Grattis Gunilla

på födelsedagen! (som var i går)


                                                                   Grattiskort med värmeljus till Gunilla
Skickade även med en chokladkaka och några trisslotter, hoppas du vinner riktigt mycket :)

Hoppas du hade en underbar dag/helg i Paris.


Kramar i massor från broder och svägerska


Kunde gått illa

Ja igår åkte vi till Backens trä för att hämta virke för att kunna regla upp väggarna. Reglarna var ca 5,4 m långa och det var ett 30-tal, tungt med andra ord.

Vi lastade släpvagnen och började köra mot Bratteggen. Efter ett litet tag började släpvagnen svaja fram och tillbaka och jag fick panik (helt säker på att Mats också blev lite skrajsen). Det var till att stanna efter vägen och släppa förbi bakomvarande bilar och sen gick det i max 50-60 km/h.
Vi hade lastat alltför mycket vikt bakåt men det gick inte att lägga planken längre fram för då skulle de ta i bilen när vi svängde.
Vi lastade av alla reglar och sen började vi såga till alla foderplank som skulle upp på husgavlarna. Vi har konstaterat att det inte blir någon målning innan vintern så fodret får plockas ner till våren för att kunna målas i någon bra färg som vi inte bestämt än (grått blir det men vi vet inte vilken nyans än).
I den bästa av världar så skulle det inte vara någon skarv på huset och då hade vi inte behövt den där brädan mellan fönstren. Förhoppningsvis syns den mindre när huset är målat, den får samma färg som huset.

Kram kram alla snälla människobarn


Kvinnans lott i livet :)

Jaha, inte ens på ett bygge slipper kvinnan ifrån städsysslorna =)
Pappa sa att vi skulle ta med en sopborste till bygget så vi kunde sopa av grunden innan vi började bygga. Det var en massa skräp och dyl från murningen. Men hur det än var så blev det aldrig av att vi sopade rent innan vi byggde huset och nu fick vi sota för det *suck*
Det var rätt bökigt att sopa när golvbjälkarna är i vägen, det är ca 60 cm under bjälkarna.

Även om det var lite svettigt att sopa här så blev det väldigt rent och fint när det var klart =)
Men säg den glädjen som varar för evigt, dagen efter sölade Mats och svärfar ner igen när de var tvugna att hyvla till alla vridna golvbjälkar. Men men, det är väl bara att hoppa ner mellan reglarna och sopa en gång till *suck*

Kram på er alla människobarn

 

LyckaDetta är Malva, mitt kusinbarn.

Jag längtar sååååå mycket efter att få träffa detta lilla underverk. Hoppas att jag snart kan åka och hälsa på er alla tre.

Kram kram


Näsduksfodral

Mamma var förkyld härom veckan och då skickade jag ner ett litet krya-på-dig-paket, lite godis och lotter kan ju pigga upp den sjukaste :)
Skickade även med ett näsduksfodral.

Efter detta kom jag liksom igång, alltid bra att ha tänkte jag =)


Disktrasor

Jag är av den där typen som bara kan använda en disktrasa i någon enstaka dag, sen vill jag ha en ren igen. Kommer ihåg att jag avverkade väääääldigt många disktrasor a lá wettex. Men så en dag när jag kom hem till Mats (innan jag flyttade hit) fanns där en trasa som hade haft sina glansdagar under kritaperioden *urk* affären var stängd och jag hade inget annat val än att klippa sönder en frottéhandduk. Insåg att de var himla bra att ha disktrasor i frotté. Så de senaste åren har bestått av ituklippta handdukar som jag har kunnat slänga i tvätten efter en dag, men nu har jag varit lite stick-och virksugen och gjort mig lite färggladare trasor.

Den lila trasan är virkad av lingarn, stickade en också i samma garn men de två är inte lika bra som de övriga, linet fäller lite ludd, de gör inte de som är gjorda i bomullsgarn.
                                                                                                     En liten hög med trasorKram på er alla människobarn

Fåret Shaun

Som jag sa så tittade jag på barnprogram igår och det var Fåret Shaun. Har ni inte sett honom så rekommenderar jag verkligen att ni gör det. Gå in på svtplay, där finns massor av program.

Ja iallafall så kände jag att jag ville göra ett eget litet Shaun-får. Ska jag virka ett tänkte jag? Nä, det tar för lång tid, jag kan nåltova ett och simsalabim så hade jag fiskat fram lite ull och en nål.


Det var jättekul att göra lille Shaun men man måste ha lite fantasi för att se att det är just Shaun =)

Millan blev i allafall glad och det är huvudsaken.

