Fönsterfoder


Några bilder på fönsterfodret som Mats fick upp i fredags
En pysslig vecka

Förra veckan gick i pysslets tecken. Efter att ha haft två veckors semester som tillbringats i stugan med jobb, jobb och åter jobb så var det faktiskt skönt att börja jobba igen =)
Både innan och efter jobbet gjorde jag bara saker som var roliga, inga måsten eller annat ansträngade.

Jag sydde en kudde i bokstaven M, som i Mats, men han vill nog inte ha en rosa kudde =) 
M-et kan ju också stå för Malva eller Millan eller helt enkelt Min =)

I våras eller om det var i vintras, tiden går ju så fort, så virkade jag en sittlapp av ullgarn som jag sen stoppade i tvättmaskinen för att tova ihop den lite. Den blev inte så tät och fast som jag önskade så den blev liksom liggandes ett tag men nu så tog jag tag i det och våttovade ett grått tyg som jag sen nåltovade fast ullockar på.
Det blir som en fårfäll fast betydligt mer ömtålig, det går ju att dra bort lockarna igen utan större ansträngning. Hade jag tänkt lite så hade jag naturligtvis våttovat fast lockarna samtidigt som jag tovade tyget men först hade jag bara tänkt tova ett tyg till baksidan för att fodra med.
På sittlappen som jag virkade har jag börjat brodera ett får, jag broderar huvud och ben och knyter den vita "ullen"Dessa tvåsys sen samman och blir förhoppningsvis en varm sittlapp :)
På sommaren är det ljust dygnet runt här och jag har inte vant mig vid detta, jag vill ha det mörkt och tyst när jag sover inte ljust och fågelkvitter. Jag älskar fåglar men de får hemskt gärna hålla truten på nätterna.
Nu har jag (kanske lite sent eftersom det nu är kolsvart efter kl 22, men det kommer en ny sommar nästa år) iallafall sytt mig en sovmask
Se så trött jag blev omedlebums, somnade nästan med kameran i hand =)
Så allvarlig jag ser ut i sovmask men jag lovar att jag kommer sova gott och då med ett stort leende =)


Sist jag var i Trollhättan så beklagade jag mig för att det inte gick att hitta sånna där små strykbrädor som man har till att stryka små smala plagg, typ skjortärmar och dyl. En sån har vi svarade mor och far och jag tiggde till mig den omedelbart.
Tyget som var på den hade visst suttit där sen den var ny, alltså på 60-talet, så jag häftade fast ett nytt.
Kanon, tack så mycket mamma och pappa :)I morgon är det träff med stickjuntan och med det även surstömming (fyyyy satan vad äckligt). Vi skulle ha med egen dryck och om jag ska få ner några sura strömmingar må jag nog ha med en hel dunk =)


 

bild lånad av http://www.pro.se/PRO-Struktur/Medelpad/samorg/Sundsvall/Foreningar/Alno/2011-Resor-utflykter-och-fester/Surstromming/

Nä, det fåt bli några pärer och mjukbröd för min del och då dricker jag nog helst vatten till det.Banankaka utan banan =)

I går bestämde jag mig för att prova min nya kakform som jag köpte av en dam på blocket.
Istället för att mäta hur många liter formen var på tog jag för givet att den var stor, större än vanliga på 1½-2 liter.

Jag tog ett recept för en långpanna, mammas recept för kärleksmums och tänkte att jag byter ut kakaon mot kardemumma, kanel och banan. När smeten var klar och formen smörad och bröad hällde jag i smeten och upptäckte att formen inte alls var speciellt stor. Fram med en avlång brödform och öste i resten i den.

Just när jag ställde in formarna i ugnen kom jag på att bananerna inte låg i smeten =)
Så banankakan blev istället en kanel- och kardemummakaka.Banankaka utan banan? ja det smakade gott iallafall =)


Lite byggbilder från flera veckor tillbaks

Nu var det längesen det fanns tid för bloggandet och för att komma lite ikapp så visar jag bara lite bilder med lite snabba förklaringar, så var så god håll till godo.

