Detta är ju egentligen väldigt roligt.....

.....så varför gör jag inte detta oftare? Bloggar alltså, det var längesen och nu för tiden är det ju så enkelt att bara lägga upp saker på facebook istället. Men jag ska försöka ta tag i den här biten, inte för att jag tror jag har så många som följer denna blogg utan mest för att det är som en dagbok, en receptbok, ett lätt sätt att samla olika intressen och min vardag på. Men jag vet också att jag sagt det förut, att jag ska uppdatera denna blogg lite oftare och jag vet också att det är lätt att tiden bara flyger iväg.....men som sagt, jag ska försöka skärpa mig :-)
 
Jag har blivit faster, som jag har längtat efter detta :-) Lille Ebbe föddes i somras och är nu lite drygt tre månader.
 
 
Just här är Ebba nästan helt nykläckt, bara några veckor gammal.
I söndags döptes vår lille prins och jag fick äran att vara fadder tillsammans med Lindas syster Linda och Bassens vän Jonas, ja naturligtvis är Jonas även min vän :-) Vi ska göra allt för att Ebbe skall få en fantastisk uppväxt, vi ska lära honom allt vi kan....hehehehe...
 
Präst, Sandra, Jonas, jag, Bassen, Linda och Ebbe <3
 
 
 
Sådär, det var ju inte så svårt att blogga igen :-) Återkommer snart (hoppas jag)
 
Ha det gott alla människobarn <3
 
 
 
 
 

Pollytårta

 

Häromsistens när Gabriella, Linda och jag besökte Bagaren och Kocken i Göteborg så köpte jag en mindre springform, 18 cm diameter. Den har jag nu invigt :-)
Startade med att göra fyllningar i torsdagskväll eftersom de ska kallna helt ock hållet innan de går att använda.
 
 
Fyllning 1:
100 g zootabletter
3 dl grädde
 
Värm grädden, får absolut inte koka, låt godiset smälta helt.
Låt kallna minst 5-6 timmar.
 
 
 
 
 
Fyllning 2:
240 g center med mintsmak
3 dl grädde
 
Värm grädden, får absolut inte koka, låt godiset smälta helt.
Låt kallna minst 5-6 timmar.
 
 
 
Bakade en chokladkaka (i fredags) som jag hittade här http://blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder/2014/08/20/saftig-chokladtartbotten/
 

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
 
Koka upp kakao, mjölk och 1 dl socker, ställ sen åt sidan och låt det svalna helt.
Vispa smöret och 1 dl socker poröst, vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i en smord form (15 cm) men jag hade en form som var 18 cm och det gick bra.
 
 
Gräddas i ugnen i 175 grader ca 40-45 minuter.
 
 
Trodde väl också att kakan skulle höjas en bit till med tanke på bakplåtspappret :-)
Det blev lite av en alptopp eftersom kakan sprack.
 
 
Men det är lätt att skära bort :-)
 
 
Vispa zoogrädden och centergrädden till fluff.
 
 
Måste erkänna att jag använde för mycket zootabletter, hade räckt med 60-70 g istället för 100 g som jag använde. Det blev lite väl gummiaktigt med allt gelatin som är i godiset. Fast jag ville ju att det skulle smaka MYCKET zoo, men det kanske det gör även med mindre mängd.
 
Dela kakan i tre delar, med facit i hand så borde jag delat den på 4, det blev för tjocka bottnar (även om jag gillar tjocka, tunga bottnar så blev det lite väl tjockt)
 
 
Jag valde att lägga fluffet i spritspåsar, lättare att fördela på bottnarna då.
Centerfluffet fick även täcka tårtan.
 
 
Jag spacklade tårtan med ett lager centerfluff på fredag och sen på lördag, innan toppingen, spacklade jag tårtan en gång till med centerfluffet.
 