Kram på er alla människobarn

En liten överaskning

Jag vaknade tidigt i dag och när jag satt i soffan och halvslöade samtidigt som jag tittade på barnprogram så fick jag en idé.
Jag knåpade ihop en liten sak som jag nu har packat in för att skicka till Millan.
I morgon när hon har öppnat paketet visar jag vad jag har gjort =)
Är du nyfiken nu Millan? *fniss fniss*

Kram på dig älskade syster, kram på er andra också.


Gammalt blir nytt

För ett tag sen hittade vi en gammal soffa, alltså en trädgårdssoffa eller bänk kanske det heter. Den låg slängd i en skräphög. Mats tyckte nog att det var lite pinsamt att släpa hem den, fast nu är han nog rätt nöjd att vi gjorde det :-)


                                                                                         Inte mycket att ha i detta skicket


Jag såg direkt att det kunde bli en fin soffa med lite färg och nya brädor.

Vi slipade metallramen och målade nya brädor, sen blev den stående några veckor (då vi var upptagna med husbygge) men nu har vi fått dit alla brädor.


                                                                                            Mats skruvar dit ryggstödet

Med nya fina friska och vitmålade brädor och två burkar sprayfärg fisk vi en jättefin trädgårdsoffa =)Nu fattas bara en litet bord, kanske man skulle ta sig en titt runt byn =)

Kram


Nya fönster

Japp nu är det bestämt, vi köper nya fönster, färdigmålade. 

Det tog inte mig lång tid att konstatera att vi inte skulle orka måla de fönster som följde med i husköpet. Ni har väl hört mitt gnäll =)
En sak hade varit att måla dem på plats, hängandes i sin karm. Men eftersom det är så fuktigt och kallt i Bratteggen så torkar de inte där.
Vi håller nu på att leta efter bra, färdigmålade fönster med ett pris som passar oss. De halvmålade fönstren ligger ute på blocket, nån krona borde man väl kunna få för dem.                                                                                     Fönster med färdigmålad karm

Den här veckan har varit lugn, vi har börjat arbeta igen och Mats har jour. Det är rätt skönt att inte behöva åka upp till Bratteggen varje dag. Skönt att komma in i lite normala tider och rutiner igen.

På måndag ska Mats och svärfar sätta in dörren, ska försöka hitta ett dörrtrycke och lås som passar vår smak.

Igår lämnade vi tillbaka husbilen som vi lånat. Det har varit kanonbra att ha den men de sista veckorna har den bara använts som förvaring av verktygen. Det känndes som en dyr verktygslåda så nu fick den åka hem igen.


                                                                                  Husbil på väg hem till sitt eget bo

Tusen tack för att vi fått låna den, nu väntar vi bara på priset för skatt och försäkring.


Kram på er alla människobarn


Evighetsgöra

För att spara in på lite byggmaterial så tog vi lite enklare fönster, det duger gott och väl med partytältsfönster =)
Det ser ju till och med lite kyrkligt ut, vi som är så heliga *gnägg*

Närå, skämtar bara =) 
Vi upptäkte att det regnade in när det bara var fönsterhål och vi vill inte ha mer vatten i krypgrunden så det fick bli pressenning tills vi har fått in fönstren.


Att måla fönster är ett evighetsgöra, fattar ni att det är 10 sidor på ett fönster!
Vi har plockat ur alla fönster från karmen, delat på själva glasfönstren och plockat bort alla gångjärn, hakar och dyl för att det ska bli lite lättare att måla.
Alla delar ska kvistlackas två gånger, grundoljas, grundmålas och till sist täckmålas två gånger med täckfärg. För att göra det lite bökigare så har vi valt att måla utsidan ljusgrå och insidan vit.

Vi har fyra fönster, 3 st 100x100 (som har två fönsterbågar) och 1 80x80 (som bara har en fönsterbåge) det blir alltså 36 sidor som ska målas i 6 olika omgångar, vilket blir 216 strykningar *suckar tungt* Inte undra på att jag tycker det är tråkigt att måla fönster.

