Grattiskort till Svärfar

Jag har gjort ett grattiskort. Lite nöjd är jag faktiskt *sätter näsan i vädret* Svärfar var också imponerad (han har inte så stora krav) och det gör ju bara att man vill göra fler.

image187
Foto Fjällräven                                                          Framsidan

image188
Foto Fjällräven

image189
Foto Fjällräven                                    Insidan

När man ser hur duktiga andra är på att göra kort får man ju skämmas för sina egna. Men tids nog ska jag säkert också komma underfund med hur man gör och vad man bör tänka på. För att vara i förskolestadiet i kortmakeri så är jag ändå rätt nöjd.
Jag har förstått att man ska tänka på en massa saker som tex syrafritt papper, tejp är visst totalförbjudet (det som är så bra, håller ihop när inte fingrarna räcker till) sen räknar dom (de duktiga) visst med att korten ska finnas kvar i all evighet och att man därför inte får använda vad som helst. Vem sparar födelsedagskort i all evighet??? Jag är glad kortet klarar sig fram till födelsedagsbarnet mottagit det. Dom ska va glada för att man kommer ihåg bemärkelsedage och att man har ansträngt sig lite *fniss*
Men kul är det att göra kort så jag kommer helt klart försöka igen och jag bör väl lära mig mer och mer ju fler jag gör.

En öm fot

Fotade min lite ömma fot som hamnade mellan skotern och stenen när vi var ute på vår lilla skotertur i lördags.
När man ser den tycker jag nästan att det borde göra lite mer ont *fiskar efter lite medlidande*

image186
Foto Fjällräven

Men jag ska inte klaga. Min kusin opererade sin fot förra veckan och ska gå gipsad minst 6 veckor. Fy satan, vad hon måste ha ont. För att inte tala om vad långtråkigt det blir. Hon som inte sitter  still mer än ett par sekunder åt gången i vanliga fall. Kram på dig Tottis.

Dagen ros

image185
Foto Okänd

Idag har jag satt in en dagens ros till de underbara gossarna Jonny och Kenny som hjälpte oss i lördags när vi åkt vilse på fjället. Jag hoppas att dom läser den eller att någon som känner dom ser den och visar den för dom. Vi vill hemskt gärna komma i kontakt med dom igen för att se hur deras tur slutade. Jonny fick ju lämna sin skoter på fjället för batteriet tog slut och just då sa dom att dom skulle fara tillbaka på kvällen med startkablar för att försöka starta skotern igen, vilket jag tyckte verkade helt vansinnigt.
Vi har hört och läst om flera personer som har varit saknade under denna helg, vädret har varit mycket dåligt, fjällräddningen har haft fullt upp men vad vi sett och hört har alla kommit till rätta.
Dagens friskluft

Idag är det strålande solsken och bara några minusgrader, blåser lite kallt men det är överkomligt.
Jag tog sparken bort till återvinningsstationen och slängde lite skräp. Idag var det en lagom tur, 800 m enkel väg. Det var skönt att få stäcka ut på benen när man sparkade fram men det räkte gott och väl med den turen.

image184
Foto Fjällräven                                                             Spark med skräp

Igår snöade det drygt 2 dm och svärfar var här med stortraktorn och skottade åt oss medans vi roade oss på fjället. Men efter han skottat kom det 5-8 cm till och det skottade jag bort idag. Eller ja, halva gården skottade jag. Vi har en jättestor gård och jag orkar inte skotta hela för hand och jag klarar inte av att dra igång snöslungan.
Nu sitter jag här svettig och trött, ska nog lägga mig i soffan och läsa vidare på boken jag lånade i veckan, "Den vita massajen"
Varför köpte jag inte lite godis när jag var på affären nyss?? Jag fick i och för sig en påse sur/söta bilar när jag köpte Aftonbladet men dom är inte så goda....men va f-n, finns inget annat så går dom väl ner :-)

Söndagsglädje v 4

Idag är man trött och rejält sliten i kroppen efter skoterturen igår men en söndagsbild ska jag nog lyckas få till.
Sen jag flyttade hit upp har jag börjat handarbeta mer flitigt än innan. Men även när jag inte stickade eller virkade så ofta tyckte jag väldigt mycket om garner. Det är liksom fint att titta på och känna på. Det är helt enkelt roligt att äga garner oavsett om det bara ligger i hyllan eller om man är redig och knåpar ihop något.
Jag har en bokhylla som jag samlar garner i men jag ska försöka tillverka kryss till varje hyllplan så det är lättare att stapla och lättare att plocka fram det man behöver utan att resten trillar ut. Måste också kanske ha en bredare hylla eftersom jag har massor med garneer som ligger i en korg. För många nystan??? Nähä, det kan jag aldrig tro. Man vet aldrig när man behöver ett *fniss*

image183
Foto Fjällräven        Garnbokhyllan

Jag har lärt mig flera saker idag

image182
Foto Fjällräven                                                             Dags att ta ut skotern

