligt har det kommit upp tre tulpaner, de måste ha legat och sovit några år =)
Eller kanske jag grävde fram dem när vi grävde för den stora sålådan förra sommaren, med tanke på att de kommit upp precis brevid.





Några rabarber har också tittat upp, tog in några så jag kan göra rabarberkräm till frukost i morgon *mums*
Helt klart står våra rabarber på fel ställe, grannens och grannens granne har betyyyydligt större rabarberstånd. När kan man flytta rabarber?

Jag hoppas att vädret håller i sig, det är lagom varmt nu för min del men ska vi kunna ta några turer på motorcykeln så kanske det behövs några varmgrader till.

Kram på er alla människobarn




Mor lilla mor...

Idag är det morsdag och jag hade velat vara hos mamma, jag hade också velat ha Kim hos mig.
Skickade ett kort till mamma iallafall.




Puss på dig älskling

I söndags hade Mats och jag 9-årsdag. Vi åkte till Sundsvall för att bo på Hotell Knaust. Det var jättehärligt. Väldigt fint och mysigt hotell.
När vi kom dit i fredagskväll så orkade vi inte gå ut och äta utan vi gick på ica för att köpa något mumsigt, det blev rökt fisk, potatissallad och oliver =)


Foto Fjällräven                                                             Lyxmiddag =)


Mats fick ett halsband av mig som var jättesnyggt på honom.

Foto Fjällräven                                           Halsband i stål från Alexander

Som jag har sagt förut så är jag ju väldigt förtjust i  allt från Iittala och Mats hade köpt mig en underbar glasask och godishjärtan *mums*


Foto Fjällräven                                                           "VITRIINI" Iittala

Det blir jättesnyggt att lägga mina smycken i på kvällen.


Puss på dig min älskade going.



Någon som vet

vad det här är?

Mina svärföräldrar har rensat ur en gammal bod och där hittade de dessa glasbehållare. Min svärmor tänkte att det här kan nog Ammii göra något av =)



Foto Fjällräven                                 6 st glasbehållare av modell okänd

Som ni ser så är de inte så stora, h.9.5 cm x b.6 cm x dj.3.5 cm

Men frågan är vad de kan ha används till?
En liten tanke jag har är att det kommer från Televerket. Min granne hade några stora fyrkantiga glasurnor som hon fått av sin far och han hade jobbat på Televerket där urnorna kom ifrån. (Pia, om du ser detta, kanske du kan fråga din far om han vet?)

Jag hoppas att någon vet vad detta är och även kan ha någon idé om vad jag kan använda de till, förutom som små blomvaser.

Kram på er alla människobarn


Den bistra sanningen

om vad som händer om man inte underhåller ett hus.

Ibland önskar jag mer än någonsin att vi ägde ett eget hus, inte hyrde ett av en hyresvärd som fastnat med hela näven i arselet.

Vi är utan vatten, IGEN!

För ett par månader sen kom ju kommungubbarna hit och stängde av vårat vatten eftersom det var en läcka någonstans. Vi var utan vatten i fyra dagar med undantag en halvtimma varje dag då vi kunde fylla upp ett lager. Jättejobbigt tyckte jag då.
När de grävde upp vår gräsmatta för att se om läckan var på vår tomt så bytte de den där avstängarkranen/röret som sitter på tomten, den som kopplas på det kommunala vattnet. Gubbarna berättade då för Mats att det var totalstopp i röret in till vårt hus men att de hade kunna rensa bort det. Jovisst, rensat ett par decimeter kanske. Men resten av röret in till vårt hus och ett par meter inne i källaren var det fortfarande var fortfarande igentäppt.
Ett rör som är ca 3 cm i diameter hade en öppning på ca 2 mm som vattnet kunde ta sig in genom. Vi hade ett vattentryck som var lika med stillastående. Duschade jag och Mats satte på kranen i köket försvann vattnet helt i duschen och det tog ca 10 minuter innan vattnet hade lite tryck i sig igen. Men det blev aldrig fullt tryck.
Vad nu fullt tryck är för något i vårt hus, det har vi inte haft på de 5 år som Mats bott här.

Igår försvann vattnet helt här och vi ringde efter en rörmokare. Trodde ju att det bara var den där kranen som man stänger av vattnet med i källaren som var trasig. Det var den visserligen men när rörmokaren visade mig hur rören såg ut så förstod vi varför vi inte hade något vatten.

Kolla här.