 
Som topping använde jag pollygodis i olika smaker, citron, choklad och jordgubbe (tror jag att de rosa är)
 
 
 
Som sagt, jag borde delat kakan i 4 delar och än en gång åt vi tårtan innan den fått stå framme en stund för att inte vara så kylskåpskall. Den var väldigt mättsam, vi var fyra som åt och drygt halva tårtan blev kvar så det blir visst tårta även i dag :-)
 
 
Den blev lite sliskig vilket i och för sig många tårtor är. Det är kul att prova på, jag gillar att baka och tänker prova dessa fyllningar men en annan botten. Tror att jag ska prova lite moussefyllningar till den här kakan......hjärnan går på högvarv inför nästa tårtbak :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen-efter-kristihimmelfärds-tårta :-)

 
 
Jag älskar att göra tårtor och jag måste helt enkelt köpa mig några mindre bakformar så jag kan göra tårtor som inte kräver ett helt släktkalas för att ätas upp.
Oftast när det är kalas så provas det någon ny maträtt eller dessert och varje gång tänker jag att jag måste provbaka/provlaga så jag vet om det blir bra eller inte. Det är ju inte helt gratis att göra fina tårtor och inte är det gjort på ett par timmar heller så då är det ju bra om det smakar gott :-)
 
Den här tårtan är helt och hållet en prova-på-olika-fyllningar-och-lära-mig-spritsa-rosor-tårta.
 
Jag använde mig av köpt botten, Ica choklad. Nästa gång ska jag baka botten själv.
 
Fyllning 1:  Mjölkchokladfluff
 
3 dl grädde (Valios laktosfri)
150 g Marabou mjölkchoklad
 
Värm grädden, den får inte koka, finhacka chokladen och låt den smälta i grädden. Låt svalna under natten, vispas till fluff och bred ut på den första tårtbotten. Passade på att öva lite med spritsen :-)
 
Mjölkchokladfluff
 
 
Fyllning 2: Vaniljgrädde (kallas för glasskräm av nån konstig anledning för det smakar inte glass)
 
2 dl vaniljkräm (2 dl mjölk + 3-4 msk  marsanpulver + socker, kokas, kallna helt innan den blandas i grädden)
2 dl vispad grädde
Blandas samman varsamt, bred ut på andra botten.
 
Spackel till tårtan:
 
150 g smör
3 dl florsocker
½ dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Häll på det heta vattnet under konstant vispning tills det blir en följsam kräm.
Spackla tårtan med ett tunt lager, ställ in i kyl ca 20 minuter, spackla på ett nytt lager. Se till att bottnarna inte lyser igenom men smörkrämen bör inte läggas på i för tjockt lager eftersom krämen stelnar något när den står i kylskåpet.
 
 
Frosting: Spritsade rosor + sidor
200 g smör
400 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
några droppar röd karamellfärg
Blanda samman allt till en slät kräm. Använd spritspåse med tyll i valfri modell, jag hade en Wilton 2D. Spritsa valfritt mönster
 
 
 
Jag hade gjort ett alldeles för tjockt lager av spackel, smörsmaken blev för stark och det var svårt at skära i tårtan eftersom smörkrämen stelnar när den är kall. Kanske om tårtan fått stå framme ett tag så skulle det varit lättare, men nästa gång så stryker jag helt enkelt på ett tunnare lager :-)
 
 
 
 

Varm smörgåstårta

Allt började med att jag blev sugen på toast men det slutade med varm smörgåstårta :-)
 
Ca: 6 bitar
 
1 röd paprika
8-10 cm zucchini
2 st. gula färska lökar
10 st. soltorkade tomater
2½ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
salt och peppar
3 halvor hönekaka
 
1 burk ananasringar
1 tomat skuren i tunna skivor
2 dl riven ost
 
Hacka paprika, zucchini och soltorkade tomater fint.
Finhacka löken och stek den några minuter.
Blanda samman grönsakerna med crème fraiche och majonnäs, salta och peppra efter eget tycke.
 
Smöra hönekakebottnarna och fördela blandningen på två av bottnarna. På den sista botten fördelas ananas och tomat, strö på osten och gratinera i mitten av ugnen, 200 grader ca 15 minuter.
 
 
 
Naturligtvis går det att fylla smörgåstårtan efter eget tycke och smak, många har bacon i sin fyllning men jag är vegetarian och då blir det grönsaker. Men nästa gång blir det nog faitaskryddad quornfärs :-)
 
Bild tagen på kall smörgåstårta :-)
 
 
 
 

Urban, jag saknar dig!

 
För ett tag sen var jag med mor och far vid morbror Urbans grav.
 
 
Det hör ju inte till vanligheten att jag skriver om sorgliga saker här men livet är ju inte bara en dans på rosor....
även om tårarna kom när jag stod där så var det ändå väldigt fint. 
 
