Mera gjutning

fast i mindre skala.
Igår gjöt Lisbeth och jag betongsaker, krukor, blivande flaggstänger (som Lisbeth ska ha på restaurangen i sommar, istället för nummerlappar), ljusbrickor mm.Foto Fjällräven                                 Nu är det snart dags att sätta igång
Foto Fjällräven                  Blivande ljusbricka, ljusstake och korthållare
Foto Fjällräven                                                                     En blivande kruka

Nästa gång vi gjuter ska vi inte välja en åskvarm kväll då mygg och knott är som mest på hugget, 4 nya kliande bett *satans äckelkryp* :(

Ska snart gå ut i förådet och se hur de ser ut idag, det är alltid lika spännande.

Återkommer när de brunnit färdigt.

Kram på ar alla människobarn

Vi lägger på en sula

Inte så att vi ska stressa utan det är dags för gjutning av sulan, som det sen ska muras upp en krypgrund på, till vårt lilla hus, på fredag kommer betongbilen. Mats och hans pappa var där hela dagen igår för att ställa rätt gjutformen.Foto Mats                                                                                Gjutformen är på plats

Vi förberedde sidorna hemma, sågade till dem i rätt längder och sen fixade de till stöttor och dyl på plats. Nu ska armeringsnaätet och markisolering på plats innan fredagmorgon. Ikväll ska det visst regna men vi får hoppas att det inte kommer några skyfall, det blir så blött att arbeta då.Rolig gubbe

I sommar kommer Lisbeth och hennes mamma Annamärta driva byns lunchrestaurang. Den brukar vara stängd på sommaren då den ordinare personalen har semester men i år ville bygdegårdsföreningen att den skulle vara öppen. De kommer också att ha öppet på fredagkvällar.
För att alla ska veta om att det är öppet under sommaren så körde Annamärta, Ella och jag ut reklamblad till alla i bygden i gårkväll. När vi kom till Tossberg (eller heter det Kluk eller Offne, kan inte hålla isär dessa byar) iallafall, när vi kom till ett ställe så började helt plötsligt en cykel med gubbe att trampa. vi var ju tvugna att backa tillbaka för att se på den igen.Foto Fjällräven

I ögat sitter en sensor och gubben börjar trampa när bilen  kör förbi. Det såg för härligt ut och vi skrattade gott åt det. Det har alltså suttit en människa och klurat ut detta, sånt gillar jag =)

Kramgo


Jag är ju med i byns stickjunta, vi är 11 damer i varierande åldrar, från 41 till 74 (tror jag). Sista träffen vi hade innan sommaruppehållet fick vi det tråkiga beskedet att en av oss fått bröstcancer.
Jag funderade hela natten på vad vi fått höra och kände att jag ville göra något för L. Då kom tanken på en filt som hon kunde kura ihop sig under och känna att vi var med henne och att vi alla kramade om henne.
Pratade med alla i juntan och frågade om de ville vara med och göra en filt, alla tyckte det var en bra ide´.
Vi gjorde rutor som var 30 x 30 cm, i olika material. En del är stickade, en är virkad, några broderade och några har lite historia bakom.
Vi samlades också på bygdegården häromsisten för att tillsammans fotografera oss. Vi har sen kopierat fotot och printat ut det på ett speciellt papper som Lisbeth sen strök på en tyglapp. Så nu finns vi alla med på filten och kramar om L.Foto Fjällräven                                                                             En filt full med kärlek


Lisbeth och jag har sytt ihop lapparna och fodrat den med ett fleecetyg. Vi har också klipt ut bokstäver till våra namn och Lisbeth sydde på dessa på bakstycket ( ett megajobb för Lisbeth). Det blev helt underbart.Foto Fjällräven                                                                                       Alla våra namn

I går blev den färdig och Lisbeth och jag lämnade filten till L. Hon blev jätteglad.

Det bästa av allt var att L berättade att hon svarat bra på behandlingen, det går åt rätt håll.

Massor med kramar till L och alla andra som behöver en kram.

Hur söt får man va

utan att det är kriminellt?

Igår var jag och hämtade en lite sötnos, säg hej till Memphis.