Igår (fredag) bestämde M och jag oss för att åka ut på en skotertur idag, lördag. Vi ringde en kompis till M och frågade om han ville följa med, det ville han. Han föreslog att vi skulle åka till hanns bror som har husvagn i Hovdet som ligger vid Bydalen.
Vi tittade på väderleksrapporten på fredagkväll och det skulle vara kanonväder, sol och bara några minusgrader.
När vi vaknade på lördagmorgon så snöade det lite. Det går nog över tänkte vi. M gick ut kl nio och hämtade in tidningen, ÖP, och då hade det kommit ca tre-fyra cm snö. En timma senare hade det kommit 1 dm och det snöade fortfarande. Redan där borde vi ställt in skoterturen.
Alltså lärdom nummer ett: Åk inte på skotertur när snön vräker ner.
Vi packade ner lite korv, kaffe och kaka. La även ner extra vantar och mössa. For bort till svärfar och hämtade skotern. Där mötte kompisen upp. Han talade om att han knappt hade sett något ut genom visiret på hjälmen för all snö som vräkte ner. Pling pling pling!!! Borde vi inte avstyrt turen!

Vi for iväg från Trångsviken över Storsjön i riktning mot Bydalen. Jag satt bakom M och såg av naturliga själ ingenting. Kompisen spårade och såg heller ingenting eftersom all lössnö yrde runt honom och skotern.
Vi skulle följa något som heter Spjätten, ja just det, SPJÄTTEN. Vad är det för jäkla namn. Efter 1 h och 25 minuter stannade vi för att dricka kaffe, då hade vi kört 2,9 mil. Hade jag då vetat att vi skulle åka ytterligare 5 mil och att det skulle ta oss ca 4 h så hade jag nog hoppat över kaffet med tanke på att man blir jäkligt nödig av kaffe. Hade jag också vetat att vi skulle välta, köra fast, få näst intill soppatorsk och att vi fick lämna skotrarna i Hovdet så hade jag KRÄVT att vi skulle vända hem igen.
Jag kände även att mina så kallade skoterstövlar läckte in vatten vilket gjorde att jag frös om fötterna och hade svårt att röra tårna.

Efter väldigt lång tid och lång körning förstod vi att vi kommit vilse. Vi kom av från skoterleden uppå fjället.
Vi träffade på två fantastiskt trevliga killar, pappa Jonny och sonen Kenny.Dom visste ungefär vart vi skulle och dom åkte före och visade vägen (leden). Men vad händer, även dom tappar bort sig. Nu hade mina tår börjat göra riktigt ont och jag var rejält uppskrämd. För mig som kommer från södra Sverige är detta en helt ny upplevelse. Snö så långt ögat ser och alla träd och fjäll ser ungefär likadana ut. Jag var helt övertygad om att vi skulle få tillbringa natten  på fjället och att mina fötter skulle förfrysa. Denna snälla människa, Jonny, erbjöd mig sina stövlar för att jag skulle bli varm men jag tackade snällt nej. M gav mig sina strumpor och därefter masserade han mina fötter. Fattar ni, en vilt främande människa ruskar runt på mina svinkalla fötter medans M får vara barfota i sina stövlar. Jag tog ett par plastpåsar runt fötterna innan jag stoppade ner dom i de pissvåta stövlarna. Jag fick sen skutta runt för att få igång blodcirkulationen.
Lärdom nummer två och tre: Ha vattentäta stövlar och även ett ombyte kläder med.

Efter många om och men hittar vi rätt skoterled och far vidare alla fem. Men fy satan, det var fruktansvärt mycket snö och vi körde över en gigantisk sten och då välte skotern. Jag fick panik för jag kände att hade skotern tippat lite till hade jag klämt fast foten mellan stenen och skotern. Jag fick hjälp att komma loss och sen slet M och den snälla sonen med våran skoter tills den kom loss. Då körde sonen fast med sin skoter. M hjälpte honom så den kom loss. Vi åkte några meter och framför oss hade den snälla pappan kört fast. Jag vågade inte ens kliva av våran skoter för jag bara sjönk i all snön och jag har inte kraft att häva mig upp. M, kompisen, pappan och sonen pulsade i den hemskt djupa snön, ibland sjönk de ner ända till axlarna. Jag fattar inte att dom orkade ta sig fram? Dom slet som djur för att få loss skotern och dom fick kämpa flera gånger för den körde fast flera gånger.
Kompisen var så trött och utmattad att han oroade sig för hjärtat. Vilket fick mig att känna ännu mer panik. Det skulle inte dröja allt för länge innan mörkret skulle infinna sig och jag var övertygat om att vi inte skulle klara oss därifrån. Vi fick loss alla fyra skotrar tillslut men då gav pappans skoter upp. Batterit var slut och han fick åka med sonen och därmed lämna sin skoter på plats. Vi kom upp från denna helvetesgrav och efter en stund vinkade vi adjö till Jonny och Kenny. Vi for vidare och hittade till slut fram till kompisens broder och dennes fru.
Vi stannade en liten stund och sen lånade vi deras bil hem. Vi ska åka tillbaka imorgon när M slutat jobbet och  dra hem skotrarna på släpvagn.
Lärdom nummer fyra: Ha alltid full tank i skotern, man vet aldrig hur långt man behöver köra.