 
Snett ovanför Urban finns även Lill-Magnus grav. På nåt sätt känns det bra att de ligger på samma ställe, båda har funnits med under hela mitt liv.
 
 
Ett fantastiskt ljus- & blomsterträd finns där.
 
 
jag hade med mig en krukros så jag petade ner den i gruset, det fick man nog inte så den plockades säkert bort, men det gör inget, hoppas de placerade den på något annat ställe.
 
 
På samma kyrkogård finns även Laila Westersunds grav. Å jag säger det igen, det känns skönt att de är på samma ställe.
 
 
 
Först när jag fick höra att Urban skulle ha sin grav på Götalundens kyrkogård så fick jag nästan panik, "alla" andra ligger ju på Hojums Kyrkogård och jag ville att de skulle finnas i närheten av varandra men när jag kom till Götalunden så kändes det helt okej.
 
 
Jag önskar att jag kunde få höra när du, Lilian, Ruben, mormor och morfar sitter där i himlen och diskuterar allt roligt ni hann med innan ni for iväg :-)
 
Saknar er alla oerhört mycket <3 <3 <3 kram!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hallon- & chokladtårta

 
Tårtbotten:
en ljus köpt botten
Nästa gång bakar jag nog en egen.
 
Chokladganache:
280 g choklad, denna gång 55%
2 dl grädde, laktosfri
80 g strösocker
 
Koka grädde och socker, ta av från spisen och häll i den hackade chokladen. Vispa chokladgrädden slät och blank.
Låt kallna.
 
Hallonmousse:
6 gelatinblad i kallt vatten
700 g hallon
200 g socker
5 dl grädde, laktosfri
 
Koka hallon och mixa dem, sila bort kärnorna. Häll tillbaka i kastrull och tillsätt socker, värm upp igen och låt de urkramade gelatinet smälta i hallonpurén. Låt svalna.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner grädden i hallonpurén.
 
Klipp en cirkel av bakplåtspapper och lägg i botten av en springform. Klä även kanterna med papper.
Häll i hälften av hallonmoussen i formen, lägg på en av bottnarna.
Bred på chokladganache (spritsa om den blivit för stel), lägg på ytterligare en botten.
Häll på resten av hallonmoussen, se till att det finns plats att lägga på den sista botten.
Täck tårtan med plastfolie och pressa lätt.
Låt tårtan stå i kylen över natten.
När tårtan ska serveras, ta bort springformens kant och vänd tårtan upp-och-ned. Ta bort bakplåtspapper och garnera tårtan efter tycke och smak.
 
 

Tårta med hallon- choklad och kaffemousse Lchf

 
 
I fredags var det midsommarafton och då ska det naturligtvis ätas tårta. Vanligvis gör jag alltid jordgubbstårta men eftersom vi har några som inte tål jordgubbar blev det hallon istället.
Den här tårtan går i lchf-stil och jag har hittat receptet på nätet men kan inte komma på var.
 
Chokladbotten:
150 g smör
150 g choklad 86%
3 ägg
8 msk grädde
2-3 krm vaniljpulver
 
Smält smöret, ta av från spisen. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret.
Vispa äggen pösigt, tillsätt grädde och vaniljpulver. Blanda med chokladsmöret till en slät massa.
Smörj en springform, lägg en cirkel med bakplåtspapper i botten.
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 10 minuter, 200 grader.
Låt sen kakan kallna och skär bort en halv cm från kanterna så botten blir något mindre i diametern. Detta för att moussen ska kunna rinna ner och dölja botten.
 
Hallonmousse:
8 gelatinblad som läggs i kallt vatten.
500 g hallon
5 dl grädde
3/4 vatten
3/4 steviaströ/sukrin/hermesetas
 
Koka hallon och mixa dem till puré. Sila bort kärnorna och häll tillbaka purén i kastrullen.
Koka vatten och "socker" ta av från spisen, tillsätt gelatin så det får smälta. Låt svalna.
Blanda hallonpuré och sockerlag.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner grädden i hallonpurén.
Klä sidorna i springformen med bakplåtspapper.
Häll hallonmoussen över chokladbotten. Plasta och ställ in i frysen minst 4 h.
 