Foto Fjällräven                                                                Igentäppt rör

År efter år har gått och i det galvade röret har mer och mer äckel fastnat och till slut korkat igen hela röret. Rören borde varit bytt för många år sedan.

Nu väntar vi på att höresvärden kommer hit, Mats ringde honom i gårkväll. En grävmaskin måste gräva upp gräsmattan, man måste bila upp källargolvet/väggen och dra nya ledningar och även byta några meter rör som hänger i källartaket.

Vi vet ju alla hur snabb fanskapet (hyresvärden) är. Vem vet, vi kan vara utan vatten i veckor *suck*

Så nu får vi hämta vatten hos grannen. Tack snälla söta ni!


Foto Fjällräven                               Vatten som vi ska ha till toaletten


Vi kom iallafall på förra gången vi var utan vatten att istället för att hälla hinkvis med vatten i toaletten för att spola så tog vi av locket på toatanken och fyllde på vatten den vägen så man kan spola som vanligt.
Jag kan ju inte lyfta en hink med vatten och stod först med 1-liters-kannan och försökte få någon form av tryck i toaskålen. Det funkade inte, vilket resulterade i att jag inte kunde/vågade gå på dass hemma överhuvudtaget = jävligt ont i magen.

Ja ja, vi får väl se vad som händer idag. Kanske överraskar vår hyresvärd med att fixa fram en grävare.

Nu ska jag äta frukost, sen blir det att knata upp till bygdegården för att duscha och göra sig iordning för kl 8 ska Mats köra mig till Krokom. Tur man bor nära jobbet.

En annan sak, min kära kollega påminnde mig om att vi faktiskt druckit vattnet som gått genom dessa igentäppta rör, inte undera på att vi tyckt vattnet smakat äckligt *urk*

Kram på er alla människobarn, jag åtekommer.

Småkryp

finns det gott om i naturen. Men ingår verkligen vårt kök i naturen?
Ja det gör det tydligen för i lördags var vi tvugna att slänga 7-8 matkassar med mat från vårt skafferi, vi hade nämligen fått in några otrevliga kryp.

Jag började se dem i början på veckan, då var det väl några stycken/dag. Jag hade nån liten tanke om att det kanske var för att jag har massa tomatplantor mm utställda i fönstren, tänkte att de försvinner nog av sig själv.
Men i lördagsmorse plockade jag bort den ena efter den andra och när jag öppnade skafferiet såg jag hundratals *fy satan*
Vi hade en påse med fågelfrön och det såg ut som om de kom därifrån.

Alla öppnade paket med mat och alla burkar som möjligen kunnat stå på glänt åkte i soporna.
Alla hyllor och alla tätförslutna burkar torkades av med ättika (fick för mig att det skulle vara bra)

Så nu är vi lite mat fattigare men å andra sidan blev det städat i skafferiet =)


Foto Fjällräven                                                        Välstädat skafferi

På lördag kväll och söndag kunde vi hitta några djur men nu har det gått iallafall två dagar utan att vi sett några äckeldjur så då må vi väl tro att det var från fröna de kom.


En dundermiss

Häromdagen gick jag igenom mina bilder som jag har på datorn, skulle behöva gör en rejäl utrensning. När jag då tittade på bilden som jag tog på jordgubbslandet innan rensning ser jag att plantorna hade långa revor.


Foto Fjällräven                                      Jordgubbsplantor med revor

Då slog det mig att det är ju genom revorna man förökar plantorna.
Jag slog upp jordgubbar - förökning i min trädgårdsbok och där stod just det jag själv kommit underfund med.

Jag hade alltså kastat bort möjligheten att föröka mitt jordgubbsland helt gratis *suck*
Ja ja, jag lär mig väl till nästa år.

Nu ska jag ta med mig min kaffemugg och sätta mig ute i trädgården och fundera ut hur jag ska ta mig till trädgårdsaffären och köpa penseer. Det är besvärligt när man bor på landet och inte kan köra bil. Anställa en privatchaufför kanske =)

Kram på er alla människobarn


Smörgåstårta

Jag ligger ju lite efter här på bloggen som ni kanske har märkt.


Mats fyllde år häromsisten och vi hade kalas. Då bjöd vi på en vansinnigt god smörgåstårta.





Jag skulle naturligtvis fotat den när den var hel men jag glömde bort det i all hast så det fick bli en dagen-efter-bild.

