Tårta med hallon- choklad och kaffemousse Lchf

 
 
I fredags var det midsommarafton och då ska det naturligtvis ätas tårta. Vanligvis gör jag alltid jordgubbstårta men eftersom vi har några som inte tål jordgubbar blev det hallon istället.
Den här tårtan går i lchf-stil och jag har hittat receptet på nätet men kan inte komma på var.
 
Chokladbotten:
150 g smör
150 g choklad 86%
3 ägg
8 msk grädde
2-3 krm vaniljpulver
 
Smält smöret, ta av från spisen. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret.
Vispa äggen pösigt, tillsätt grädde och vaniljpulver. Blanda med chokladsmöret till en slät massa.
Smörj en springform, lägg en cirkel med bakplåtspapper i botten.
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 10 minuter, 200 grader.
Låt sen kakan kallna och skär bort en halv cm från kanterna så botten blir något mindre i diametern. Detta för att moussen ska kunna rinna ner och dölja botten.
 
Hallonmousse:
8 gelatinblad som läggs i kallt vatten.
500 g hallon
5 dl grädde
3/4 vatten
3/4 steviaströ/sukrin/hermesetas
 
Koka hallon och mixa dem till puré. Sila bort kärnorna och häll tillbaka purén i kastrullen.
Koka vatten och "socker" ta av från spisen, tillsätt gelatin så det får smälta. Låt svalna.
Blanda hallonpuré och sockerlag.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner grädden i hallonpurén.
Klä sidorna i springformen med bakplåtspapper.
Häll hallonmoussen över chokladbotten. Plasta och ställ in i frysen minst 4 h.
 
Kaffe- & chokladmousse:
50 g choklad 86%
2 äggulor
2 msk starkt kaffe
2½ dl grädde
 
Smält chokladen, låt svalna. Vispa ner ägg, ett i taget, rör ordentligt, tillsätt kaffe.
Vispa grädden och rör ner lite av grädden i chokladsmeten till en slät smet. Tillsätt resten av grädden och blanda väl.
Häll moussen över den frusna hallonmoussen.
Ställ in i frysen igen (eller i kylen om den ska ätas dagen efter)
 
Ett dygn innan tårtan ska serveras bör den stå i kylen för att den ska tina och få fram de rätta smakerna.
Garnera tårtan efter eget tycke.
 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0