Först ett stopp på Backen trä i Mattmar för att komplettera med lite virke.


Inte behöver man några spännband när man har en son =)

Mats hade tappat bort sin keps men ordnade så vi fick varsin keps från Backens trä, vi blev kanonsnygg =)

Först har vi stekar´noch en byfåne =)och jag har bestämt att jag inte behöver keps nåt mer *jösses*

Pappa sågar upp väggen så altandörren kan sättas in.
kan inte hjälpa det, men jag tycker det är lite Angus Young över pappa när han står där, lite knäande, med shorts och tigersåg, istället för gitarr =)Vi andra står mest med öronen fulla med fingrar.

Så där ja, nu är det snart dags att sätta in altandörren=)
Kim fick den obekväma uppgiften att stryka taket i sovrummet för tredje gången.

Efter det fick han lägga sig ner raklång en stund.

Bassen och Kim fick i uppdrag av mig att måla dörren röd, efter två-tre strykningar skulle den vara kanonsnygg tänkte jag. Men vad vi inte sett var att ett STOOOORT regnmoln var på väg så när de målat ett första lager så öppnade sig himlen. Så från att dörren hade en klarröd färg så rann den av och blev lite cyklamenröd =(
Inte mycket att göra åt just då men när jag kom dit nästa gång började jag grunda den med vit färg igen :)
Mats målar den sista strykningen på de översta brädorna som jag inte når med stege.

Framsidan och båda kortsidorna är svarta
baksidan är vit (tonad vit)


Huset är nu färdigmålat och vi kan ta hem ställningen och lämna tillbaka den till Sven. Tusen tack för lånet.

Vi tog med oss vårt trädgårdsbord som vi egentligen skulle slänga i sommar. Lite färg och några extra drag med skruvmejseln så kanske det håller ett tag till =)
Vi har fogat alla hörn med latexfog för att få snygga, rena hörn när vi målar.
Här tejpar Mats innan för att inte kladda ner mer än nödvändigt :)

Kim och Bassen sågade till alla fönsterfoder och här har jag grundat och börjat måla dem gråa.


Taket som vi satte in i storstugan ville inte vara där insåg vi, Tobbe och Mats rev ner det i en rasande fart och här sågar Mats till slätspåntade brädor som ska upp istället.


På fem timmar spikade Mats upp taket, bra jobbat älskling:)
Vi behövde fylla på vattendunken på toaletten och satte därför igång vattnet, Mats kröp under huset och öppnade ventilen

Vi fyllde på dunken och Mats kröp under huset för att stänga av vattnet och då såg det ut så här =(Lite blött var det, kulventilen har spruckit. Antagligen låg det vatten kvar i ventilen när vintern kom. En liten liten spricka på ca 10x1 mm. man förstår vilket tryck det är i vattnet när en sån liten spricka kan göra att det sprutar ut en rejäl stråle. Ja ja, nu har vi köpt en ny och det gäller att hålla ventilen öppen under vinterhalvåret eller helt enkelt koppla bort den.Nä, nu måste jag göra mig klar för att gå till jobbet men om det inte blir för många måsten ikväll fortsätter jag kanske blogga.

Hej då, på återseende =)Pysslig Goje

Kim kom till oss för drygt två veckor sen, han åkte med Mats moster som hade varit i Göteborg och besökt sin dotter (som just fått en son). När vi hade ätit middag på kvällen började Kim tillverka fotlänkar av pärlor.Undra om han fått sitt pyssliga sinne efter sin mor =) Fast han har en ganska kreativ far också så jag ska kanske inte ta på mig hela äran.Kim gjorde också två fotlänkar men jag fotatde visst bara det ena.