Mitt uppi denna totala kaos som var tidvis så behöll M sitt otroliga lugn och slet som en gnu för att allt skulle bli bra. Du är så fantastisk på alla sätt och vis och du är min absolut största hjälte. Jag älskar dig ofantligt mycket.

Vi kom hem hela och kanske inte så rena men allt gick ju bra till slut och middagen smakade riktigt, riktigt gott efter 9 timmars äventyr utan något annat än en kopp kaffe.

När jag släckte lampan i trappen märkte jag att det luktade stall där. Det ligger en inte så liten ren(fäll) i trappen för att torka. Det är härligt att bo på landet *fniss*
Vet du vad pappa, om jag klipper isär renfällen i små bitar blir det massor av små, små renar *internt*
Puss på dig M, du är bäst


Jag hittade henne

I förra inlägget skrev jag ju om en tjej som är jätteduktig på trådslöjd. Hon visade hur man gör en krok. Som jag sa så blev min krok inte på långa vägar lika fin som hennes men med lite övning ska det nog bli bättre.
På den här adressen hittar ni hennes verk.

www.atelje.marlenes.nu


image181
Foto är lånat från www.atelje.marlenes.nu

Kika in på hennes sida och njut.Mera ståltråd

Syrran printade för längesen ut en beskrivning på hur man gör en brödnagg och nu har jag försökt mig på det.
Det är bara för dig nu syster att leta upp fler beskrivningar och skicka upp dom till mig, tids nog blir det något av de ;-)

image179

Foto Fjällräven              Brödnagg

När jag funderade på vad jag skulle kunna göra så kollade jag runt på internet och där hittade jag en krok som jag sen försökte mig på att göra. Hur jag än letar så kan jag inte hitta igen den så därför kan jag inte tala om vem som gjort förlagan vilket är så synd för hon var fantastiskt duktig och hade gjort massor med fina luffarslöjdsaker. Så fort jag hittar igen sidan så ska jag se till att tala om det för er.
Kroken som jag gjort är inte på långa vägar lika fin som orginalet men jag ska fortsätta öva och snart kanske de blir snygga.

image180 Min första krok
Foto Fjällräven 

Kanske man ska gå en kurs i luffarslöjd. Det är förbaskat kul men man får ont i fingrarna.


Kaffepause

Idag tog vi en tur till Mörsil. Vi var på Kretsloppshuset. Där köpte vi oss varsinn kopp kaffe a´ 25 spänn (!) Kaffet var gott och kopparna var jättefina så det kanske väger upp priset.

image176
Foto Fjällräven                           Kaffekopp

Efter kaffe tittade vi in till hönorna och tupparna. Jag hoppas verkligen att vi hittar ett hus som ligger på tillräkligt långt avstånd från tätbebyggt område för jag vill så gärna ha höns. Tänk att få gå ut och hämta dagsfärska ägg.

image177
Foto Fjällräven                                                           Hönor

image178
Foto Fjällräven         
Mera hönor och en tupp

Det var en djurrik dag idag, när vi åkte hem så kom det tre rådjur och skuttade över vägen. Men bilderna blev för suddiga så ni får tro på mitt ord :-)


Jag har fått pippi på fåglar

Kan man inte sova på nätterna eller gå ut när det är för kallt så måste man hitta på annat att sysslesätta sig med. Jag började ju häromdagen att göra figurer i ståltråd. Det är så himla kul.
Idag har jag gjort en fågel av kycklingnät. Mina fingrar är ömma av alla stick från nätet och ståltråden.

Jag började med att forma ett par fågelben.

image169
Foto Fjällräven                    Fågelben

Sedan gjorde jag en boll av elefanttråden.

image170
Foto Fjällräven                         Fågelkropp

Trodde att jag kunde ha bollen som stomme till fågelkroppen men det blev inget bra. Jag får tänka ut något annat till den bollen/kroppen.

Jag klipte istället ut tre stycken bitar ur kycklingnätet och satte ihop det med ståltråd. Sen gjorde jag en boll av grön ståltråd och lite guldståltråd, det ska föreställa våran jord. Sen skulle det bli en näbb men det liknar mer ett huvud på fågeln så det fick det bli.
Formade ett hjärta som jag virade med röd metalltråd och petede in den i fågelkroppen.

image172
Foto Fjällräven         Hjärta & jord

image171

Foto Fjällräven                                                                         Hjärtlig fågel av arten Nät

För att inte fågeln ska tippa har jag ställt den på lite häftmassa

Jag gjorde en annan fågel av elefenttråd igår.

image173
Foto Fjällräven                           Hjärtlig Fågelsvans

Jag har nu hängt/ställt mina trådfåglar i fönstret som är i trappen. Det livar upp lite.