Här följer receptet:

smörgåstårtsbotten 12-15 bitar

fyllning 1:
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
3-4 msk kalles kaviar
6 st hårtkokta hackade ägg
150 g gravad lax (skuren i småbitar)
3/4 pkt frusen dill

fyllning 2:
ca 170 g kräftost
15-20 st kräftstjärtar i lag
1 msk dill

garnering
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche

200 skalade räkor
100 g kräftstjärtar
150 g gravad lax
3-4 hårdkokta skivade ägg
hackad purjolök
färsk dill
skivad citron

gör så här:

Dag 1:
Blanda samman ingredienserna till fyllning 1, lägg ut på nedersta lagret.

Till fyllning 2 smöra kräftosten på mellanlagret, hacka kräftstjärtarna och strössla ut över osten, strö ut dillen.

Blanda samman majonnäs och creme fraiche och smöra på översta lagret + kanterna. Spara resten till nästa dag.

Dag 2:
Smöra på resten av majonnäs/creme fraiche-smeten.

Garnera tårtan efter tycke och smak.

Mumsfillibabba =)





ännu mela lis

Ja idag har vi rensat hemma på gården. Mats lånade åkgräsklipparen av sin far och rensade upp i gräsmattan, eller mossmattan rättare sagt. Det var ganska torrt i marken och stundvis försvann Mats i dimman=)


Foto Fjällräven                                     Bort med mossa och gamla löv


Jag krattade löv och förberedde några järngrytor för plantering av penseér, rensade i jordgubbslandet och hoppas nu på god skörd längre fram i sommar *mums*



Foto Fjällräven                                                                          Före



Foto Fjällräven                                                                          Efter

Gräsklipparen var väldigt dammig när det var färsdigt så det var bara att spola av den innan den ska lämnas tillbaka.
Jag hade varit lite redig och spolat av sommardäcken så högtryckstvätten stod framme.
(ja, vi har dubbfria vinterdäck och inte hunnit byta till sommar däck än)



Foto Fjällräven                                          Oj så fint den blänker nu =)


Kram på er alla människobarn

Få de vala mela lis


Vi har varit på vår tomt och röjt. Mats kapar träd så det ryker om det och då blir det jättemycket ris, att ta tillvara på.
Men det är förvånandsvärt vad mycket man hinner på några timmar.

Nu börjar det synas att det är en tomt som det går att bygga på, inte bara en stor jäv** skog. Jodå, jag gillar träd, men inte när de samlas i stora flockar=)



Foto Fjällräven               Så här såg det ut 6 december 2009




Foto Fjällräven                                                       nu ser det ut så här



Foto Fjällräven                                                                   december 2009



Foto Fjällräven                                                                         maj 2010

Något ljusare blev det=)


Vi har köpt en dynbox som vi tog med dit, tänkte att vissa saker behöver vi inte släpa på fram och tillbaka, typ grill, grillkol osv.
En sak som är säker, nästa gång jag åker till Jysk ska jag klaga på att de säljer skitsaker.
Den här boxen kostade 300 kr och de hade inte ställt upp något visningsex utan vi fick förlita oss på den lilla bilden på förpackningen. När vi skulle sätta ihop den så visade det sig att vi köpt en plastbinge som såg ut som wellpapp.
Jag är väldigt noga med att läsa manualer och inte bryta och bända i saker och ting men det tog ungefär 2 sekunder så hade plasten spruckit på flera ställen.

Först sa jag att vi skulle lämna tillbaka den men efter närmare eftertanke så kom jag på att vi inte hinner åka till stan på de närmaste veckorna och då skulle det säkert ändå vara för sent att lämna tillbaka den så vi beslöt att behålla den som den var. Men klaga ska jag göra i allafall *grrrr*

Innan vi åkte till tomten var vi på stan och inhandlade lite arbetskläder (och dynboxen). Jag köpte mig ett par arbetsbyxor, en jacka, ett par gummistövlar och ett par hörselkåpor.


Foto Fjällräven                   Varmt och skönt om öronen


Nu kan Mats såga hur mycket han vill med motorsågen =)



Foto Fjällräven        

Jag har insett att vi inte ska äga några större marker med skog, Mats tycker det är är väldigt roligt att fälla träd så han skulle antagligen göra skogsmarken till kalhygge *fniss*     
Men jag må säga att han är duktig. Jag står nervöst brevid och föreslår att vi ska ta in en utbildad trädfällare för minsta lilla halvmeterssly men Mats bara mäter av med ögat och vips så har stortallen fallit *sa hon stolt* 

Nä, nu ska jag nog väcka min lilla skogshuggare. Det börjar bli frukostdags.

Kram på er alla människobarn
                                  





RSS 2.0