Inte nog med det, alla fönster har spröjs, jag som inte ens gillar spröjs :(

Torktiden innan nästa strykning kan ske är följande:
kvistlack - 30 minuter x 2
grundolja - 30 minuter 
grundfärg - 16 timmar (+ flera timmar till eftersom det är så kallt och fuktigt)
täckfärg - 4 timmar x 2 (+ lite till)

Det blir 20-30 timmar bara i torktid. Hade funkat helt okej om det var så att vi kunde måla alla delar samtidigt, men så ser inte verkligheten ut. Vi bestämde oss igår för att ta hem alla fönsterbågar och måla dem i källaren. Mats har jour denna vecka och jag jobbar bara eftermiddagar så det blir enklare att vara hemma och måla.
Nu måste vi bara göra plats i källaren för en praktisk målarstation.                                                              80x80-karm som bara ha en sista strykning av grått kvar :)
                                    Målarställning med plats endast för två karmar eller fyra fönsterbågar


Kram på er alla människobarn

Taket är på plats


Första plåten riktas in, viktigt att den blir rak så inte hela taket ser snett ut.                                                                Mats och Sune skruvar fast den första plåten


Nu är framsidans tak klart, då var det bara baksidan kvar :)Här byggs det en ställning för att kunna gå säkert på taket när taknocken ska skruvas fast.

Om man glömmer något på taket får man klättra lite extra :)


                                                                            Mats skuttar upp för att hämta skruvdragarenJag hörde en del pust och stön när nocken skulle sättas fast, det var inte helt enkelt då plåten gärna ville buckla sig.
Ser nästan ut som de sitter och fikar här men jag tror nog inte det är på det viset =)Så här ser det ut när takplåten ligger där den ska och nockplåten likaså. 
Det ser nästan ut som ett färdigt hus nu :)
Så fort vi har bestämt vilken färg vindskivor och takfoten ska ha och målat dessa så kommer vindskiveplåten upp. Fönstren målas i en ljusgrå nyans och det lutar åt att foder mm blir mörkgrått.

Idag blir det mera målning för Mats och mig. 
Jag har laddat kylbagen med kött och fisk för grillning, potatissallad och grönsaker. Till efterrätt blir det grillade bär (jordgubbar, björnbär och nektarin) det ska läggas i ett knyte av smördeg *smaskens*

Ja jag säger som jag brukar: -Återkommer med mera bilder och info :)

Kram på er alla människobarn
 


Fönstermålning

Idag har vi kommit igång med målningen. Jag har fasat för föntren, det är så himla många sidor på ett fönster och jag har sett Mats och mig stå och måla i veckor innan vi blir färdiga *suck*
Men idag har vi hunnit med att tvätta karmarna, lacka med kvistlack så inte kvistarna fäller kåda, grundoljat, och grundmålat.

Har även oljat fönsteröppningarna och dörröppningen.


                                                                                                       Här lackas det med kvistlack

Än så länge har vi 4 fönster, ett fönster står hemma så det har vi inte hunnit med än, men nu är det dags att måla karmarna i sin rätta kulör. De blir ljusgråta på utsidan och vita på insidan.Innan vi började måla så la vi ut lite mera golv, inte roligt om vi ramlar ner i grunden


                                                                                              Mats fick gå ner i källaren en stund =)


I morgon tänker jag fortsätta måla medan Mats och hans far lägger tak.

Ses i morrn


Skogens guld

Idag har jag plockat hjortron för första gången, precis utanför huset (i Bratteggen)
Faktiskt så har jag aldrig sett levande hjortron förut, bara som sylt i affären =)


                                                                                                          Skogens guld + lite blåbär


Hade inte så värst mycket tid på mig att leta men jag ska nog ta mig en närmare titt runt tomten i helgen.

Jag såg andra blåa bär, inte blåbär alltså. Är det någon som vet vad detta är för något? Kan man äta dem?Bären sitter på något som har barr, en kanske?

Hoppas någon kan ge mig ett svar på detta. Hoppas de är ätbara för vi har massor av dem på tomten.

Kram på er alla människobarn

Vindskivor på plats

Här sågar Sune till vindskivorna så att de kan sättas upp.                                                                                                         Sune sågar till vindskivorna

Jämna till lite med lillsågen.


                                                                                 Sune kapar vindskivorna så det blir lagom långaÅ så här ser det ut när de är på plats. Bara att börja måla :)


                                                    

Det ser mer och mer färdigt ut för varje dag nu, tycker jag.


På återseende :)

Snart dags för plåttaket

Nu har Mats och hans far laggt takpapp och sen spikat fast ströläkt och bärläkt som plåttaket ska vila på.


Idag har Mats och jag sysselsatt oss med att bygga en målarställning som vi ska ha när vi målar fönster och dörrar.


