Hjärtkakor
Ja nu är det ju inte så att det är kakor som är nyttiga för hjärtat det handlar om, snarare tvärt om.
Men om man nu bortser från att det är onyttigt med kakor så rekommenderas dessa kakor varmt. Ruskigt goda.
Foto Fjällräven Vetehjärta
Deg:
50 g smör
3 dl mjölk (jag använde havremjölk)
50 g jäst
1 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Till fyllning:
50 g kylskåpskallt smör
Till garnering:
ca ½ dl smält smör
pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värmt till 37 grader. Häll vätskan i bunken med jästen och rör till jästen lösts upp.
Tillsätt socker och ca 3 dl av vetemjölet. Låt den lösa degen/smeten jäsa i 30 minuter , eller till dubbel storlek.
Tillsätt salt och vetemjöl, rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter till.
Foto Fjällräven Färdigjäst deg
Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 45 cm.
Hyvla tunna skivor av smör och fördela dem på halva degen.
Vik den andra halvan över och kavla åter ut den till ca 40 x 45 cm.
Ta med hjärtmått ut bakver som läggs på bakpappersklädd plåt. Det blir en del spill men det kan man ta ut mindre hjärtan eller bara snurra ihop som man vill.
Låt jäsa igen ca 30 minuter.
Pensla med smält smör och strö över pärlsocker ( jag hade inget pärlsocker så jag tog karamellströssel)
Foto Fjällräven Färdiga för ugnen
Grädda dem sen i 225 grader ca 8 minuter.
Går utmärkt att frysa (om det blir något över vill säga...mumsar belåtet)
Jag fick ut ungefär 15 stora hjärtan (9 cm), 17 små hjärtan (4 cm) och 5 knöliga snurrar.
Vad mumsigt det ser ut. Fint med karamellströsslet.
Väldigt romantiska bakverk en sån här speciell dag.
Kram