image175
Foto Fjällräven                                                                                  TrappfönstretSnacka om slit och släng

Jag har en tejphållare som jag köpte för typ evigheter sen. Den är lagom storlek och tung, så den ej flyttar sig när man tar tejp utan att hålla i den med andra handen, men nu har själva rivsaken slöat till.

image167
Foto Fjällräven                           Rivdelen på tejphållaren

Jag har i flera veckor burit med mig metallriven i väskan och försökt hitta en ny. Men ICKE!!! Eftersom det är en Scotch, alltså ett vanligt märke tycker man ju att det borde finnas reservdelar.  Nu har jag fått köpa en ny tejphållare på Clas Ohlson (den var jättebillig,  21 kr och då ingick tejp) men det är ju vansinnigt att man ska behöva köpa en helt ny hållare när det bara är metallen som behöver bytas ut. Jag hade betalat 21 kr för bara den lilla rivgrejen.

image168
Foto Fjällräven                                Ny tejphållareAv en blev det fyra

Har en växt av typ suckulent, sort: ingen aning?? Den har iallafall ränt iväg förskräckligt och ser bara lång och ranglig ut. Jag kapade den och delade upp den i fyra krukor. Nu får de stå så jag har koll på dom men sen när jag ser att dom tagit sig ska dom flyttas.
Är det någon som har ett bra förslag på vad de kan vara för sort?

image165 Väldigt lång och vinglig
Foto Fjällräven

image166
Foto Fjällräven


Ståltråd

Jag såg på en blogg häromdagen en ängel som var gjord i ståltråd (elefanttråd). Det såg så kul ut och jag har länge velat pyssla med ståltråd och dyligt. Hon hade också en bra beskrivning på hur hon gått till väga och jag testade igår.
Min ängel blev inte riktigt lika fin som hennes men jag får väl skylla på att det är första gången.
Så här blev min ängel.

image163
Foto Fjällräven                   Hjärtlig ängel

Inte ens i änglarnas värld är det perfekt.  Ängeln är 7,5 cm lång och det bredaste på kjolen är 5 cm.
Det var jättekul att göra den och jag har nu kommit igång på allvar.
Jag rekommenderar er att gå in på
www.pysselpinglan.blogg.se  hon har massor med kul ideer.

Jag har en bild i min dator på en fågel som också är gjord av ståltråd och den iden snodde jag också. Ja jag vet att man ska komma på egna ideer men man kan väl få öva lite först...*sa hon med bedjande ögon*

image164
Foto Fjällräven          Hjärtlig kronfågel

Det ser ut som den har glasögon och det kan den väl få ha om den vill *fniss*
Fågeln är från fot till krona 16 cm och från näbben till baken nästan 9 cm bred.
Ska göra fler djur och hänga dom i fönstret som är i trappen, det kan behövas lite roligt i det fönstret.

Söndagsglädje v 3

När jag parkerar vid hamnen i Östersund och sedan promenerar upp till gågatan går jag förbi ett underbart litet hus. Jag har sagt till mig själv varje gång jag ser det att jag ska ta reda på när det är byggt och när det bygdes in i staketet. Måste få tummen ur men det faller så lätt i glömska.
Jag blir så glad varje gång jag ser det lilla huset och nu ska ni få se vad jag menar.

image162
Foto Fjällräven                                                                    Huset i staketet

Visst blir man glad av en sån här syn. Det är underbart att dom sparade huset och inte rev det. Måste kolla om det går att se det från andra hållet. Till sommaren ska jag ta en bild till som ni ska få se.


En liten förbättring för den fruktansvärda hallen

Idag har vi, M och jag, skurat väggarna i entren. Den är ju, som jag har sagt förut, hemsk. Just nu är det massonitskivor som sitter på väggen men det skulle kunna vara träpanel under.  Det skulle vara så kul att kolla. Huset är ju byggt 1947 och jag vet faktiskt inte vad man klädde väggarna med på den tiden men jag förmodar att det inte var massonitskivor.  Jag måste nog helt klart kolla upp vad som användes förr.
Vi har i allafall skurat väggar, lister och dörrar, dock ej ytterdörren (den tar jag i morgon tillsammans med resten av trappväggen).
Vi som såg väggarna innan och efter ser ju stor skillnad men för den som aldrig varit här är hallen fortfarande hemsk. Vi hade förut en bänk där vi förvarade lite saker som man behöver ute eller till bilen, för att slippa hämta allt på andra våningen eller i källaren. Den bänken har vi nu ställ utanför ytterdörren och det blev en mer luftigare entre. Jag skruvade upp tre krokar på väggen och hängde upp tre kassar där vi nu förvarar lite smått och gott, typ arbetshandskar, shoppingkassar mm. Det ger lite färg åt hallen och man kanske inte ser alla fel och brister.
Eller nä, det går inte att gömma alla skavanker. Kolla här får ni se.