                                                                                                            Målarställning
Vi har också burit in fönster och dörr in i huset, pressenningen som låg över dem var inte helt tät så det ena fönstret fick stå på tork i solen först.
Att bära in fönstren var ingen lätt match, de vägde bly *pust och stön*


                                                                                                I väntan på målning


Har jag sagt att vi fått låna en husbil som vi haft som kryp-in när det varit dags för mat-och toapaus.
Det har varit perfekt att kunna laga varm mat eftersom vi haft så långa arbetsdagar på bygget. Hade inte varit jättegott med pizza och hamburgare varje dag.Pappa hade också med sig ett partytält (som jag kommit på att han aldrig fick betalt för). Perfekt att förvara verktyg under när vi arbetat, det har ju inte varit solsken hela tiden precis :)

Kram på er alla människobarn
Nästa gång jag bloggar kanske det finns plåttak på huset :)


Baka, baka liten kaka

eller ett jättebröd :)Igår var Ella hemma hos mig och då bakade vi bröd. Jag hade sett Ernst dagen innan när han gjorde ett bröd med ajvar relish, en paprikapasta. Det såg så himla gott ut att jag var tvungen att testa.
När degen var färdig kavlades den ut och smordes med ajvar och sen sen la vi dit skivade oliver. Skulle varit svarta men jag tog gröna. Rulla ihop och sno runt, jäsa en halvtimma och sen in i ugnen 20-25 minuter.Den lilla brödbiten gjorde Ella av det som var kvar i bunken. Hon lekte mest med den, hällde i mer vatten och mjöl men sen sa jag att hon skulle smaksätta den och grädd för att se vad det blev.
Hon smaksatte med lingonsylt och det blev jättegott.


Tyvärr så var det en liten bit olivkärna kvar i det stora brödet och jag råkade bita på den så en gammal lagning for så nu blir det tandläkaren på måndag *suck* 


Men brödet, det var supergott och superlätt att göra.
Kurbits

När Kim och pappa kom hit för nästan två veckor sen hade de med sig en present till oss. Jag samlar på kaffeservisen Kurbits från Rörstrandss och fick vi en kaffekopp med fat och assiett.
Tusen tack!

När sen Sebastian kom hit en vecka senare så hade mamma skickat med ytterligere en present, ett uppläggningsfat, också från Rösrstrands Kurbits.
Tusen miljoner tack!Så nu har jag sex koppar med fat och assiett, mjölkkanna och ett uppläggningsfat.

Nu väntar jag bara på att mamma, Millan och Helèna kan komma hit så lovar jag att det ska läggas upp något riktigt mumsigt på fatet. :)

Puss och kram på er alla

JulklappslekenI julas var
det fight om ett par grillpinnar av modell lite lyxigare. Pappa hade kommit över två grillpinnar för tjugo kronor styck (julklapparna i julklappsleken får inte kosta mer än 20 kr)
Det var min faster, hennes sambo och jag som ville åt pinnarna. Bitten och Lars vann dem *tyväääärr*

Men eftersom min papa är en liten sakletare som springer runt i alla affärer och loppisar så har han hittat ett par grillpinnar till, dessa han hade med sig till Mats och mig.
Tack snälla far :)

Så Bitten och Lars, när ni har vägarna förbi, glöm inte ta med era pinnar så vi kan grilla =)

Kram på er alla goa människobarn


Taklagsfest


hade vi tyvärr inte när vi hade fått upp taket (om man inte räknar pappas godispåse som vi åt när vi kom hem) men en krans fick vi upp iallalfall :)
Men det var ett stök innan vi kom så långt.

Igår (läs söndag) insåg vi att det inte bara var en planka som fattades utan fyra. Jäkla konstigt tyckte vi och fick avsluta jobbet redan kl 15. Direkt på måndag morgon ringde jag till Keo snickerier och han skulle skicka planken så fort som möjligt. 5 minuter senare ringer Keo snickerier upp och talar om att han glömt göra lite ändringar på ritninen.
Enligt ritningen så är det 18 varv timmer och eftersom vi beställt 3 extravarv så har vi hela tiden räknat med 21 varv. Nu visade det sig vara så att de laggt på 1 (?) extravarv på ritningen så slutsumman av varv var alltså 20. Men hur skulle vi kunna veta det.
Så istället för att det fattas 4 plank så har vi nu 3 plank över.

