Citronmaränkakor

 
 
 
Jag började med att förbereda lemon curd så den kunde svalna ett par timmar.
 
2 citroner, saft och zest
2 äggulor
1 ägg
180 g socker
100 g smör
 
tvätta citronerna och riv skalet fint, pressa saften ur båda citronerna
vispa äggulor, ägg, socker i en bunke (kastrull) i vattenbad, tillsätt citronskal och juice.
Vispa tills krämen tjocknar, ca 15 minuter, rör i smöret och vispa krämen glansig.
Låt citronkrämen bli kall innan den läggs på kakan.
 
 
 
 
blanda snabbt ihop mördegen
250 g rumsvarmt smör
90 g strösocker (1 dl)
2 äggulor
300 g vetemjöl (5 dl)
 
rulla ut 3 eller 4 långa "korvar"
tryck en ränna i mördegen där den kalla citronkrämen läggs
(här kan man välja vilken sylt eller smak man känner för)
 
 
vispa marängen, 2 äggvitor och 135 g (1½ dl) strösocker länge, det skall nästan gå att vända på bunken utan att det rinner ut.
 
 
Lägg marängen i spritspåse och spritsa ut marängsmeten på citronkrämen (går bra att dutta på med sked också :)
 
 
Gräddas långt ner i ugnen ca 20 minuter, skär i bitar innan den svalnat.
 
 
 
Mumsfillibabba :-)
 
All marängsmet gick inte åt på kakorna så det fick bli maränger till glassen när Herr Lundberg kommer på fika :-)
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Robert

Detta får bli fredagsfikan på jobbet, känner jag! Går de att göra i förväg och frysa? Håller de bra ihop, eller är det såna där kakor som faller isär när man tar i dem? Mums!! Krya på dig förresten, hörde att du var på väg att bli förkyld!

2014-08-25 @ 16:33:41
Postat av: Fjällräven

Förkylningen har nog stannat upp men jag har legat ett dygn med världens huvudvärk.
Kakorna går att frysa, tycket till och med att de går att hantera lättare när de varit frysta. Mördegen är lite smulig men det kan man leva med för de var jättegoda :-)

2014-08-25 @ 20:55:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0