Kaffe- & chokladmousse:
50 g choklad 86%
2 äggulor
2 msk starkt kaffe
2½ dl grädde
 
Smält chokladen, låt svalna. Vispa ner ägg, ett i taget, rör ordentligt, tillsätt kaffe.
Vispa grädden och rör ner lite av grädden i chokladsmeten till en slät smet. Tillsätt resten av grädden och blanda väl.
Häll moussen över den frusna hallonmoussen.
Ställ in i frysen igen (eller i kylen om den ska ätas dagen efter)
 
Ett dygn innan tårtan ska serveras bör den stå i kylen för att den ska tina och få fram de rätta smakerna.
Garnera tårtan efter eget tycke.
 

 
 

Grön ärtsoppa


Skulle helt klart varit snyggare om bilden visade en fin soppskål men frysen bryr sig inte så mycket så länge soppan håller sig i burken :-)
 
1000 g gröna ärtor (jag hade frysta svenska ärtor)
2 gula lökar
14 dl vatten
4 tärningar grönsaksbuljong
gräddmjölk (jag hade vispad grädde i kylen och tog ca 3 msk + 1 dl mjölk)
prova dig fram, kanske det inte ens behöver spädas med grädde eller mjölk.
 
Koka uppvatten med buljongtärningarna
hacka löken
Tillsätt lök och ärtor när vattnet kokar och låt det sjuda 5 minuter.
Mixa soppan med stavmixer eller i mixer.
Sila av soppan, om du vill ha den slät vill säga :-)
Slå på gräddmjölken och värm på soppan igen.
 
Serveras med en klick crème fraiche och lite bröd. 
Inser nu när jag gör detta inlägget att jag nog redan har gjort grön ärtsoppa här förut, men men, vad gör det :-)

Ugnstorkade tomater

Hittade ett recept på nätet där de hade torkat tomater i ugnen, typ som soltorkat men i ugn. tänkte att det där vill jag prova :-)
 
Köpte 4 paket á 250 g små plommontomater
 
 
skölj och dela på mitten
 
 
lägg ut på plåt
 
 
Blanda samman
1 tsk lökpulver
1 tsk pizzakrydda
½-1 tsk trocomare
1 krm svartpeppar
1 krm cyennepeppar
 
 
 
strössla kryddblandningen över tomaterna som ligger på plåten
på den plåten som bara har en tredjedel tomater (en ask) så kryddade jag med vitlökspulver. Alla tomater ska läggas i samma burk sen så jag hoppas att alla tar smak av vitlöken
 
 
in med plåtarna i ugnen och låt de stå där i ca 6 timmar på 60-70 grader. Låt ugnsluckan stå lite på glänt så fukten kommer ut.
 
efter två timmar ser de ut så här
 
 
5½ timma senare ligger 1 kg tomat i en liten hög som inte alls väger 1 kg längre :-)
 
 
Lägg alla tomater och den kryddblandningen som ligger kvar på bakplåtspappret i en glasburk, slå på olja av valfri sort. Jag la även i 3-4 vitlöksklyftor i burken.
 
 
Ska stå sig flera månader i kylskåpet om oljan täcker tomaterna.
 
 
Jag har provsmakat en tomat innan jag la den i burken och den var jättegod, den får stå till sig lite i oljan innan jag börjar äta av dem.
Kan väl kanske kännas som lite väl lång tid för att få till lite torkad tomat men det är väldigt kul att göra saker från grunden :-)
 
 
 
 
 

Chokladfondant

 http://www.tasteline.com/Recept/Chokladfondant_2?portions=10
 
Chokladfondant för 10 personer
 
250 g smör
375 g choklad
5 äggulor
2½ ägg
1½ dl strösocker
 
Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandingen och häll upp i 10 formar av ugnsfast format, typ suffléformar.
Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
Inför serveringen, sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6-10 minuter enligt receptet. Linda och Gabriella lät de stå inne 11 minuter och de var himmelskt gott :-) Beror nog på vilken storlek på form som används, provbaka gärna.
Serveras med vaniljglass och färska hallon.
 
 
försvinnande gott :-)
 

Nyårsafton med jour :-)

