Innertak med strul

För flera lördagar sen var Mats och jag i Bratteggen för att sätta upp innertak. Vi har köpt skivor som ser ut som bred bastupanel, egentligen för vägg men vi tänkte att det skulle bli bra i vårt tak. Färdigmålade så vi slipper den obekväma ställningen med att måla ovanför huvudet.
Mats har förberett med trekantslist på takbjälkarna (vi har ju inga takstolar) för att det ska finnas mer att spika i. Sen satte vi även dit tvärgående reglar för att kunna spika fast taket med tätare mellanrum efterom balkarna sitter på ca 70 cm mellanrum.



När det var klart var det bara att mäta så allt var rakt och börja sätta upp takplattor, lätt som en plätt, trodde vi. Shoooop, shoooop....spiken från spikpistolen for rakt genom plattan och hamnade strax under plattan i spiklisten, där gör den ju ingen mer nytta än att huset glöder längre om det skulle börja brinna. Usch, vilken taskig humor jag har, för ni förstår väl att det var ett skämt :)



Vi funderade en stund på hur vi skulle lösa problemet, för allternativet just på momangen var ju att börja spika med vanlig hammare och det vet ju alla som spikat något i sitt liv att spika underifrån är lika med både fysisk och psykisk terror.

Vi kom fram till att en klammerpistol (tryckluft) skulle vara en bra lösning så vi avslutade arbetet och for hem. Inför nästa Bratteggenbesök hade vi införskaffat en klammerpistol från Jula.

Vi började om från början med takplattorna fast från ett annat håll i stugan och när vi hade fått upp tre plattor insåg vi att det var snett *suck*
Vi sysselsatte oss med andra uppgifter just den dagen och sen for vi dit upp i onsdagskväll och mätte ut en mittlinje i taket med blått kritsnöre (ett verktyg som den snälla snickaren lämnade hos mig på Sylte)



Sen monterade vi upp den första plattan och nu var det rakt och fint =)

Mats hade pratat med en kompis, Magnus, och han lovade hjälpa Mats med att få upp taket så i fredags var de där och nu är storstugan klar.


Magnus med klammerpistolen i högsta hugg :)



Det blev väldigt ljust och trevligt när det vita taket var på plats. Nu ska det upp en list där de båda taken möts. Sen ska ytterligare ett varv med väggpanel upp men den måste kapas lite innan den sätts på plats.

Eftersom vi skulle ha kalas här på fredag eftermiddag så hann gossarna inte med sovrumstaket. Men vi får väl smöra lite för Magnus så får vi nog upp det också innom en snar framtid =)



Tills vårat badrum är färdigbyggt är detta vår toalett.



En grushög som ska skottas ut på lämpligt ställe.



Ett fönster och en altandörr ska sättas upp. Har vi inte gjort det förr så tycker vi att det vore ett utmärkt projekt när min kära familj kommer hit i sommar :)
Vi kommer också bygga ut ca 9 kvadrat men det blir inte förrän nästa sommar. (den där konstiga rutan jag ritat under altandörren ska inte vara där)

Nä, nu är det dags för lite frukost men jag lovar att återkomma med lite mer bloggande om en stund.

Kram på er alla människobarn



Kommentarer
Postat av: Gossemoster

Grattis till Mats i efterskott. Vad fint det blir,det händer lite i taget,när skulle ni komma ner nästa gång? Snart? kramis

2011-05-22 @ 10:16:46
Postat av: Fjällräven

Vi kommer i morgonkväll.

Kram

2011-05-22 @ 10:53:39
Postat av: Den gamle

Hej. Är ni säkra på att det var Magnus som hjälpte er med taket? Jag tyckte att det såg ut som Stellan Skarsgård. Hej då . Ses i morron kväll.

2011-05-22 @ 23:21:47
Postat av: Fjällräven

Nja, helt säker kan man ju aldrig vara =)

Nu är vi bara en dagsresa bort, längtar efter er.

Kram

2011-05-23 @ 07:07:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0