Silverlera i Lilla Edet

 
I tisdags började Kim och jag på en kurs där vi ska lära oss att arbeta med silverlera. Det är tre tillfällen med 3 timmar varje gång så förhoppningsvis ska vi lära oss nånting på dessa 9 timmar :-)
Vi fick alla ett startkit, fick och fick föresten, det låg på våra platser och snart kommer fakturan hemskickad till oss :-)
 
Startkit med 7 g silverlera, 10 g silverpasta, 10 g silverlera i spruta, stålborste, kavel, pinsett, 3 st slipkuddar, putsduk, oxideringsvätska, silverpolish, 2 st distanser, mobilhänge, stålnät, stålnätsbur, polerpinne.
Vi fick ett jättebra pris på detta, 675 kr istället för 890 kr.
 
Kim torkar sitt kreativa arbete :)
 
 
 Kim har gjort ett ankare
 
 
 
 
Jag har gjort ett hängsmycke med Kims och mitt namn. Den här har alltså torkat och sen bränts med butanbrännare (typ sån som man kan köpa på clas ohlson för att bränna crème brulè )
 
När den är bränd så är den vit....
 
 
 
detta vita polerar man bort och den blir blank och fin :-)
 
Texten fick jag fram genom att trycka silverleran mot baksidan av våra bankomatkort.
Har en stund kvar av polering innan hela har blivit fri från de vita, lite pilljobb är det.
 
 
ca 3 x 2 cm
 
 
Nu på tisdag ska vi lära oss att använda silverleran som finns i sprutan och då har jag gjort små figurer av korklera. Leran ska sprutas på i nåt fint mönster och när jag bränner silverleran brinner korken upp och kvar blir för hoppningsvis några hängen i dessa former som jag ska ha på ett armband.
 
 
 
 
ca 1 cm
 
Jättekul är det att arbeta i silverlera, men frågan är hur mycket mer jag kommer att göra med tanke på att silver är rätt dyrt.
Återkommer med bilder så får vi se om det blivit något mer eller om det bara blev en klump silver :-)
 

Pizzakväll

 
 
 
 
Igår bakade vi pizza med sconesbotten. 
En halv sats:
240 g vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver 
50 g smör
150 g mjölk
 
Blanda samman allt. Räcker till en plåt men vi delade degen i tre och gjorde varsin pizza.
sen är det bara att fylla sin pizza med valfri blandning, in i ugnen på 225 grader ca 10-15 minuter, håll koll för det har med tjockleken på botten att göra.
 
 
 
Smaklig spis :-)
 

Inlagda gröna tomater

 
När det började bli kallare ute så fanns det fortfarande massor med omogna tomater på pappas tomatplantor, dumt att låta dem gå till spillo. Vi skördade och det visade sig vara drygt 3 kg.
Inlagda gröna tomater kan väl inte vara så svårt tänkte mor och jag :-)
 
 
När tomaterna kokat ett par minuter så hällde vi av det saltade vattnet och fyllde burkarna med tomater.
 
 
som naturligtvis hade kokats först :-)
 
 
Här har vi blandat vatten, ättika, kanel, vitlök, nejlikor och kokat upp det till en lag.
 
 
 
 När vi fyllt burkarna med tomater så slog vi på lagen vi kokat, sen fick de stå ett par dagar (2-3 dagar) därefter hällde vi av lagen i en kastrull igen och gjorde ett nytt uppkok. Denna gång plockade vi även bort vitlök, lagerblad, kanelen och nejlikorna. Fyll burkarna med lagen igen och låt de sen stå svalt och mörkt. Håller i flera månader sägs det :)
 
 
 
Passar till massor, bara att prova sig fram :-)
 
 
 
 
 
 
 

Vantar utan slut :-)

Perfekt att sticka halvvantar, det betyder att jag inte behöver sticka färdigt dem och det är ju bra för jag är urdålig på att slutföra saker nu för tiden.
 
 
 
Jag köpte en bok häromsisten på bokmässan i Göteborg och då fanns mönster på dessa halvvantar med i den.
 
 
Fick en liten hälsning från författarna också :-)
 
 
 
när jag väl förstod författarnas beskrivning så var det enkelt att sticka.
 
 
 
 
 
 
Min faster, Gossemoster Bitten :-) frågade mig om jag kunde sticka torgvantar utan tumme och jag vet ju i och för sig inte om hon just menade sånna här men hur som helst så skickade jag dem till henne.
Hoppas de värmer lite i höstkylan :)
 
Kram på er alla människobarn
 
 
 
 
 
 

Torkade äppelringar

 
Om du har mycket äpplen så är det bra att torka en del, då kan du äta äpple länge efter äppelsäsongen är över
 
Skala och skiva äpplen, lägg ut på plåt, inte på varandra.
Om du vill kan du krydda äppelringarna med kanel eller annan god krydda.
Låt stå i ugn på ca 65 grader, med ugnslyckan lite på glänt (så fukten kan komma ut) i ca 5 timmar.
De kan med fördel stå kvar i ugnen över natten.
 
