Hallon- & chokladtårta

 
Tårtbotten:
en ljus köpt botten
Nästa gång bakar jag nog en egen.
 
Chokladganache:
280 g choklad, denna gång 55%
2 dl grädde, laktosfri
80 g strösocker
 
Koka grädde och socker, ta av från spisen och häll i den hackade chokladen. Vispa chokladgrädden slät och blank.
Låt kallna.
 
Hallonmousse:
6 gelatinblad i kallt vatten
700 g hallon
200 g socker
5 dl grädde, laktosfri
 
Koka hallon och mixa dem, sila bort kärnorna. Häll tillbaka i kastrull och tillsätt socker, värm upp igen och låt de urkramade gelatinet smälta i hallonpurén. Låt svalna.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner grädden i hallonpurén.
 
Klipp en cirkel av bakplåtspapper och lägg i botten av en springform. Klä även kanterna med papper.
Häll i hälften av hallonmoussen i formen, lägg på en av bottnarna.
Bred på chokladganache (spritsa om den blivit för stel), lägg på ytterligare en botten.
Häll på resten av hallonmoussen, se till att det finns plats att lägga på den sista botten.
Täck tårtan med plastfolie och pressa lätt.
Låt tårtan stå i kylen över natten.
När tårtan ska serveras, ta bort springformens kant och vänd tårtan upp-och-ned. Ta bort bakplåtspapper och garnera tårtan efter tycke och smak.
 
 

Tårta med hallon- choklad och kaffemousse Lchf

 
 
I fredags var det midsommarafton och då ska det naturligtvis ätas tårta. Vanligvis gör jag alltid jordgubbstårta men eftersom vi har några som inte tål jordgubbar blev det hallon istället.
Den här tårtan går i lchf-stil och jag har hittat receptet på nätet men kan inte komma på var.
 
Chokladbotten:
150 g smör
150 g choklad 86%
3 ägg
8 msk grädde
2-3 krm vaniljpulver
 
Smält smöret, ta av från spisen. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret.
Vispa äggen pösigt, tillsätt grädde och vaniljpulver. Blanda med chokladsmöret till en slät massa.
Smörj en springform, lägg en cirkel med bakplåtspapper i botten.
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 10 minuter, 200 grader.
Låt sen kakan kallna och skär bort en halv cm från kanterna så botten blir något mindre i diametern. Detta för att moussen ska kunna rinna ner och dölja botten.
 
Hallonmousse:
8 gelatinblad som läggs i kallt vatten.
500 g hallon
5 dl grädde
3/4 vatten
3/4 steviaströ/sukrin/hermesetas
 
Koka hallon och mixa dem till puré. Sila bort kärnorna och häll tillbaka purén i kastrullen.
Koka vatten och "socker" ta av från spisen, tillsätt gelatin så det får smälta. Låt svalna.
Blanda hallonpuré och sockerlag.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner grädden i hallonpurén.
Klä sidorna i springformen med bakplåtspapper.
Häll hallonmoussen över chokladbotten. Plasta och ställ in i frysen minst 4 h.
 
Kaffe- & chokladmousse:
50 g choklad 86%
2 äggulor
2 msk starkt kaffe
2½ dl grädde
 
Smält chokladen, låt svalna. Vispa ner ägg, ett i taget, rör ordentligt, tillsätt kaffe.
Vispa grädden och rör ner lite av grädden i chokladsmeten till en slät smet. Tillsätt resten av grädden och blanda väl.
Häll moussen över den frusna hallonmoussen.
Ställ in i frysen igen (eller i kylen om den ska ätas dagen efter)
 
Ett dygn innan tårtan ska serveras bör den stå i kylen för att den ska tina och få fram de rätta smakerna.
Garnera tårtan efter eget tycke.
 

 
 

RSS 2.0