Soppa 4. Sparrissoppa
dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (nästa gång ska jag bara ta en)
msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
1 dl kokspad från sparisvattnet
salt och malen vitpeppar
Skala sparrisen om det behövs - i annat fall tina den djupfrysta. Dela sparrisen i två delar, en rotdel och en knoppdel. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg först i rotdelarna, när de är halvkokta lägger man ner knoppdelen som ska koka kortare tid än rotdelen. Passa noga så att sparrisen inte kokar sönder. Ta upp sparrisen ur kokspadet.
Spara ca 1 dl av kokspadet från sparrisen, häll i 7½ dl vatten + grönsaksbuljongtärningarna i en kastrull. Gör en redning av 1 dl mjölk och mjöl, slå i redningen i soppvattnet. Sjud i några minuter. Häll soppan + sparris i en matberedare och mixa den slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt créme fraiche och grädde.
Smaka av med peppar och salt, sen är det bara att hälla upp och smaska i sig =)