Förvaras i tätslutande burk
 
 

Knäckebröd

 
Receptet är hämtat här http://cafebjerkli.blogspot.se/2011/02/glutenfritt-knackebrod.html
 
 
2 ½ dl majsmjöl
1 1/4 dl havregryn
1 1/4 dl solrosfrön
3/4 dl linfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
1 tsk salt
1/4 tsk hjorthornssalt
3 dl vatten
3/4 dl olja
 
gör det glutenfritt med att använda glutenfri havregryn eller annan glutenfria gryn eller flingor.
 
Blanda allt i en skål och låt svälla ca 10 minuter. Min deg fick svälla i minst 40 minuter för jag fick för mig att rensa i kryddskåpet under tiden :-)
 
 
 
 
Dela degen i två delar och kavla ut mellan två bakplåtspapper till tunna plattor.
När degen är utkavlad strö på flingsalt eller annan god krydda. Tryck till saltet lite lätt med kaveln.
 
 
 
 
Gräddas mitt i ugnen på 170 grader ca 40 minuter.
Efter 10 minuter ta plåtarna ut och brödet skärs i rutor, lätt att bryta det färdiggräddade knäckebrödet.
 
 
 
Bryt brödet och förvara det i tätslutande burk.
 
 
Jättegott och enkelt att baka.
 
 

Jag gillar smått

 
 
 
 
 
 

En promenad runt Slussarna

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gofika :)

Marknadspepparkaka är lika med barndom :-) Alltid lika god och jag tror faktiskt att den smakat likadant i alla år.
 
Mamma bjöd på marknadspepparkaka med grädde och lingonsylt, mumsfillibabba :-)
 
Min Iphone.
 
 

Kan gråta vara en hobby?

Min Iphone: Livet kan verkligen vara svårt ibland, även om man har familj så kan det vara tufft.
 
Letar efter en sak på bloggen och ju mer jag letar ju mer ledsen blir jag. Den här bloggen startades när jag bodde i Trångsviken, startades för att visa Millan och min familj här i Trollhättan vad jag gjorde i Jämtland. Även om jag inte bloggar så mycket nuförtiden så tycker jag ändå att det är rätt kul att blogga, det är mest för att jag tycker det tar tid att ladda upp bilder som gör att jag låter bli att blogga.
När jag nu letar omkring bland de olika kategorierna och hittar bild efter bild på Mats, mina vänner, mitt jobb, mitt hem, min stuga, mina intressen.....MITT LIV!.......allt är borta.
Eller ja, naturligtvis är inte mina vänner borta men det är så jävla långt bort och jag saknar dem så in i helvete mycket. :-(
Ja livet blir väl inte roligare bara för att jag visar en bild på mig själv när jag gråter men om sanningen ska fram så är det just det jag gör nu för tiden, gråter. Det här är min vardag. Är det min nya hobby? Kan gråta vara en hobby?
Nummer 13 är mitt favoritnummer, knepigt då att 2013 är ett skitår, jag har 2½ månad på mig att skaffa mig ett jobb, en bostad och en partner, jag VÄGRAR säga 1 januari 2014 att hela år 2013 var totalt jävla piss.
 
Så där ja, då har jag gnällt, IGEN. Men jag känner att jag behöver gnälla och då är det kanske bättre att gnälla här än att någon stackare ska behöva lyssna på samma gamla gnäll hela tiden, vilket min familj i och för sig ändå ständigt får stå ut med. Förlåt, snart vänder det, jag lovar. Snart ska jag ha ett jobb, en bostad och en partner och vet ni vad, då ska jag fira, jag ska fira med att köpa mig en hund.
Har lovat mig själv att jag ska sluta svära och i vardagen är jag ganska duktig, men här? Nä jag vill inte sluta svära här.
 

Pensionär på lekhumör :-)

Undra vad han sysslar med? Varför har pappa kapat alla grenar nertill på granen? Ser nästan ut som han försöker fälla granen med bara händerna, men kan det verkligen vara möjligt :-)
 

Märkligt, vad ska han göra nu då? Har han byggt en trädkoja?
 
 
Aha....han stretchade :-)
 
Tut tuuuuuuut, här kommer jag.........
 
 
 
Inte visste jag att pappa var så lekfull....men ja ja, det är väl det dagens pensionärerna roar sig med. Han säger ju alltid att han har så mycket att göra, nu vet vi vad det är han gör hela dagarna :-)
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0