Baka baka liten kaka
Idag har det bakats för fulla muggar. Snart stundar M's 40-årsdag och då blir det kalas.
Än så länge har jag bakat cheescake, hallonkakor, brysselkex och chokladrutor. I morgon ska jag göra muffins och nåt som kallades för klickkakor.
Foto Fjällräven Cheescake i frysen
Cheescake:
2 dl vispgrädde (laktosfritt)
3 ägg
125 g philadelpiaost (laktosfri)
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2-3 digestivekex
Vispa grädden. Skilj på äggulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum. Rör sönder osten. Blanda den först med gulorna, en i taget, sockret och vaniljsockret. Rör sedan ner grädden. Vänd ner äggviteskummet sist.
Klä formen med plastfolie om det inte är löstagbara kanter.
Krossa kex och strö antingen i botten, toppen eller både och.
Ställ in i frysen minst 4 timmar.
Serveras gärna med lite frukt.
Foto Fjällräven Chokladrutor med kaffeglasyr och kokos
Chokladrutor: Ca 35 st
150 g margarin (laktosfritt)
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk (laktosfritt)
Glasyr:
75 g margarin (laktosfritt)
1-2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl socker
kokosflingor
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna ( som man siktat och blandat samman innan) omväxlande med mjölken och margarinet. Häll smeten i en smord eller pappersklädd långpanna, 30x40 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 15 min, 175 grader.
Låt kakan svalna. Smält under tiden margarin till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär den i fyrkantiga bitar.
Foto Fjällräven Mammas hallonkaka
Hallonkaka: Ca 35 st
300 g margarin (laktosfritt)
6 dl socker (pinsamt mycket)
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
200-300 g frysta hallon
½ dl solrosfrön (från början var det mandel men är man allergisk så är man)
florsocker
Smällt margarinet i en stor kastrull (alla ingredienser ska få plats i kastrullen)
Rör ner sockret. Rör ner äggen, ett i sender. Rör ner mjöl och vaniljsocker.
Bred ut smeten i en långpanna, smörad och bröad eller pappersklädd.
Gräddas i mitten av ugnen i 175 grader, 30-35 min.
Sikta florsocker över kakan när den kallnat.
Foto Fjällräven Brysselkex med färgat socker
Brysselkex: Ca 50 st
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin (laktosfritt)
Garnering:
strösocker (färga sockret med karamellfärg om du vill)
Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla dem i socker.
Lägg rullarna kallt, skär dem i skivor och lägg dem å¨smord plåt eller pappersklädd. Grädda mitt i ugen, 175 grader, ca 10 minuter.
men gud va gott det ser ut!!! och jag som är borta när han fyller år, ska till S-vall den helgen. Men man kanske kan komma på fika före eller efter den stora dagen?
Håller med Pia - det ser görgött ut. Du gör perfekta bakverk!
Måste berätta en sak. I måndags mötte jag gubben som bor i vår trapp, vi pratade glatt om avloppsrensningen som hade skett under dagen. Helt plötsligt lutar han sig fram, sätter handen på min vänstra axel och frågar med undrande röst: -Kan du gå ner i vikt? ...Va??? Så säger man väl inte till folk! När vi pratat om avlopp, har han stått och tänkt - vad tjock hon är! Jag blev så ledsen och förbannad att jag bakade hallongrottor på eftermiddagen. Då är ju frågan om han eller jag är psykiskt störd..*fniss*.
Kram så länge
Ser underbart gott ut! Mums!
Och på tal om "Storasysters" inlägg: Lägg en brevbomb i din grannes brevlåda!
Kram så länge!
Håller med Robert ang brevbomb, eller kanske en sockerbomb, då får han säkert en hjärtinfarkt och det kan ju inte du lastas för...hehehe...*skrattade hon rått*
Kram på er.
/Fjällräven