Foto Fjällräven

Tyvärr så var det ju inte hos mig han skulle bo. Jag följde med Susanne, min arbetskamrat, till Frösön för att hämta hem detta lilla knyte.
Han var så snäll när han låg i mitt knä och jag måste erkänna, jag är kär!
Sorry River, du har fått konkurrens =)Foto FjällrävenFoto Fjällräven

Jag hoppas att jag kan visa fler bilder allt eftersom han växer, jag hoppas också att jag kommer att få ha honom i knät fler gånger.
Kram på er alla människobarn

Då va de´ klart

Här är 4 bockareller jag menar 5....  =)Nämen vad säger jag =0

Ja vi har iallafall fått fyra bockar klara och vi satte även dit en tvärslå längre ner på benen för att få riktig stadga.
Vilken tid allt tar, det ska mätas och sågas och skruvas och sen tar skruven slut och man måste leta efter fler *vojne vojne*Ja, allt tar betydligt längre tid än man tror.

Vi har också förberett en del av gjutramen, efter 5 timmar fick det vara nog. Nu ligger vi som två döa sälar i soffan och mumsar smågodis.

Kram på er alla människobarn.

Glad midsommar

på er alla.

Mats och jag började dagen med en rejäl frukost/lunch.
Stekt ägg och potatis, kräftor, gravad lax, fetaost, jordgubbar, honungsmelin, grönsallad, laxpastej, tonfiskpastej, oliver, ost och bröd. *mums*Efter det gjorde vi lite nytta, Mats klippte gräset och jag skurade badrummet.
Sen bar det av till Jo-gården där Trångsvikens byalag hade ordnat midsommarfirande med dans, lotter, kaffe, bulle, korv och bröd.
Vi vann en råsaftcentrifug (som vi ska lägga ut på blocket) en tröja, ett ljus, en kökshandduk med recept på och en badboll.


Först måste stången resas och det krävs att de flesta männen är med och styr upp allt =)


Foto FjällrävenFoto Fjällräven


Sen var det dans, man blir glad av att se alla som dansade runt midsommarstången *ler*Foto Fjällräven


Foto Fjällräven


Sen var det fikadags, kaffe och bulle är ju aldrig fel.


Foto Fjällräven

Har man fin midsommarkrans vill man gärna visa upp den, eller hur?Foto Fjällräven                                                 Anna-Märta (sittande) och Lisbeth

Foto Fjällräven                                                          Lotterivinster

När vi kom hem åt vi mumig midsmmarmiddag men den glömde jag visst föreviga =)

Eter att vi hade varit lite arbetsamma och städat och röjt på vinden så åt vi tårta med maräng, chokladpudding, grädde och jordgubbar. Så nu är vi ruskigt mätta, men Mats har ändå lyckats slå upp lite chis i en skål och jag kan nästan lova att jag kommer stoppa några i munnen innan kvällen är slut =)


Foto Fjällräven                                  
Tårta är alltid gott *mumsfillibabba*

Kram på er alla människobarn, hoppas ni får en underbar midsommarhelg.
Bocken Bruse

jaha, då har vi byggt vår första arbetsbock
Det var inte alls svårt men nästa ska vi vara lite mer nogranna så den står rakt =)


Foto FjällrävenFoto Fjällräven

Tyvärr så kom vi igång lite för sent på kvällen och sågen väsnas en hel del så det blev bara en bock klar den dagen och sen har det regnat sen dess *suck*
Men innom en snar framtid ska de nog bli klara.

Kram kram

Lite bilder

I brist på tid lägger jag bara in lite bilder så ni ser att det händer något här uppe =)Foto Mats

Foto Mats
Foto Mats
Foto Mats

Återkommer snart med mer

Kram på er alla människobarn

Trädkramare...ta er i dalen


Foto Fjällräven                                    Motorsågsmasakerns återkomst =)

Inte ett träd ska få vara kvar...om Mats får bestämma alltså =)
Nädå, riktigt så illa är det inte men han vara väldigt glad när det visade sig att ytterligare ett träd behövde fällas på vår tomt.Det var ivägen för grävmaskinen.Foto Fjällräven                                                             Ett träd står ivägen

Först måste man såga en kil på den sidan som trädet ska ramla....ramla?...hummm...ett träd ramlar väl inte?? ...på den sidan trädet ska falla åt...ja ja, det hållet som trädet ska falla, på den sidan sågar man ut en kil *suck*


Foto Fjällräven

Sen är det bara att såga lite på andra sidan och vips så faller trädet som en fura...eller gran om det ska vara riktigt =)


Foto Fjällräven                                                       

Synd att det inte är jul för toppen på den här granen vara jättefin och den skulle blivit kanonfin som julgran.
Jaha, då var det dags att köra lite mer ris *suck*
Mitt i sågningen la motorsågen av. Vi fick släpat undan grantoppen en bit men stocken vägde för mycket, den får grävskopan knuffa undan.