image157Ja, vad säger man?
Foto Fjällräven

image158  Något slitet kanske...*stöön*
Foto Fjällräven

image159 Färgen lossnar lite överallt.
Foto Fjällräven

Sen den dagen M flyttade in för tre år sedan har man inte haft lust att göra något med hallen eftersom vi inte får renovera den på riktigt, alltså totalrenovering. Men nu bara kände jag att vi måste göra något för att få den lite mer trevlig. Köpte  ju en ny dörrmatta häromdagen och nu åkte bänken ut. Ställde ett par betongkrukor, som vi förövrigt gjöt själva i somras, satte i ett par gröna växter, hängde upp kassarna och även jag som är väldigt less på hallen tycker faktiskt att den blev lite trevligare.

image160 Lite bättre.
Foto Fjällräven

image161 Förvaring
Foto Fjällräven


Rådjur

Min svärfar har i flera år matat rådjur och det är en fröjd att se dom komma och äta bara några meter från oss. Vi satt vid köksbordet och jag kunde ta några bilder på dom. Dom är väldigt skygga och de båda kiden, av modell gossar, var mer på sin vakt än mamman. Svärfar är ganska säker på att mamman var här förra vintern också. Kanske därför hon är mindre stressad.
Det är något visst med vilda djur som man får se på nära håll. Eller hur?

image154
Foto Rävhonan

image155   image156
Foto Rävhonan


Flingor

Inte av snö utan av typ havre och dyl har jag gjort.
Hittade ett recept i en kokbok men det var flera ingredienser som jag bytte ut och la till, ökade och minskade så det blev väl inte ens i närheten av det ursprungliga receptet. Men gott blev det, jag åt det till frukost i dag och det var väldigt mättsamt. Det bästa med egengjorda flingor är att man kan kontrollera sockerhalten. Jag tycker alla flingor och müssli som man köper är för söta, det är bättre om man får söta själv med frukt eller sylt eller vad man nu tycker om.

image152
Foto Fjällräven

Recept på frukostflingor på mitt vis:

4 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl havrekli
½ dl linfrö
1 dl vetegroddar
2 dl solrosfrön
1 msk kanel

Blanda samman de torra ingredienserna.

2 msk rapsolja
2 msk sirap eller honung
2 dl vatten

Blanda vätskan och häll det i grynblandingen.
Rör ihop till en grynig massa.
Häll ut det på en pappersklädd långpanna.
Gräddas/rostas i mitten av ugnen i 225 grader, ca 15-20 minuter.
Rör om efter halva tiden.
Låt det sedan kallna och tillsätt torkad frukt.
Jag blandade i ca 8 torkade aprikoser och ½ dl kokosflingor.
Det kan gärna ligga kvar på plåten ett halvt dygn för att vara säker på att det är helt torrt.

Böcker

Igår var jag i Krokom, då passade jag på att besöka biblioteket. Det är fantastiskt att man bara kan gå in på ett bibliotek och låna i prinsip hur många böcker som helst, gratis. Det kallar jag service.  
I Krokom är inte biblioteket så där jättestort men det verkar finnas alla titlar som man söker och skulle det vara någon som inte finns tar det inte lång stund för den underbara personalen att fixa hem den.
Tusen tack!

image151
Foto: Rävhonan


Fuskpolo

Jag har stört mig ett tag på att min underbarat varma och sköna dunjacka, som jag ärvt av min goa kusin LaGäjb, så lätt blir smutsig. Allra mest på kragen. Eftersom jag är den där grisbleka typen så vill man ju gärna ha lite ansiktskräm med lite färg i. Men vad händer då när man har en jacka som är av färgen matt brunsvart? Jo, den blir liksom gråbeige och högblank. Inte snyggt alls. Har försökt med halsduk men den halkar alltid av och det är för varmt, eller för klumpigt. Så i morse skurade jag jackkragen ren och sydde mig sen en fuskpolo av en gammal skjorta.

image149 Krinklad skjorta
Foto Fjällräven

Jag klippte av skjortan under ärmarna och sen trodde jag faktiskt att jag bara skulle behöva kanta upptill men det kanske hade gått om jag hade haft storlek 32 på skjortan....min var något bredare...heheh...ett par hundra storlekar till....stööön...

Nåja, jag sydde in den lite i sidorna och kantade upptill och simsalabim, en fuskpolo.
Naturligtvis ska den inte synas med lupp för det gick väldigt fort när den syddes...fniss..

image150 Fuskpolo av en skjorta
Foto Fjällräven


Den är jätteskön. Lagom varm för min onda nacke och lagom tunn för att ha under jackan även om man drar upp dragkedjan helt.
Jag har nog fler gamla skjortor som jag aldig använder eftersom jag inte är den där skjorttypen, får nog sy ett par till i andra färger.