Hej hej, har ni det bra? Ja jag hade i alla fall en fantastiskt rolig nyårsafton tillsammans med familj och vänner. Bassen och Linda hade väl kanske tänkt sig en liten parmiddag med bästa vännerna Jonas och Marie men oj vad de bedrog sig :-) Gabriella och jag luskade lite och strax var vi inbjudna till en nyårsfest på Placa Bergkullevägen :-) Dagen innan nyårsafton uppdagades det att Gabriellas syster Ulrika skulle vara ensam med barnbarnet Lucas....nääää, det går ju inte, Linda ringde och bjöd dem också. På nyårsafton framkom det att kusin Totta var ensam hemma, hennes man hade åkt till Danmark och Totta har varit för dålig i sina lungor med astma och dyl. så hon fick i sista sekund hoppa av danmarksturen eftersom de har både hund och katt där de skulle bo. Ringde Totta och bjöd in henne på nyårskalas, ja jag kan meddela att hon var svår att övertala. Inte ska jag störa när ni har fest....jag kan komma när ni ätit klart....jag är inget trevligt sällskap....osv...osv...
Tyst på dig kära kusin, sätt på dig feststassen, släng ner varma kläder för promenaden hem på natten, ta med dig alkoholen som du vill sörpla i dig under kvällen, jag hämtar dig kvart i sex!!!
 
Så från att ha tänkt sig en fest för fyra så blev vi nio :-) Satan vad kul vi hade :-) Så mycket skratt och flams, vilket det i och för sig alltid blir när vi samlas :-)
 
Vi startade med fördrink och snittar
 
 
Is
3 cl vodka
1 dl Schweppes Pear/lime
1 klyfta lime som kramas ur i drinken
 
Riktigt riktigt gott! Den här kommer drickas lite då och då :-)
 
 
 
Fyllda cocktailtomater
20 tomater - dela på hälften och gröp ur kärnhuset
150 g fetaost
1½ dl crème fraiche
salt och peppar
Mosa ihop och spritsa i tomathalvorna
skulle toppas med basilika men den var så dassig på affären så den hoppade vi över.
 
 
Pringles original toppade med köpt dallassallad
Går att toppas med vilken röra som helst, jättegott och superenkelt
går att förberedas i alla fall en timma innan utan att chipsen saggar ihop.
 
 
Ulrika tyckte om drinken
 
 
 
likaså Gabriella :-)
 
 
 
 
 
Kusin Totta har inte ens smakat än, hur ska detta gå :-)
 
 
 
Jag har lyckats få alla att knåpa ihop sin egen hatt, jag förberedde med lite pappersblommor och hattstomar, men pynta fick de göra själva.
 
Jonas Marie Linda och Ulrika
 
 
Jonas och Marie
 
Ni måste hålla med om att de var duktiga och att de passade fint i sina vackra hattar :-)
 
Totta, du kan spara den och använda den igen när Sören och du förnyar era löften ;-)
 
Gabriella passar i alla huvudbonader
 
Gummisnöret tog slut så Jonas tejpade fast sin hatt, en bra karl reder sig själv :-)
 
 
Linda, lika söt som alltid
 
 
Till förrätt blev det Västerbottenruta
 
 
10 bitar (8 cm x 5 cm) 225 grader
 
250 g smördegsplatta, färsk
- förgräddas10 minuter i ugnssäker form med kanter ca: 20x30 cm
4 ägg
3 dl crème fraiche
1½ tsk salt
½ tsk peppar
300 g västerbottenost, riven
 
Blanda samman ägg, ost och crème fraiche och häll på den förgräddade smördegen.
Gratiners i ugnen ca: 15-20 minuter, tills äggstanningen stelnat.
Delas i så stora bitar ni vill.
Toppas rikligt med crème fraiche och röd stenbitsrom 
krasse och dill
 
------------------------------------------------------------------------------------------------
Varmrätt
 
Tyvärr så var det ingen som fotade varmrätten så här följer en liten beskrivning på vad vi hade.
Hasselbackspotatis
Fläskfilé som fyllts med skinka av typ italiensk, mozzarella, soltorkad tomat och basilika, detta snördes samman, stektes i stekpannan och sen in i ugnen.
Jag hade Quornfiléer  som toppats med mozzarella och soltorkadtomat
Till detta hade vi helstekta champinjoner i gräddsås
 
Mmmmmm, satan i gatan vad gott det var!
 