Foto Fjällräven                                                             Mer ris att köra bort


Kram på er alla igen, vi ses snart

Lite annat än bygge

Min mobil dog för ett tag sen så jag var tvungen att köpa en ny, i dagens samhälle kan man ju inte leva utan mobiltelefon =)

Jag köpte en Nokia 5230
och eftersom jag ville skydda skärmen virkade jag en liten mobilväska.Men jag tyckte nog att det var ett lite tråkigt fodral, ville nog helst ha ett i rosa, så jag började virka ett nytt.
Men efter ett par varv insåg jag att det var för litet, men min arbetskamrat Sus ville ha ett och hennes mobil är mindre så det virkades färdigt till henne.
Jag tänkte då att jag inte kunde ha ett som liknade Susanns eftersom vi lägger dem på samma ställe under arbetstid så det fick bli ett blått igen.
Det blev en liten figur.


                                                         Han ser ut lite som om han har magknip... eller kanske han gör allt för att sluta tänka på alla pengar som flyger iväg nu när det byggs till höger och vänster *ler*

baksidan fick en knapp så den går att stänga.
Kram på er alla människobarn


Det börjar likna något

Nu har det kommit lite grus till vår tomt. Jag tycker det ser ut som hur mycket som helst men det är nog bara som en fis i rymden, en hel del gruslass kommer nog att tippas där innan det är klart.


Foto Mats                                                 Här kan man få grus i dojan

Innan det gick att koppla på vatten- och avloppsrör behövdes det pumpas bort vatten. Mats konstaterade att han inte skulle arbeta med sånt här på heltid, fast han fick sig nog en härlig lerinpackning =)


Foto Mats                                                      Pump som tar bort vatten


När vattenslang och avloppsrör väl är påkopplat är det bara att fortsätta lägga ut dem fram till platsen där huset ska stå, dock var det något som fattades som måste åka och hämtas. Det är väldigt bra att vi har nära till byggvaruhuset för det blir många turer dit. Vi visste tex inte vad det vara för kopplingar till vatten och avlopp så sånt kunde vi inte köpa innan.


Foto Mats


Foto Mats                                                     Här kommer det stå ett hus =)

Ikväll ska vi märka ut exakt vart huset ska stå så grävareBengt kan gräva ner dräneringsrören runt huset. Sen blir det till att lägga ut lite grus, gjuta en sula, mura upp en krypgrund och sen kommer huset vecka 29 och då ska det förhoppningsvis vara klart för att bygga upp vår lilla stuga.

I söndags åkte Mats mamma och pappa med till tomten för att hjälpa oss "sätta" ut vart huset ska stå så grävarn visste vart han skulle börja gräva.


Foto Fjällräven                                 Mätinstrument uppFoto Fjällräven                             Mäta in utgångspunkten


Foto Fjällräven                           Kontrollera att allt stämmer efter fixpunkt


Jag längtar till min födelsedag, i november. Varför då undrar ni säkert, jo för då är den här bygghistorian väldigt långt gången.
Jag fattar inte hur man pallar med att bygga hus i miljonklassen, jag tycker det är skitjobbigt med ett fritidshus som inte kommer att kosta mer än några hundratusen. Jag önskar att vi vinner lite pengar, så vi slipper vara skyldig banken *hua*


Men mitt i all lervälling och pengaångest så finns det underbara ting *ler*


Foto Fjällräven                                    Smörblomma vid grannens infart


Ja ja, jag återkommer med mer info och bilder så fort de kommer in.

Kram på er alla människobarn

Nu är det borta

, allt ris på tomten som blivit när vi fällt alla träd.
Igår körde vi bort tre stora lass med pinnar och ris, innan det har Mats säkert kört bort 10-12 släpvagnar *pust*


Foto Fjällräven                                     Ett lass kommer lastat...med ris

Nu väntar vi bara på grävarn som ska komma vilken dag som helst och gräva ner lite avloppsrör och dyl. Det ska bli så skönt när det är klart så vi vet om det ska bli plintgrund eller torpargrund. Det har lite med vilket material som finns i marken att göra. Grannen har sandjord och det vore perfekt om vi också kan ha det men längre ner så har de flesta tomter lera.

De personer vi har pratat med som bor och arbetar i trakten rekommenderar oss att göra torpargrund så det lutar nog åt de hållet.

Nu när vi (läs Mats) har sågat ner de flesta träden på vår tomt så kan man faktiskt se Åreskutan, det höjer visst värdet på tomten med några tjugor =)Foto Fjällräven                                               En fjälltopp bakom skogenKram på er alla människobarn


RSS 2.0