Den fruktansvärda hallen

Våran hall hör inte till den vackraste, snarare den fulaste.
Dom säger ju att hallen speglar personerna som bor där....Jösses! Vad skall då folk tro om oss?
Vi hyr ett hus som vi INTE FÅR renovera (!?!)
Man kan ju tycka att hyresvärden skulle bli glad om hyresgästerna renoverar och håller huset i trim. Men nähä, han är inte som andra hyresvärdar.
Jag hittade en låda med tapetrullar på vinden och där fanns tapeten som är i hallen/trappen. Lådan var skickad till denna adressen och datumen var 1971....fattar ni....1971!!!!!
Det är alltså 37 år sedan det tapetserades i hallen och hyresvärden tycker inte det är behövligt med en renovering.
Ja ja, vi letar eget hus så det är bara att gilla läget så länge.
Jag köpte i alla fall en ny dörrmatta härom dagen och det lyser upp lite i den annars så dystra hallen.

image148 Dörrmatta från Rusta, 39 kr.
Foto Fjällräven

Konstig färg på potatisen

Jag måste bara få visa vad vi åt till middag idag.
Jag köpte härom dagen potatis av sorten "blå kongo"
Har ätit det förut men jag tyckte då att det var en ganska mjölig sort så nu ville jag prova om det gick att göra mos på den.

hahaha....ja, det gick men det såg allt bra knepigt ut. Man äter verkligen med ögat.
Det ser nästan ut som något katten fått upp, men jag lovar, det var gott. Som vilket potatismos som helst.

image146 Mos av "blå kongo"
Foto Fjällräven

Så här såg den ut innan den kokades.

image147 Den är väldigt vacker.
Foto Fjällräven


Systers vantar

Nu håller jag på med ett par vantar till min syster. Är snart klar.

Från början var det meningen att vantarna skulle ha en mudd av detta garn.

image130
Foto Fjällräven
Men jag trodde jag skulle bli vansinnig. Det var så in i h...vete luddigt och bökigt. Jag fick repa upp flera gånger eftersom jag inte såg vart öglorna var där jag skulle sticka eller virka och till slut valde jag ett annat garn.
*stööön, inget tålamod alls längre*


image141 
Foto Fjällräven
Först stickade jag vanten med garn från Järbogarn "LADY" färg 922 (det ser rosa ut på bilden men det är mer åt cyklamen)

image142 
Foto Fjällräven 
Sedan virkade jag mudden med garn från Hjertegarn " NICE LUREX" färg 2311
Dubbeltolpar i  6 varv och sen avslutade jag med luftmaskor, 4 lm, 1 fm i dst, för att få en liten vågig kant.
(humfre...påminn mig om att aldrig bli mönsterskrivare för det var jag absolut inte bra på)

image143   image145
Foto Fjällräven
Sedan är det bara att välja, uppvikt eller nervikt.

Förhoppningsvis är dom färdiga i dag eller i morgon och då skickar jag ner dom till dig direkt syster yster. Det kan ju vara kul om du får dom innan vintern är slut ;-)


Söndagsglädje v 2

Dags för en ny söndagsbild. Konstigt nog så har det här med söndagsbild gjort att jag längtat lite  lite, på att det skulle bli söndag. Hela veckan har jag funderat på vad jag ska välja för bild. Tanken med detta var ju att det skulle bli lite roligar med söndagar och det har det faktiskt blivit.
Idag väljer jag en bild på Iittalas underbara skål Marimekko och en ljuslykta  av Alvar Aalto, också från Iittala.
Jag är ett stort fan av Iittala och har många gånger funderat på om jag skulle byta ut både tallrikar, glas och bestick för att köpa något snyggt från Iittala.
Frågan är om jag inte ska bestämma mig här och nu för att införskaffa mig fler Marimekkoskålar, olika färger för att använda som dessertskålar.
Ja, jag har bestämt mig!

image140
Foto Fjällräven
Marimekkoskål och ljuslykta från Iittala, färgen är sand.

Underbara vinter

Igår var jag i Östersund en sväng och när jag parkerade vid Storsjöns strand så är det detta som möter ens blick.
Inte konstigt att man älskar vintern.

image139
Foto Fjällräven                                                          Skidbacken på Frösön

image137
Foto Fjällräven                      Vy från Badhusparken  Östersund mot Frösön

image138
Foto Fjällräven                               Från Badhusparken mot småbåtshamnen

Lite för kallt

Idag var det meningen att vi, M och jag skulle åka till Östersund för att titta på skotertävling, men det är lite för kallt. Termometern visar på minus 10 grader i köket och minus 12 i sovrummet, vi säger väl 11 minus då. Att stå stilla i kanske flera timmar i den kylan är mer än vi klarar av. Vi har ju skoteroveraller som vi skulle kunna ha men det är inget kul att stå still i den kylan ändå. Jag får säkert problem med astman också.

image135
Foto jällräven
Åhhh, vad jag ösnkar att vi hade en "ny" skoter eftersom denna är såld

Ja ja, vi får väl hitta på något annat. Fast jag hade ju behövt handla lite annat i stan...hummm...ska jag åka in ändå?? Behöver ju ett garn till *funderar*
Djupa frågor så här på morgonkvisten *fniss*