------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Desserten gjorde Gabriella och Linda, chokladfondant med glass och färska hallon
recept kommer
 
Sådär här kommer receptet:
250 g smör
375 g choklad
5 äggulor
2½ ägg
1½ dl strösocker
 
Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandingen och häll upp i 10 formar av ugnsfast format, typ suffléformar.
Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
Inför serveringen, sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6-10 minuter enligt receptet. Linda och Gabriella lät de stå inne 11 minuter och de var himmelskt gott :-) Beror nog på vilken storlek på form som används, provbaka gärna.
Serveras med vaniljglass och färska hallon.
 
 
 
 
8 minuter senare :-)
 
 
 
fram mot midnatt plockades ostar, kex, ostbågar, chips och dipp fram
 
 
 
Bassen fick äntligen inviga sina vackra champagneglas, Orrefors "Street"
Vi som skålade in med alkoholfritt straffades med champagneglas från ikea :-)
 
alkoholfritt: Schweppes pear/lime & Champagne av någon fin sort
 
Efter midnatt kom mor och far som hade firat nyår med Millan och Lisa. Vi skulle promenera hem tillsammans men det var rackarns vad klockan gick fort efter tolvslaget, rätt som det var hade klockan passerat 2 och Mor Far Totta och jag lullade hemåt :-)
 
Pappa och Totta i en helt normal pose :-)
 
 
Gott Nytt År alla Människobarn
så fort jag får tag på Bassens kamera så kommer det nog lite fler bilder från den helt underbara kvällen på Placa Bergkullevägen :-)
 
 

Saffranskladdkaka mitt i sorgen

Nu försöker jag sysselsätta mig med något för att slippa tänka, i fredags dog min moster och det känns mycket tungt.....japp där kom gråtattack nummer...jag vet inte, men många tårar är det. Jag är så glad för att jag pratade med moster Lilian för bara ett kort tag sen, hon ringde mig på min födelsedag och då var hon så där glad och pigg och hade massor att prata om på kort tid. Det är just så jag tänker på Lilian, att alltid ha lite bråttom, att inte vilja störa men ändå glädjen att prata med nära och kära. Vila i frid älskade moster <3
 
Lite konstigt att prata om död och bakning men det är väl så livet är, lite av varje.
 
 
Receptet kommer från http://www.ica.se/recept/saffranskladdkaka-718016/
 
 
100 g smält smör
½ g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
180 g socker (2 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
 
Smält smöret, blanda i saffran och den hackade vita chokladen, låt chokladen smälta helt i det varma smöret.
Vispa ägg och socker, slå på smörblandningen, rör tills det blandat sig och tillsätt därefter mjölet och blanda väl utan att vispa.
Smöra och mjöla en springform (24 cm)
 
Gräddas mitt i ugnen, 175 grader ca 20 minuter.
 
 
 

Grattis Millan!

 
Idag är det Millans dag, grattis på födelsedagen älskade syster :-)
 
 
 
 
Jag har gjort ett halsband och örhänge i glasfusing.
Krokarna till örhängena är dock inköpta men vem vet, nästa år kanske jag har gått silversmideskurs :-)
 
 
 

Mammas lille going:)

Kom till jobbet igår och på skrivbordet låg ett paket och en post-itlapp :-)
 
 
 
 
Underbar start på veckan.
Tack älskade unge, du är mitt allt <3 <3 <3
 

Glutenfria vaniljkakor

 
Glutenfritt blir ju oftast väldigt ljust och dessa såg lite bleka ut, fick det bli lite smält mjölkchoklad ringlad över kakorna.
 
Så här gjorde jag:
 
2½ dl ljus mjölmix
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
100 g smör
1 ägg
 
Blanda samman allt i en mixer.
Degen blev väldigt kladdig så jag hivade nog ner ytterligare ½ dl mjölmix.
Rulla in degen i plastfolie till en korv. Låt den vila länge i kylen.
Min plan var att stansa ut figurer men insåg att degen var så lös att det inte skulle gått.
Jag rullade 20 bollar som gräddades ca 15 minuter i 175 grader, bollarna flöt ut så lägg dem inte för tätt om du vill ha runda kakor :-)
Smälte ca 50 g mjölkchoklad och ringlade chokladen på kakorna, se till att kakorna har kallnat innan.
 
Några fick spindelnätsmönster eftersom det är den tiden just nu. Hade inte något att göra spindlar med så det fick bli små spöken (små hemgjorda maränger med chokladansikte) som fastnat i nätet :-)
Kakorna blev jättegoda, de smakade nästan lite knäckigt.
 
 
 
 
 

RSS 2.0