Fotatde är kanske en överdrift när man ser kvaliten på bilderna. (Jävla kamera, jag måste spara till en ny)

Kram på er alla människobarn

Ps Vill ni vara så snälla och skicka tillbaka Kim hit, vi har inte pysslat färdigt :)


En vettvilling i byn

Denna vecka har varit sömnfattig, vi har slitit och släpat från morgon till kväll, Kim, pappa och Bassen har varit här och vi har alltså haft arbetsläger i stugbygget =) Jag återkommer till det i nästa inlägg för nu ska jag berätta om natten som varit.

Klockan står på 3.40 och vi vaknar till ljudet av krossat glas och förstår att det är nära men inte i vårt hus. Ser att det lyser lite svagt i hallen hos grannen och vi hör sen upprörda röster, eller iallafall en upprörd röst som skriker och gapar. Vi lyssnar en stund och hör sen dunsar, typ som om någon blir slagen.
Vi känner inte grannarna så där jättebra men det lilla vi sett så är det ett snällt och trevligt par som bor där, vi hälsar på varandra och pratar väder ungefär. Vi har aldrig sett eller hört några tendenser om att de bråkar eller gapar på varandra men man vet aldrig vad som händer bakom en stängd dörr.
Vi bestämmer oss för att ringa polisen för det låter inte som en sund och social tillställning därinnifrån. Jag förklarar för polisen att det är bråk och att vi vill att de ska komma hit och styra upp saker och ting.


                                                   

Under tiden vi väntar på att de ska dyka upp lyckas grannen springa ifrån mannen som har slagit och sparkat honom sönder och samman, han blir insläppt hos någon och kan gömma sig där. Han ringer också polisen för att få hjälp. Den galne mannen som slåss följer efter men verkar tappa bort vår granne som tur är.
Under tiden ropar vi in tjejen och vi står i vårt sovrumsfönster och spanar efter polisen. Då ser vi den galne mannen komma tillbaks och han går in i grannens hus igen och letar efter något/någon, känns skönt att granntjejen inte var kvar där.
Polisen kommer och de söker igenom grannens hus men galningen har hunnit sticka, de kommer sen in till oss och berättar att grannkillen är i säkerhet och att de ska åka dit för att se hur har mår. Vi står igen i sovrumsfönstret och spanar ut i natten som nu blivit morgon.
Ambulansen kommer och hämtar grannekillen, polisen kommer tillbaka till oss och granntjejen får lämna sin redogörelse för vad som hänt, vi får berätta vad vi sett, granntjejen åker till akuten för att va med sin sambo som sys ihop med ett å annat stygn, vi spikar igen fönstret i dörren hos grannen med några brädor och sen går vi in till oss.
Klockan är nästan sju och vi är klarvakna, Mats hann sova tre timmar och jag en och en halv. Det är ingen ide att gå och lägga sig igen och när vi har slöat en stund och fått i oss frukost åker vi upp till stugan för att måla klart.

Nu är klockan 20.30 och jag skulle kunna somna sittandes här framför datorn. Det känns lite olustigt alltihop, en vettvilling i vår lilla by. Här ska det vara lugnt och fridfullt på nätterna, ja på dagarna med för den delen.
Skönt iallafall att grannen klarade sig så bra som han ändå gjorde, spräckt läpp, några lösa tänder, igenmurat öga och blåslagen i största allmänhet, det kunde slutat hur illa som helst om han inte hade lyckats fly.

Kram på er alla snälla människobarn, ta hand om varandra.


Mammas telåda

Jag bloggade ju om att Millan och jag gjorde en telåda till mamma i morsdagspresent och nu när jag var ner till Trollhättan igen så passade jag på att fota den eftersom jag glömde det sist.

Så här ser den ut.                                                                                 den fylldes med te, socker och lite godis                                                                              Några blommor med ett par fjärilar                                                                        För att inte ta misste på vad den innehåller =)Millans kort

Jag måste bara få visa vad Millan har gjort.
När vi var i Trollhättan härom veckan så var på kalas hos min kusin Fredrik och hans familj, Fredrik och Malva fyllde år och Millan gjorde grattiskort till dem.