Återkommer senare


Garn

Idag har vi varit i Åre. Den egentliga orsaken var att jag ville äta på Max. Har varit sugen på deras veggiburgare i flera veckor och idag fick jag äntligen sätta tänderna i en. *mums*
Det är ju lite långt att åka till Åre bara för en hamburgare så jag passade på att besöka den underbara garn/hobbyaffären Kaki. Där köpte jag två olikga garner som jag hade tänkt bli muddar på vantar, dock ej på samma vante *fniss*

Något av dessa garner ska bli vantar till syster yster. Vilket tycker du Milleluring?

image129
Foto Fjällräven               Nice Lurex från Hjertegarn, färg 2311

image130
Foto Fjällräven                        Up 21 från Hjertegarn, färg 40

Jag köpte även ett annat garn som jag hade tänkt sticka mig ett par fingervantar av. När jag kom hem upptäckte jag att jag redan hade sådant garn fast i en anna färg. deet blå fick jag av syster i födelsedagspresent. Hur kunde jag missa en sån sak? Har jag mer garn än jag behöver....hummm...Nääää!!!

image131              image132
Foto Fjällräven           Fingervantsgarner i röda & blå färger.

Köpte ytterligare några rullar garn som jag ska sticka in tillsammans med ett enfärgat garn när jag stickar systers vantar. Så ännu ett val Millvor, vilken färg tycker du ska vara med på dina vantar?

image133
Foto Fjällräven                                   Drops Glitter i färgerna röd, ljus rosa och lila

Nä nu måste jag ägna mig lite åt tv-n, det är ju Let's dance.

Goder aftonMufflorna

Det här är mufflorna som jag bakade igår. Alltså Muffins med semlefyllning.
Receptet kommer ifrån boken "Semlor" av Mia Öhrn.
I boken heter dom "fyllda kardemummamuffins" men jag döpte som sagt om dem till mufflor.
Det var första gången jag bakade just dessa men det kommer inte vara sista gången.


image125 Mufflor
Foto från boken "Semlor" av Mia Öhrn

Receptet är följande:

75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
360 g (6 dl) vetemjöl
1 msk bakpulver
1½ tsk kardemumma, malen eller stött
1½ dl mjölk

Fyllning:
200 g mandelmassa
½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde

* Smält smöret försiktigt i en kastrull.
* Vispa äggen lätt tillsammans med sockret.
* Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma väl.
* Rör ner det tillsmmans med mjölken och även det smälta smöret.
* Fördela smeten i pappformar eller en smort muffinsplåt.
* Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.

* Skär av locket på varje muffins och gröp ur lite av inkråmet.
* Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och mjölken.
* Rör ihop till en tjock smet och fyll muffinsen igen.
* Vispa grädden och spritsa den på bakelsens topp och sätt tillbaka locket.
* Pudra på lite florsocker och servera.

Ät och njut för det är riktigt gott.

Jag bytte ut alla mejerier till laktosfria och mandelmassan byttes till bakmassa ( då jag är allergisk mot mandel)
Bakmassa är gjord på aprikoskärnor istället för mandel.

OBS!!!
Om man är allergisk mot mandel kan man även vara allergisk mot aprikoskärnor. Så är du inte säker på att du tål det så chansa inte!! Fyll hellre muffinsen med något annat gott.

Recept och bild kommer från boken Semlor av Mia Öhrn. Hon har även skrivit andra underbara böcker som "Klassiska kakor på nytt vis" och "Mitt eget kafé"
Läs dom gärna och njut.

Ännu mera vantar..

Jag har stickat mina första lovikavantar.
Jag började stick i en storlek som passade mig men när första vanten var färdig insåg jag att garnet inte skulle räcka till två. Repade upp vanten och stickade i barnstorlek istället. Det går fort att sticka så små men det är lite knövligt. Vanten är ca 12 cm lång. Ska se om den passar M's arbetskamrats dotter som är 20 månader.

Håller även på med ett par tofflor i samma garn men dom ska tovas i tvättmaskinen först. Bild kommer en annan dag.

image124
Foto Fjällräven                                                                                        Jamie och liten lovikavante


På fredag åker vi för hoppningsvis till Åre och där finns en garnaffär som är väldigt bra. Där kan man gå hur länge som helst och titta på alla fina garner. Jag ska sticka vantar till syster och hon gillar allt som är lite bling-bling. Ju mer det glittrar och sprakar om saker dessto gladare blir syster yster (saknar dig Milliluring *snyft*)
Jag hoppas hitta något riktigt tjusigt garn till hennes vantar.

God natt igen


Snart är det påsk

Eller ja kanske inte så där jättesnart men tiden går fort när man är lycklig.

I flera år har jag sagt att jag ska göra egna julkort, påskkort och flyttkort men det har liksom inte blivit av. Tiden rinner ju bara iväg. Sen har jag en syster som är fantastiskt duktig på det här med kortmakeri vilket gjort att när man är i behov av personliga kort så ringer man henne.
Men nu hade jag än en gång bestämt mig för att göra påskkort.