Måndagen började alltså med att vi fick plocka bort de plank som inte skulle vara där. Det är inte gjort i en handvändning. Planken är 45 mm tjocka och 4-5 meter långa och sitter rejält när de kommit på plats. Sen att stå flera meter ovanför mark på en liten ställning gör ju inte saken bättre.Hur som helst så var det dags att höja ställningen för att kunna nå lite högre.Tur att vi har en liten klätterapa med oss =)
Nu är det dags att såga ur för takbjälkarna 

Måste testa så det är bra. Det var de:)

Kim passar på att vila sig lite

Sådär, då var första gavelspetsen på plats
andra på väg in genom fönstret
Arbetsställningen är inte den skönaste alltid
Då var alla gavlar på plats.

Nu kan vi lägga dit takbjälkarna


tre armar hade inte varit helt felUndra om det är kontorsarbete på gång =)

En del kommer ut ur garderoben, Mats kommer ut ur fönstret *fniss fniss*


Är man i de norrländska skogarna så finns det gott om mygg och knott, då är det tur att ÖoB säljer myggjackor av senaste modell =)

Ja här står vi nu framför det som varit vårt hem större delen av den sista veckan. Det känns skönt att vi kommit så här långt *jippie*Kram på er alla människobarnYtterligare några varv

på huset.
Även om vissa plank är vridna som bananer och serpentiner vilket gör att just dessa plank tar tid att få på plats så går det undan med husbygget.
Vi har nu fått dit 20 varv (av 21) men nu har vi också insett att det fattas tre plank.
Det blir till att fara på byggmax idag och köpa nya som pappa och Sune kan fixa till.

Vi ångrar grymt att vi betalade husfakturan i fredags. Det har ju ställt till det lite för oss att vi inte hade ritningen från början utan den fick vi ringa och tjata till oss i måndags och vi har fått fel fönster (vilket de i och för sig kommer skicka ett nytt) och nu detta med planken som fattas. Husfirman kommer helt klart att få kompensera oss för detta.
Vi behöver ju en skoterbod =)

I morse kom min käre bror så nu har vi ytterligare armar som kan hjälpa till. Han körde hela natten och kom vid åttatiden så han är lite halvtrött, men vi ska nog kunna få fart på honom innan dagen är slut =)
Vi har nu kommit så långt på den mindre delan av huset (det som ska bli sov-och toadel) att det är dags att börja på stor(!)stugedelen och då måste ställningen monteras på andra kortsidan. Det är ett litet mek innan allt kommer på plats.
Så där, då hade vi ett fönster- och ett dörrhål. Pappa gillar de planken som komer över dörrar och fönster, han säger att det känns som ett avslut och det har han nog rätt i, det blir liksom mer färdigt då.
Idag har vi haft kanonväder, lite molnigt för morgonen men sen kom solen och den värmde gott.


Toalettbesöken är ett litet kapitel för sig.
Vi har ju lånat en husbil och i den finns en liten toalett. Det är ju en tank under holken som samlar upp allt som ska ut från kroppen och för att det inte ska bli för jävla vidrigt när man tömmer den, med att papper fastnar i röret, så har vi kommit fram till att papper slängs i en hundbajspåse som sen slängs i en påse. Sen har vi vatten som vi liksom sköljer rent själva toaskålen. Det är tur att man kan hålla sig i flera dagar. Pappas mage däremot tycker inte alls det är kul att vara på en byggarbetsplats utan en riktig toalett =(
Våra fönster har blivit blöta och står på tork i solskenet.Synd at vi måste ha alla fönster, jag tycker det skulle passa bra som tomatkoja =)

Han bygger och han bygger, sover lite, bär släpar och lyfter tungt. Får flisor i händer och insektsbett av olika slag men inte ett klagomål hörs.
Älskar dig min lille vän
.

Vi har satt upp ett partytält som vi förvarar verktygen i under dagen, kanonbra.
Å jag som trodde pappa var höjdrädd?
Innan vi åkte hem så såg det ut så här


Fattas en planka över sovrumsfönstret (302 cm)Alla varv finnsFattas en planka över toalettväggen (302 cm) och en över storstugeväggen (498 cm)Alla varv finns

Nu är det bara ett varv kvar innan gavelspetsarna och takbjälkar kan sättas dit.


Man kanske kan tro att jag inte är med på detta bygget men det är jag och så här ser jag ut. Har ju till och med keps från blaklader =)Det ska bli skönt när bygget är klart, det är långa dagar. 12-13 timmar på bygget, sen tillkommer förberedelserna på morgonen och kvällsbestyrern på kvällen som består av diskning av dagens matpauser, matlagning och kroppens egna tvagning. Det blir alltså dagspass på 18-19 timmar *suck*
Känns inte att man har semester :)


Kram på er alla människobarn, jag återkommer snart med mera.
RSS 2.0