Fredrik fick ett äppelträd av oss så Millan gjorde ett kort med ett äppelträd på, jättefint.


Malva som fyllde 1 år fick ett färgglatt kort med blommor och ballonger.

Jag är så glad för att Millan har börjat tillverka kort igen och jag är djupt imponerad av att hon gör det med 1 arm/hand. Du är bäst min goa storasyster! Puss puss puss :)
Nu är det svart

Ja, vi har nu målat huset svart, iallafall halva:)
Det var nästan lite jobbigt att sätta första penseldraget för det är ju en väldigt brutal skillnad på ett vitgrundat hus och ett svart. Men rädslan höll bara i sig i en halv sekund, både Mats och jag är jättenöjda med valet av färg.Medan Mats målade ett andra varv under takfoten och vindskivor med den grå färgen så målade jag svart men som ni ser så nådde jag inte längst upp på gaveln, det får Mats ta när han står på ställningen.

När framsidan var målad och vi satte oss ner för en fikastund så insåg vi att det var ganska snyggt med en sida som var vit.Vi bestämde oss för att vi bara ska måla tre sidor svart och behålla en sida vi. Det kommer dock inte vara en gavel som blir vit utan det blir baksidan, där kommer vi ju att bygga en altan och förmodligen kommer vi bygga till en toalett/badrum i vinkel bakåt. Återkommer med det när det blir dags :)

Som sagt så är vi jättenöjda med färgvalet, nästa vecka när fadern, sonen och den (sken)helige brodern  och kusin Gabe kommer hit så fortsätter vi måla och dona. Gabriella har lovat serva oss med mat =)

Jag längtar så mycket efter er så det nästan är plågsamt, vill helst att ni kommer hit NU!

Kram på er alla människobarn, vi höres snart.

Syrlig rabarbersaft

Jag har aldrig gjort egen saft, inte som jag kan komma ihåg iallafall, men häromsisten plockade jag lite rabarber i trädgården och bestämde mig för att göra rabarbersaft.
Ut i cyberrymden för att leta efter saftrecept och hittade då ett som lät enkelt och bra.
Det var rårörd saft som ska stå och dra i ett par dygn och det passade perfekt för jag hade egentligen inte så mycket tid när jag startade mitt safteri (planering är visst a & o i köket, hehe)
Så här gör man:

1,5 kg rabarber
1 citron som skivas
1,6 l kokande vatten
600 g socker
1 msk vinsyra
0,5 krm natriumbensoat

Ansa och skär rabarberna i bitar och lägg i en tillräckligt stor skål.
Skiva citronen och lägg i samma skål, koka upp vattnet och slå på det kokheta vattnet på rabarberna och citronen.
Låt detta stå i två dygn.
Jag fick aldrig någon klarhet om det skulle stå rumstempererat eller i kylskåp men jag lät de stå på bänken med ett inte alltför tätt lock på skålen och det verkade ju gå bra:)

Efter två dygn silas rabarber och citron bort och sockret tillsätts.
Rör tills allt har smält, tillsätt sen vinsyra och natriumbensoat i lite saft som värmts upp (detta för att det ska lösas upp, jag gjorde inte det från början men det såg ut som jag hade hällt tvättpulver i saften så det var bara till att hälla all saft i kastrull och värma lite)
Rör om allt så det blandas väl och häll sen upp saften på väl rengjorda flaskor.

I receptet stod att man skulle ha 1,2 kg socker men jag tänkte att då kommer tungan krulla sig av söthet så jag tog helt enkelt bara hälften men detta gör ju också att saften inte konserveras lika bra men har man den i kylskåp så går det jättebra. Gör man mycket kan man frysa in saft i plastburkar och plocka fram efter behov.


RSS 2.0