Hör och häpna! Nio stycken har jag lyckats knåpa ihop. *ahhh..vad jag är redig*
Det är jättekul. Dom är inte i närheten av systers alster utan mera som dagiskonst *fniss* men det ska bli kul att skicka dom och jag hoppas inspirationen stannar kvar en stund till så jag kan göra några fler.


image123 
Foto Fjällräven                      Påskkortspyssel

Nu när jag ser bilden så må jag säga att det ser rätt komiskt ut med adventsljusstake i fönstret samtidigt som det är påskpyssel på gång. Den ena högtiden hinner inte ut förrän den andra börjar.
Ja ja, jul och påsk har ju ett gemensamt tema (Pappa, han föddes på jul och dog på påsk, Jesus alltså) *fnitter*Idag bakade jag. Jag lånade en bok om semlor på biblioteket (jag älskar semlor) och där fanns ett recept på kardemummamuffins. Jag gjorde dom laktosfria och när dom hade svalnat skar man av ett lock, precis som på semlor, fyllde dom med bakmassa och sen grädde. På med locket och pudra med florsocker.
Mums vad gott!!!
Har nu döpt dom till Mufflor, muffins i semletappning.

Kram på er alla och god natt


Söndagsglädje

De flesta som känner mig vet att jag inte gillar söndagar. Jag vet inte vad det är men jag har alltid haft ett lite deppigt förhållande till söndagar. Därför tänker jag försöka ändra på det. Från och med nu ska jag sätta in en bild varje söndag där jag fotat något fint, något jag blir glad av.
Den första bilden är ett notisblock. Jag köpte den häromdagen på Åhlens. 30 kr, vilket jag tycker är ganska dyrt för ett litet block, men det har ju trädgrenar på sidorna och jag gillar ju träd.

image121 
Foto Fjällräven                      Notisblock med trädgrenar


Nu åker julen ut..

Ja ja ja, jag vet att jag sagt att jag vill ha jul i flera månader men då menade jag faktiskt att den skulle BÖRJA tidigare, typ i september eller nåt. Efter ju vill jag ha väck allt.
Det är bara stakarna i föntren som får stå kvar ett tag till. Det lyser så mysigt. Allra helst i dag när det är näst intill storm ute.

Innan julen är slutdisskuterad ska jag visa er julklapparna som K och jag gjorde, alltså själva paketen.

image117 
Foto Fjällräven                                                                 Julklappar

Det började med att jag funderade på hur jag skulle få med mig julklapparna på tåget ner till Trollhättan. Visste att syster ville köpa en servis på Åhlens, då fick det bli presentkort till henne. Mamma har börjat samla på koppar från Rörstrand, presentkort där med, eller pengar för Cervera finns inte i Östersund. K som var arbetslös ett tag är ständigt i behov av pengar, vilket det också blev. Broder ska till Thailand så det blev resepengar till honom. Far däremot fick Hasse och Tage -boxar. Det är ju alltid lite tråkigt att ge bort pengar eller presentkort så jag tänkte att det i så fall ska bli fina paket som inte går sönder i packningen under resan. Det var betydligt roligare att lägga in pengar i en fin julstrumpa eller ett presentkort i ett hjärta. Det var även kul att få beröm för paketen...jag gillar att få beröm...*stolt*
Naturligtvis rimmades det glatt och friskt. Kanske inte på precis alla klappar men de flesta

image118 
Foto Fjällräven                          Mera julklappar

K gjorde små julklappssäckar som han tog med till julklappar som redan var i Trollhättan. Vi hade jättekul när vi sydde och stod i. Tror nog K var nöjd också även om han stönade lite ;-)


Förra helgen tittade M och jag på ett hus som vi skulle vilja ha. Vi var bara på utsidan och det hade börjat mörkna så det var lite svårt att se hur det såg ut. Det ligger perfekt för oss. Vi vill inte ha grannan precis inpå men ändå nära till civilisationen. M ringde ägaren,tyvärr hade dom inga planer på att sälja. Nåja, nu vet dom att vi är intresserade och skulle de få för sig att sälja så hör dom nog av sig.

image119 
Foto Fjällräven                                                                                Ett hus vi vill ha

Jag köpte det här underbara tyget i en affär i Östersund i höstas och nu har vi äntligen fått tummen ur och fått upp det på väggen. Det var lite bök innan vi skruvat ihop ramen och häftat på tyget men när det väl var uppe på väggen var det väl värt besväret. Jag är väldigt förtjust i träd så när jag såg detta tyg i fönstret på en tygaffär visste jag att jag måste ha det, kosta vad det kosta ville. Nu hade jag tur för det var inte så farligt dyrt och jämför man med vad en tavla kan kosta så var detta nästan gratis.
(perfekt också att dölja den fula tapeten som jag bara avskyr )

image120 
Foto Fjällräven                                                               Trädet

God afton alla mina kära.

RSS 2.0